Ορονοσία

Ορονοσία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η ορονοσία

Η ορονοσία πρόκειται για μία αυτοπεριοριζόμενη νόσο που αναπτύσσεται μετά τη χορήγηση ξένων προς τον οργανισμό πρωτεϊνών (π.χ. μετά από χορήγηση ορού αλόγου). Ο ορός ζώων χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως μέσο παθητικής ανοσοποίησης απέναντι σε μολυσματικές ασθένειες, ωστόσο πλέον χρησιμοποιείται μόνο για αντιτοξίνες, μονοκλωνικά αντισώματα και αντι-λεμφοκυτταρικές σφαιρίνες.

Δες ακόμα: Παιδική & εφηβική παχυσαρκία: πού βρισκόμαστε σήμερα;

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ορονοσία είναι ο Παθολόγος

Που οφείλεται

Προκαλείται όταν εισέλθει στον οργανισμό ένα άγνωστο αντιγόνο που προέρχεται από αντιορό που λαμβάνεται από άλογα. Επίσης, μπορεί να προκληθεί από τη χορήγηση πενικιλίνης και κάποιων άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Συμπτώματα

Εμφανίζεται από 6 έως 8 μέρες μετά την ένεση ενός άγνωστου για τον οργανισμό αντιγόνου. Συνήθως προκαλεί κνησμώδες εξάνθημα, πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, οίδημα, μυαλγία, αγγειϊτιδα, οξεία σπειραματονεφρίτιδα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της ορονοσίας συνιστάται η χορήγηση σαλικυλικών όπως η ασπιρίνη και αντισταμινικών φαρμάκων. Σε πιο βαριά συμπτωματολογία μπορούν να χορηγηθούν κορτικοστεροειδή.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟ