Οστρακιά

ostrakia

Τι είναι η οστρακιά

Η οστρακιά πρόκειται για μία οξεία μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από την είσοδο στον οργανισμό του μικροβίου Β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου Α. Ο ίδιος ιός προκαλεί και την αμυγδαλίτιδα.

Δες ακόμα: Σχολικές ασθένειες: Ποιες είναι και πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας

Θα πρέπει να χορηγηθεί άμεσα αντιβιοτική θεραπεία διότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και παράγουν μία τοξική ουσία η οποία κυκλοφορεί στο αίμα και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη. Η επώαση διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες.

Η νόσος απαντάται κυρίως σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 10 ετών.

Πώς μεταδίδεται η οστρακιά

Μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από άτομο που πάσχει από στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα ή από είσοδο του παθογόνου μέσω του δέρματος μετά από χειρουργείο ή τραύμα.

Η νόσος εκδηλώνεται μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή της μόλυνσης και συνεχίζει να είναι μεταδοτική μέχρι τις 2-3 πρώτες ημέρες από τη στιγμή της χορήγησης αντιβίωσης.

Που οφείλεται η οστρακιά

Η οστρακιά αφορά κυρίως παιδιά και οφείλεται στον β- αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Η νόσος δημιουργεί μόνιμη ανοσία στον οργανισμό. Μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων.

Συμπτώματα της οστρακιάς

Η οστρακιά εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, εμετό, ναυτία, έντονο πόνο στην κοιλιά και στους μύες, αίσθημα κακουχίας και αδυναμίας. Αν υπάρχει και αμυγδαλίτιδα οι αμυγδαλές είναι κόκκινες και πρησμένες, ενώ υπάρχει και έντονος πονόλαιμος.

Η γλώσσα αρχικώς είναι λευκή και μετά από λίγες ημέρες γίνεται κόκκινη. Παρατηρείται πρήξιμο στους λεμφαδένες. Στην οστρακιά παρουσιάζονται χαρακτηριστικά κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα που εκτείνεται από το πρόσωπο και το λαιμό μέχρι και όλο το σώμα.

Η περιοχή γύρω από το στόμα παραμένει λευκή. Μέσα σε 3 ημέρες αρχίζουν ήδη να φαίνονται σημάδια ανάρρωσης, ενώ αρχίζουν σιγά- σιγά να υποχωρούν και τα κόκκινα εξανθήματα.

Διάγνωση της οστρακιάς

Η διάγνωση γίνεται μέσα από κλινική εξέταση του αρμόδιου γιατρού. Λαμβάνονται αιματολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος.

Μέσω αυτών των εξετάσεων θα διαγνωστεί το αίτιο που προκάλεσε τη νόσο.Ο γιατρός καταγράφει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς και τη συμπτωματολογία του.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστρακιά

Για την αντιμετώπιση συνιστάται η άμεση χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, με 10ήμερη λήψη πενικιλίνης ή εναλλακτικά ερυθρομυκίνης. Δίνεται επίσης ένα στοματικό αντισηπτικό διάλυμα και λήψη άφθονων υγρών, καλή υγιεινή των χεριών και ανάπαυση του ασθενούς.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να πάει στο σχολείο μέχρι να ιαθεί η νόσος ή μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 3 μέρες από τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η οστρακιά

Αν δεν διαγνωστεί και θεραπευθεί εγκαίρως η οστρακιά υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης των λεμφαδένων, ωτίτιδας, παραρρινοκολπίτιδας ή ακόμη και μηνιγγίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα, οστεομυελίτιδα, ρευματικό πυρετό ή οξεία σπειραματονεφρίτιδα.

Επιπλοκές πλέον λόγω της άμεσης χρήσης αντιβιοτικών θεωρούνται σπανιότατες.

Πρόληψη κατά της οστρακιάς

Η καλύτερη πρόληψη είναι η έγκαιρη λήψη της θεραπευτικής αγωγής, η καλή υγιεινή, αλλά και η απομόνωση του ασθενούς τουλάχιστον για 3 μέρες μετά την αρχή της θεραπείας του.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο Παιδίατρος