Οστεοχόνδρωση (οστεοχονδρίτιδα)

osteoxondrwsi-osteoxondritida

Τι είναι η οστεοχόνδρωση/οστεοχονδρίτιδα

Η οστεοχόνδρωση/οστεοχονδρίτιδα πρόκειται για πάθηση της επιφυσιακής πλάκας ή/και της επίφυσης. Εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρές ηλικίες και κυρίως στα παιδιά.

Δες ακόμα: Σπονδυλική στένωση: όσα πρέπει να γνωρίζεις

Κάποιες μορφές είναι πιο συχνές στα αγόρια και κάποιες στα κορίτσια. Η εντόπιση της πάθησης καθορίζει το είδος της οστεοχόνδρωσης.

Οι συνηθέστερες εντοπίσεις είναι η σποδυλική στήλη (νόσος Scheuermann), η κεφαλή του μηριαίου (νόσος Perthes), η πτέρνα (νόσος Sever), το σκαφοειδές του ταρσού (νόσος Kohler’s) και το 2ο μετατάρσιο (νόσος Freiberg). Ειδική μορφή αποτελεί η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα που εμφανίζεται συχνότερα στο γόνατο και στον αγκώνα.

Που οφείλεται η οστεοχόνδρωση/οστεοχονδρίτιδα

Η ακριβής αιτία που οδηγεί στην οστεοχονδρίτιδα δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Ο μηχανισμός που οδηγεί στην ανάπτυξη της βλάβης είναι η ισχαιμία (μειωμένη αιμάτωση) στην προσβεβλημένη περιοχή που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε τραυματισμό.

Συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης/οστεοχονδρίτιδας

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης ποικίλουν ανάλογα με την εντόπιση της πάθησης. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος στην προσβεβλημένη άρθρωση, η ευαισθησία κατά την κίνηση και η δυσκαμψία.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ακόμα και παραμόρφωση, όπως στην οστεοχονδρίτιδα της σπονδυλικής στήλης όπου συχνά παρατηρείται κύφωση (καμπούρα). Στη διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα του γόνατος συχνή είναι η δυσκολία στο περπάτημα (χωλότητα).

Διάγνωση για την οστεοχόνδρωση/οστεοχονδρίτιδα

Η διάγνωση της οστεοχόνδρωσης/οστεοχονδρίτιδας γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και από την κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό. Καθοριστικό ρόλο στην επιβεβαίωση της διάγνωσης έχουν οι απλές ακτινογραφίες και ενίοτε η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία για την οστεοχόνδρωση/οστεοχονδρίτιδα

Η συνήθης θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοχόνδρωσης/οστεοχονδρίτιδας είναι η χορήγηση αναλγητικών (παρακεταμόλης ή/και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, πχ ιβουπροφαίνης) και η ακινητοποίηση ή/και αποφόρτιση της πάσχουσας περιοχής.

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σε βαριές περιπτώσεις όπου έχει δημιουργηθεί παραμόρφωση ή έχει αποδιοργανωθεί η προσβεβλημένη άρθρωση και ποικίλει ανάλογα με την εντόπιση της νόσου.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η οστεοχόνδρωση/οστεοχονδρίτιδα

Επειδή η οστεοχονδρίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη και αυτοιάσιμη πάθηση οι επιπλοκές δεν είναι συχνές. Σπανίως όταν εντοπίζεται στην σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει κύφωση.

Στην περίπτωση της οστεοχονδρίτιδας της κεφαλής του μηριαίου μπορεί να προκληθεί καταστροφή της άρθρωσης που να απαιτεί χειρουργική θεραπεία.

Πρόληψη κατά της οστεοχόνδρωσης/οστεοχονδρίτιδας

Όπως και σε πολλές παθήσεις έτσι και η οστεοχόνδρωση θεραπεύεται καλύτερα αν διαγνωστεί εγκαίρως.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οστεοχόνδρωση είναι ο Ορθοπαιδικός –  Ορθοπαιδικός Χειρουργός