Οξεία βρογχίτιδα

brogxitida

Τι είναι η οξεία βρογχίτιδα

Η οξεία βρογχίτιδα είναι λοίμωξη των βρόγχων και της τραχείας. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: στη λοίμωξη των βρόγχων από κάποιον ιό, όπως το κοινό κρυολόγημα, με συμπτώματα επίμονου βήχα και παραγωγής πτυέλων, και στη μη λοιμώδη φλεγμονή που προκαλείται από έκθεση του ασθενούς σε ερεθιστικές ουσίες όπως σκόνη, καπνός, γύρη.

Δες ακόμα : Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία της Γαστρεντερίτιδας;

Που οφείλεται η οξεία βρογχίτιδα

Τα βακτήρια σπανίως οδηγούν σε οξεία βρογχίτιδα. Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν τη βρογχίτιδα εκτοξεύονται στον αέρα και μεταφέρονται με τα χέρια όταν κάποιος πάσχει από την εν λόγω νόσο, με το φτάρνισμα ή το βήχα. Στη συνέχεια εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα και μεταδίδουν το ιό. Η νόσος προκαλείται από ιούς όπως ο ρινοϊός, ο ιός της γρίπης Α και Β, οι αδενοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, και σπανίως από στρεπτόκοκκο, χλαμύδια, αιμόφιλο spp, moraxella lacunata, μυκόπλασμα pneumoniae, σταφυλόκοκκος.

Συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας

Τα κύρια συμπτώματα που εκδηλώνει η οξεία βρογχίτιδα είναι:

  • ο παραγωγικός βήχας (συνοδεύεται από φλέματα)
  • ο πόνος ψηλά στο στήθος
  • η κακουχία
  • ο πυρετός (όχι πολύ υψηλός)
  • η δυσκολία στην αναπνοή
  • ο συριγμός

Διάγνωση της οξείας βρογχίτιδας

Η διάγνωση για την οξεία βρογχίτιδα γίνεται με ακρόαση των πνευμόνων από τον αρμόδιο γιατρό, ενώ μπορεί να κριθεί απαραίτητη η ακτινογραφία θώρακος, οι εξετάσεις αίματος και η καλλιέργεια πτυέλων, ώστε η διάγνωση να επιτευχθεί μέσω του αποκλεισμού άλλων ασθενειών.

Θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας

Η θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας είναι συμπτωματική και εξαρτάται από τον εκάστοτε ασθενή. Ο γιατρός προτείνει ξεκούραση/ κατάκλιση, κατανάλωση άφθονων υγρών, χορήγηση αντιπυρετικών, αναλγητικών ή σιροπιών για το βήχα. Τα συμπτώματα περιορίζονται μέχρι εξαλείψεων σταδιακά εντός ολίγων ημερών. Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν για περισσότερες από 10 ημέρες συστήνετεια η χορήγηση αντιβιοτικών σκευασμάτων, καθώς επίσης, και σε περιπτώσεις που ο ασθενής αντιμετωπίζει υποκείμενες νόσους όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ανοσοανεπάρκεια ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η ακτινογραφία θα ελέγξει το ενδεχόμενο πνευμονίας, αν υπάρχει υποψία της νόσου. Υπάρχει περίπτωση σε παρατεταμένες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας να οφείλονται σε κοκκύτη. Ο κοκκύτης θεραπεύεται με τη χορήγηση ερυθρομυκίνης. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί αναγκαία η χορήγηση βρογχοδιαστακτικών φαρμάκων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία βρογχίτιδα είναι ο ΩΡΛ

Κλείστε ραντεβού με ΩΡΛ