Νόσος Peyronie

Νόσος-Peyronie-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για τη νόσο Peyronie

Τι είναι η νόσος Peyronie

H νόσος Peyronie είναι μια ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό ινωδών πλακών εσωτερικά στα τοιχώματα του πέους. Το πέος εμφανίζει κάμψη και γωνιώδη κλίση κατά τη διάρκεια της στυτικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από πόνο. Η νόσος Peyronie εμφανίζεται στο 10% των ανδρών σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Που οφείλεται

Τα αίτια της νόσου Peyronie δεν έχουν διευκρινιστεί. Υπάρχουν υποψίες ότι η εμφάνιση της σχετίζεται με μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αυτοάνοσα νοσήματα, διουρηθρικές επεμβάσεις, συστηματικές αγγειακές νόσους, φλεγμονές και παρουσία μικροβίων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου Peyronie είναι η δημιουργία ανώμαλων ινωδών πλακών στα εσωτερικά τοιχώματα του πέους, συνήθως στην πάνω πλευρά, (ή στην κάτω ή στα πλάγια του πέους), η οποία έχει ως συνέπεια μια μη φυσιολογική κάμψη και γωνιώδη κλίση του πέους κατά τη διάρκεια της στυτικής λειτουργίας. Επίσης εμφανίζεται πόνος και σκληρία του πέους στο συγκεκριμένο σημείο. Τα τρία αυτά συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση ανάλογα με τον ασθενή, ή μπορεί να μην εμφανίζονται και τα τρία ταυτόχρονα.

Η νόσος δημιουργεί συνήθως στυτική δυσλειτουργία είτε λόγω του πόνου, ή λόγω της κάμψης του πέους σε περιπτώσεις που καθίσταται αδύνατη η σεξουαλική επαφή και σε συνδυασμό και με τον παράγοντα του άγχους και του στρες που δημιουργείται στον ασθενή.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου Peyronie γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και εμπεριστατωμένη εξέταση του ασθενούς, καθώς και τη λήψη του ιατρικού του ιστορικού. Απεικονιστικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται επίσης στη διάγνωση, όπως το υπερηχογράφημα πέους.

Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου Peyronie σε πρώτη φάση, όταν ο ασθενής μπορεί να συνουσιασθεί χωρίς πόνο, συνίσταται στον καθησυχασμό του, την αναμονή και την παρατήρηση των συμπτωμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση ακολουθείται συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία ή χειρουργική αντιμετώπιση. Η καταλληλότερη θεραπεία συστήνεται κατά περίπτωση από τον θεράποντα ιατρό.

Επιπλοκές της νόσου Peyronie

Η βασικότερη επιπλοκή της νόσου Peyronie είναι η στυτική δυσλειτουργία. Οι άνδρες που θα μπορέσουν να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή, πιθανόν να εμφανίσουν σε κάποια στιγμή παραμόρφωση του πέους. Επίσης η νόσος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την ψυχολογία του ασθενή και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ασθενής απομακρύνεται από τον σεξουαλικό του σύντροφο ή εμφανίζει κατάθλιψη.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για νόσο peyronie είναι ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο – Ανδρολόγο