Οξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Οξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα- δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η οξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Η οξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα είναι μία φλεγμονή του ενδοκαρδίου και των καρδιακών βαλβίδα που προκαλείται από την είσοδο παθογόνων μικροβίων στην περιοχή της καρδιάς.

Δες ακόμα:  Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Οι καρδιακές βαλβίδες δεν αιματώνονται από μόνες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μηχανισμοί άμυνας να μην μπορούν να φτάσουν σε αυτές μέσω του αίματος.

Αν κάποιος λοιμώδης παράγοντας, ήτοι κάποιο μικρόβιο ή βακτήριο προσβάλλει τη βαλβίδα, η άμυνα της βαλβίδας απέναντι στη λοίμωξη είναι μειωμένη.

Η έλλειψη αιματικής παροχής στις βαλβίδες επηρεάζει τη θεραπεία, καθώς δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην περιοχή της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβη ούτε καν για τα φάρμακα.

Το αίμα αποκτά ομαλή ροή μόνο όταν περνά διαμέσου των βαλβίδων.

Αν για κάποιο λόγο, οι βαλβίδες δε λειτουργούν σωστά τότε υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής προσβολής.

Που οφείλεται η οξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Η οξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα μπορεί να οφείλεται είτε σε χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο είτε σε στρεπτόκοκκο.

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για νόσο ήπιας ή μέτριας βαρύτητας και εξελίσσεται για βδομάδες ή και μήνες.

Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για κεραυνοβόλο νόσο που εξελίσσεται μέσα σε μέρες ή βδομάδες, πλήττει τις βαλβίδες και δύναται να προκαλέσει μεταστατική λοίμωξη σε άλλα όργανα και ιστούς του σώματος.

Οι τρόποι που μπορεί να εισέλθει το μικρόβιο στον οργανισμό είναι οι εξής: στα υγιή άτομα από μία βακτηριαιμία, όπου βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από πληγές, παλαιότερα μέσα από οδοντιατρικές επεμβάσεις (καλό θα ήταν ο ασθενής να ενημερώνει πάντα τον οδοντίατρο για τυχόν προβλήματα με την καρδιά του), λόγω ορθοκολικού καρκίνου, σοβαρών λοιμώξεων του ουροποιητικού (εντερόκοκκος), χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών, λευκοπενίας, ανοσοανεπάρκειας, κακοήθειας, σακχαρώδους διαβήτη ή κατάχρησης αλκοόλ.

Συμπτώματα της οξείας βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας

Τα συνήθη συμπτώματα είναι ο πυρετός αγνώστου προελεύσεως, η καταπόνηση, ο βήχας, η απώλεια βάρους, το καρδιακό φύσημα, βλάβες στο αγγειακό σύστημα (σηπτικές εμβολές, αιμορραγικές βλάβες στο δέρμα, ενδοκρανιακή αιμορραγία, υπωνύχιες αιμορραγίες, σπληνομεγαλία, ρίγη, νυχτερινή εφίδρωση, σπειραματονεφρίτιδα, έμφρακτο νεφρού.

Διάγνωση της οξείας βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας

Η διάγνωση για την οξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα γίνεται μέσω ηχοκαρδιογραφικού ελέγχου.

Θεραπεία της οξείας βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας

Η θεραπεία της οξείας βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας έγκειται στη χορήγηση υψηλών δόσεων αντιβιοτικών ενδοφλέβιων σκευασμάτων, χρονικής διάρκειας περίπου 3- 6 βδομάδες.

Τα φάρμακα διαφέρουν ανάλογα με την κλινική εξέταση και την ταξινόμηση της ενδοκαρδίτιδας σε οξεία και υποξεία.

Στις ελαφριές περιπτώσεις το αντιβιόγραμμα και τα συμπτώματα του ασθενούς θα καθορίσουν τη θεραπεία που θα χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί η νόσος.

Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα σχετίζεται με θμησιμότητα 25%.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα είναι ο Καρδιοχειρουργός και ο Καρδιολόγος