Σπονδυλική στένωση: όσα πρέπει να γνωρίζεις
Σπονδυλική στένωση είναι ένας από τους πιο κοινούς όρους που χρησιμοποιούνται όσον αφορά τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Οι ασθενείς που στρέφονται συχνά προς τους ιατρούς χειρουργούς της σπονδυλικής στήλης γνωρίζουν ήδη ότι η πάθησή τους είναι η σπονδυλική στένωση.
Δες ακόμα: Παχυσαρκία: αντιμετωπίστε την πρακτικά με δίαιτα
Πολλές φορές έχουν διερευνηθεί εκτενώς για την σπονδυλική στένωση πριν έρθουν σε επαφή με τον νευροχειρουργό.
Οι ασθενείς που απευθύνονται σε εμάς μπορούν να λάβουν ολοκληρωμένη θεραπεία, αρχικά συντηρητική πριν να γίνουν υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση.
Δύναται να λάβουν θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όταν η μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική και η φυσικοθεραπεία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Οφείλουν να αναζητούν και εμείς οφείλουμε να τους προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις εφόσον πια οι ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι η μόνη επιλογή ούτε το μόνο όπλο στην φαρέτρα του ιατρού.
Στις μέρες μας ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν στραφεί στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και βρήκαν ανακούφιση για τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης μέσα από αυτές τις αποτελεσματικές τεχνικές.
Τι είναι η σπονδυλική στένωση;
Διεθνώς αναφερόμενη ως «spinal stenosis» από τον ελληνικό όρο «στένωση» που όπως καταλαβαίνουμε σημαίνει «περιορισμένος χώρος». Στένωση γενικά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε σωληνοειδή δομή στο σώμα.
Η σπονδυλική στένωση παρουσιάζεται στην σπονδυλική στήλη, όπου οι ευαίσθητες δομές όπως ο νωτιαίος μυελός, οι νευρικές ρίζες βρίσκονται εντός του σπονδυλικού σωλήνα που δημιουργείται από τα οστά (σπονδύλους) που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη.
Έτσι, η σπονδυλική στένωση είναι ο περιορισμός του χώρου στον σπονδυλικό σωλήνα.
Τύποι της σπονδυλικής στένωσης
Υπάρχουν 2 τύποι σπονδυλικής στένωσης. Της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Η περιοχή της οσφυϊκής μοίρας αποτελεί το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (μέση) και είναι η πιο κοινή περιοχή όπου εμφανίζεται σπονδυλική στένωση.
Δομή της σπονδυλικής στήλης
Η σπονδυλική στήλη είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα που αποτελείται από πολλά διαφορετικά μέρη, τα οποία όλα μαζί συνολικά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο άνθρωπος να σταθεί και να περπατά σε όρθια θέση, να επιτελεί κινήσεις κάμψης , έκτασης και στροφής. Ανατομικά συστατικά της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να εμπλέκονται ή να επηρεάζονται από σπονδυλική στένωση είναι:
- Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι – που ως χόνδρινα μαξιλαράκια, που γεμίζουν με μια παχύρρευστη ουσία και βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και λειτουργούν ως αμορτισέρ.
- Ο Νωτιαίος μυελός – σημαντικό τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος που εκτείνεται από τη βάση του εγκεφάλου προς το κάτω μέρος της πλάτης. Περιβάλλεται και προστατεύεται από τη σπονδυλική στήλη. Αποτελείται από νευρικά κύτταρα και δέσμες νεύρων.
- Οι νευρικές ρίζες – που ως καλώδια μεταφέρουν εντολές από τον εγκέφαλο σε όλα τα μέρη του σώματος με 31-32 ζεύγη που εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη .
- Οπίσθιες αρθρώσεις – αρθρώσεις που βρίσκονται στο πίσω μέρος των σπονδύλων. Σχηματίζονται από το οπίσθιο τμήμα του ενός σπονδύλου και του σπονδύλου πάνω από αυτόν. Συνδέουν τους σπονδύλους μεταξύ τους και επιτρέπουν την προς τα πίσω κίνηση.
- Αρθρικός υμένας – μια λεπτή μεμβράνη που παράγει υγρό για να λιπαίνει τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, ώστε να επιτρέπεται η εύκολη μετακίνηση.
- Μεσοσπονδύλιο τρήμα – άνοιγμα μεταξύ των σπονδύλων, μέσω των οποίων οι ρίζες των νεύρων εγκαταλείπουν την σπονδυλική στήλη.
- Πέταλο – μέρος του σπονδύλου στο πίσω τμήμα του σπονδυλικού τόξου που σχηματίζει την οροφή του καναλιού μέσω του οποίου ο νωτιαίος μυελός περνά.
- Αυχένες -δομές των σπονδύλων που σχηματίζουν τα τοιχώματα του πρόσθιου τμήματος του σπονδυλικού τόξου.
- Σπονδυλικό τόξο – ένας κύκλος του οστού γύρω από το κανάλι μέσω του οποίου ο νωτιαίος μυελός περνά
- Συνδέσμοι – ελαστικές ταινίες ιστού που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και την προφυλάσσουν από την ολίσθηση.
- Ιππουρίδα – ένας σάκος που περιέχει νευρικές ίνες που συνεχίζουν από την οσφυϊκή περιοχή όπου τελειώνει ο νωτιαίος μυελός και κατέρχονται, ώστε να εξασφαλίσουν νευρολογική λειτουργία στο κάτω μέρος του σώματος. Μοιάζει με μια «ουρά αλόγου», γι’ αυτό λέγεται «ιππουρίδα»
Ποιος πάσχει από σπονδυλική στένωση;
Η σπονδυλική στένωση αποτελεί είτε επίκτητο είτε κληρονομικό νόσημα. Εκείνοι που κληρονομούν τη πάθηση, από τη φύση τους, έχουν ένα μικρό σπονδυλικό σωλήνα κατά τη γέννηση, που μπορεί να γίνει στενότερος με την ηλικία.
Από την άλλη πλευρά, όταν αποκτάται ή σπονδυλική στένωση, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρχίζει αργά λόγω της κανονικής, σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης και αναπτύσσεται επί σειρά ετών.
Καθώς ο χρόνος περνάει και επέρχεται η φυσιολογική εκφύλιση και ο χώρος μεταξύ των νευρικών ριζών, του νωτιαίου μυελού και των σπονδύλων μειώνεται.
Τυπικά, η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα είναι αποτέλεσμα ανώμαλης παραγωγής οστού ή ανάπτυξης ιστού (μερικές φορές και τα δύο).
Παραδείγματα καταστάσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο «στένεμα»:
Οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων και τα οστά ωθούνται προς τα πίσω, στον νωτιαίο μυελό.
Οι σύνδεσμοι που συνδέουν τη σπονδυλική στήλη παχύνονται. Οστεόφυτα αναπτύσσονται στους σπονδύλους και απωθούν τις νευρικές ρίζες, με αποτέλεσμα να προκαλούν ερεθισμό.
Όταν συμβαίνει σπονδυλική στένωση, οι νευρικές ρίζες που οδεύουν έξω από τη σπονδυλική στήλη – και μερικές φορές ακόμη και ο νωτιαίος μυελός ο ίδιος – συμπιέζονται και ερεθίζονται.
Μόλις συμβεί αυτό, οι ασθενείς με σπονδυλική στένωση μπορεί να αισθανθούν : πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία σε διάφορα μέρη του σώματος, ανάλογα με τη θέση της βλάβης.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς με σπονδυλική στένωση;
Εάν έχει διαγνωσθεί ότι πάσχετε από σπονδυλική στένωση, και δεν αντέχετε να ζείτε με τον πόνο, σας συνιστούμε να μας επισκεφθείτε για να ενημερωθείτε σχετικά με την σύγχρονη αντιμετώπιση με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ώστε να διαπιστώσετε πως υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε να ζείτε την ζωή σας, χωρίς τους βασανιστικούς πόνους και τις ενοχλήσεις που σας περιορίζουν την δραστηριότητα.
Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από Σπονδυλική Στένωση;
Όπως και με πολλές άλλες συνθήκες της σπονδυλικής στήλης, καλή κοινή λογική μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη της νόσου. Για παράδειγμα, σκεφτείτε την εφαρμογή των παρακάτω συνηθειών στην καθημερινή σας ζωή:
- Τακτική άσκηση.
- Υγιεινή διατροφή.
- Άνετος ύπνος.
- Καλή στάση του σώματος.
Πώς μπορούν αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τη σπονδυλική στένωση;
Η τακτική άσκηση και ιδιαίτερα το κολύμπι, η yoga και το pilates, βοηθούν στην ανάπτυξη και διατήρηση δύναμης και ευελιξίας.
Αυτό, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και ιδανικό βάρος, είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σπονδυλικής στήλης.
Επιπλέον, το να κοιμόμαστε σε ένα κρεβάτι που υποστηρίζει σωστά τη σπονδυλική στήλη, καθώς και η καλή στάση του σώματος, μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τραυματισμούς.
Ασφαλείς πρακτικές στο σπίτι και στο χώρο εργασίας μπορεί να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τους τραυματισμούς όλων των ειδών.
Ορισμένες δραστηριότητες θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε ή να λαμβάνουμε ειδικές προφυλάξεις.
Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγεία σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους, που περιορίζουν το «ευ ζην».