Ουρική αρθρίτιδα

ourikh-arthritida

Τι είναι η ουρική αρθρίτδα

Η ουρική αρθρίτιδα πρόκειται για μία φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων. Οφείλεται σε αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέως στον οργανισμό. Παλαιότερα ονομαζόταν ποδάγρα. Απαντάται συχνότερα σε άνδρες.

Δες ακόμα: Εγκυμοσύνη και Διατροφή

Που οφείλεται

Οφείλεται στους κρυστάλλους του ουρικού μονονατρίου που εισάγονται στις αρθρώσεις. Ο σχηματισμός των κρυστάλλων αυτών οφείλεται στην αύξηση του ουρικού οξέως στο αίμα ή στη μειωμένη αποβολή του από τους νεφρούς.

Η αύξηση του ουρικού οξέως στο οργανισμό μπορεί να προέλθει από λήψη τροφών πλούσιων σε πουρίνες (σπλάχνα, όσπρια, μπύρα), από κακοήθεια, από γενετικούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Η μειωμένη αποβολή  του ουρικού οξέως από τον οργανισμό μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, σε χρήση κάποιων φαρμάκων ή σε υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα τείνει να εμφανίζεται κυρίως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Χαρακτηρίζεται από έντονο και οξύ πόνο που εντείνεται τη νύχτα. Οι πάσχοντες συχνά παραπονιούνται για αδυναμία και δυσκολία στο περπάτημα.

Παρατηρείται διόγκωση της άρθρωσης, κοκκίνισμα και ευαισθησία. Σπανίως αναφέρονται περιστατικά προσβολής κι άλλων αρθρώσεων όπως του γονάτου, του αστραγάλου ή του χεριού.

Επιπλοκές της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα από οξεία γίνεται χρόνια όταν ο πόνος είναι επίμονος. Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις είναι πονούν μόνιμα και είναι πρησμένες. Αν ο ασθενής δεν λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ο πόνος συνεχίζει.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προκληθεί παραμορφωτική πολυαρθρίτιδα.

Διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας

Η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας γίνεται με εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό του επιπέδου του ουρικού οξέως στο αίμα.

Θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα

Η θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας έγκειται στη χορήγηση κάποιων φαρμάκων όπως κολχικλίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, κορτιζόνης.

Η χρόνια μορφή της νόσου μπορεί να προληφθεί μέσω της υιοθέτησης συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών, όπως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γάλακτος, τυριού και αβγών. Η χρόνια νόσος φαρμακευτικά θεραπεύεται με χορήγηση αλλοπουρινόλης.

Πρόληψη κατά της ουρικής αρθρίτιδας

Η πρόληψη των επαναλαμβανόμενων προσβολών μπορεί να γίνει μέσω αποφυγής τροφών πλούσιων σε πουρίνες, με διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, διακοπή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, λήψη άφθονων υγρών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ουρική αρθρίτιδα είναι ο Ρευματολόγος και ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος