Νεφρολιθίαση

Νεφρολιθίαση-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για τη νεφρολιθίαση

Τι είναι η νεφρολιθίαση

Η νεφρολιθίαση είναι η παρουσία λίθου –«πέτρας» που αποτελείται συνήθως από άλατα και ιχνοστοιχεία – στο ουροποιητικό σύστημα. Η νεφρολιθίαση προκαλεί πολύ συχνά νεφρικούς κολικούς, που αποτελούν το πιο συχνό αίτιο επείγουσας εισαγωγής ασθενών σε νοσοκομεία.

Που οφείλεται η νεφρολιθίαση

Η νεφρολιθίαση προκαλείται από τη δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, οι οποίοι προέρχονται από συσσωμάτωση διαφόρων στερεών σωματιδίων που υπάρχουν μέσα στα ούρα. Τα είδη των λίθων είναι 4 :

 1. Οι λίθοι ασβεστίου, οι οποίοι ανευρίσκονται στο 75-85% των περιπτώσεων
 2. Οι λίθοι ουρικού οξέος που συνοδεύουν την ουρική αρθρίτιδα (5-10%)
 3. Οι λίθοι κυστίνης που προκύπτουν κατά τη κυστινουρία (1-3%)
 4. Οι λίθοι στρουβίτη που είναι αποτέλεσμα ουρολοίμωξης (10-15%)

Συμπτώματα της νεφρολιθίασης

Η νεφρολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και ο λίθος να αποβληθεί μόνος του από τον οργανισμό. Όταν ο λίθος βρίσκεται στο νεφρό δημιουργεί πόνο στα πλάγια. Όταν βρίσκεται στον ουρητήρα, δημιουργεί κολικό νεφρού, που περιγράφεται ως ένας πολύ οξύς πόνος (που συγκρίνεται συχνά με τον πόνο της γέννας ως προς την οξύτητά του) από την πίσω πλευρά της πλάτης στη μέση και προς τα πλάγια– στην οσφύ έως και την ηβική και κοιλιακή χώρα, ή ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται μονάχα στην άκρη του πέους.

Όταν ο λίθος βρίσκεται στην κύστη δημιουργεί σταγγουρία, μεγάλη δυσκολία στην ούρηση, ενώ υπάρχει επιθυμία. Τέλος όταν βρίσκεται στον ουρητήρα προκαλεί  διακοπή της ούρησης. Εκτός από τον πόνο , ο κολικός μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και εμετό, αίσθηση καψίματος στα γεννητικά όργανα, επιθυμία για ούρηση και αιματουρία.

Επιπλοκές της νεφρολιθίασης

Συνήθως η νεφρολιθίαση και ο κολικός νεφρού δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία του ατόμου. Ο συχνότερος κίνδυνος είναι η δημιουργία ουρολοίμωξης. Σε σπάνιες περιπτώσεις που ο λίθος φράξει πλήρως την ουροφόρο οδό, μπορεί να δημιουργηθεί υδρονέφρωση, μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τους νεφρούς.

Ομάδες κινδύνου για τη νεφρολιθίαση

Η αναλογία ανδρών – γυναικών όσον αφορά εμφάνιση νεφρολιθίασης είναι 4:1. Συχνότερα εμφανίζεται σε ηλικίες 25-50 ετών. Μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν νεφρολιθίαση είναι άτομα που:

 • Δεν προσλαμβάνουν αρκετό νερό ημερησίως για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Έχουν πολυκυστικούς νεφρούς.
 • Ιδρώνουν πολύ.
 • Εμφανίζουν πολύ συχνά ουρολοιμώξεις.
 • Είναι κατακλιμένα ή ακινητοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διάγνωση της νεφρολιθίασης

Η διάγνωση της νεφρολιθίασης και του κολικού νεφρού γίνεται συνήθως από την κλινική εικόνα του ασθενούς. Απαιτούνται επίσης εξετάσεις ούρων και έλεγχος ούρων 24ώρου. Οι περισσότεροι λίθοι απεικονίζονται με απλή ακτινογραφία κοιλίας, νεφρών, ουρητήρα και κύστεως, και όλοι απεικονίζονται με υπερηχογράφημα.

Πώς αντιμετωπίζεται η νεφρολιθίαση

Η αντιμετώπιση του κολικού του νεφρού συνίσταται στην ανακούφιση από τον πόνο με την πρόσληψη φαρμάκων και την καλή ενυδάτωση του ασθενούς με τη πρόσληψη νερού, ώστε να απομακρυνθεί ο λίθος από μόνος του. Σε περιπτώσεις που ο λίθος δε φύγει από μόνος του συνίσταται, ανάλογα με την περίπτωση, εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα, διαδερμική νεφρολιθοτομή ή ουρητηροσκόπηση για την απομάκρυνση του. Αφού απομακρυνθεί ο λίθος θα πρέπει να συλλεχθεί για να εντοπιστεί η αιτία εμφάνισης του. Ανάλογα με το αιτιολογικό υπόβαθρο του λίθου ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή ειδική διατροφή για την πρόληψη επανεμφάνισης του.

Πρόληψη κατά της νεφρολιθίασης

Για την πρόληψη της νεφρολιθίασης σημαντικό είναι:

 • Η πρόσληψη τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ημερησίως.
 • Η έγκαιρη αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων.
 • Ο συχνός έλεγχος σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει εμφανίσει νεφρολιθίαση στο παρελθόν ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
 • Η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης τσαγιού, καφέ και αναψυκτικών τύπου κόλα που έχουν διουρητικές ιδιότητες και  προκαλούν αφυδάτωση.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για νεφρολιθίαση είναι ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο – Ανδρολόγο