Ουρικό οξύ

ouriko oksi- ουρικό οξύ

Τί είναι το oυρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι προϊόν που παράγεται στο σώμα κατά την μεταβολική διάσπαση των πουρινών, ουσίες που μπορούν να προσληφθούν και μέσω της διατροφής. Το ουρικό οξύ μεταφέρεται στο αίμα και περνάει από τα νεφρά ενώ το μεγαλύτερο μέρος του φιλτράρεται στα ούρα. Όταν, όμως οι συγκεντρώσεις του στο αίμα είναι αυξημένες, τότε εμφανίζεται υπερουριχαιμία.

Η υπερουριχαιμία δεν αποτελεί κάποια ασθένεια ή πάθηση. Ωστόσο, η ύπαρξή της μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες όπως ουρική αρθρίτιδα και ανάπτυξη λίθων στα νεφρά. Άλλες παθήσεις που συσχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι νεφροπάθειες.

Που οφείλεται το αυξημένο ουρικό οξύ

Τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος είναι συχνά αποτέλεσμα είτε αυξημένης παραγωγής του, είτε αδυναμίας της αποβολής του από τα νεφρά. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιβράδυνση της απομάκρυνσης του ουρικού οξέος είναι πολλαπλοί και συχνά σχετίζονται με διάφορες παθολογικές καταστάσεις που συνυπάρχουν όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία.

Όλα τα πιθανά αίτια του αυξημένου ουρικού οξέος

Συμπτώματα υψηλού ουρικού οξέος

Η πλειοψηφία των ατόμων με υψηλό ουρικό οξύ δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, κατάσταση που αποκαλείται ασυμπτωματική υπερουριχαιμία. Οι περιπτώσεις που εμφανίζουν συμπτώματα αποτελούν μόλις το 1/3 των ατόμων.

Αν οι συγκεντρώσεις του ουρικού οξέος παραμείνουν υψηλές για αρκετό διάστημα τότε μπορεί να προκληθούν τόφοι, ουρική αρθρίτιδα ή νεφρολιθίαση, προβλήματα υγείας από τα οποία εκδηλώνονται συμπτώματα.

Πως αντιμετωπίζεται το υψηλό ουρικό οξύ

Όταν δεν εκδηλώνονται συμπτώματα, η αντιμετώπιση γίνεται κυρίως μέσω της διατροφής, με την μείωση πρόσληψης τροφών που μπορούν να αυξήσουν το ουρικό οξύ και την αντίστοιχη κατανάλωση των κατάλληλων τροφών που συμβάλλουν στην μείωσή του.

Φαρμακευτική θεραπεία προβλέπεται όταν συνυπάρχουν άλλα νοσήματα και ορίζεται ανάλογα με την περίπτωση.

Πώς θα μειώσετε το ουρικό οξύ με φυσικό τρόπο

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την γονόρροια είναι ο Παθολόγος.