Νόσος Alzheimer

Νόσος-Αλτσχάιμερ-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η νόσος Alzheimer

H νόσος Alzheimer είναι η μορφή άνοιας που απαντάται συχνότερα, ιδίως σε άτομα ηλικίας από 60 ετών και άνω. Η άνοια είναι η κατάσταση εκείνη όπου υπάρχει μια προοδευτική έκπτωση όλων των νοητικών λειτουργιών. Η νόσος Alzheimer είναι εκφυλιστική, μη αναστρέψιμη και οδηγεί τελικά  στο θάνατο.

Δες ακόμα: Μελαγχολία στους ηλικιωμένους

Που οφείλεται η νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer διακρίνεται σε προγεροντική και γεροντική. Η προγεροντική εμφανίζεται σπανιότερα, σε άτομα ηλικίας από 40-60 ετών και η εμφάνιση της συσχετίζεται με την ύπαρξη συγκεκριμένων γονιδίων.

Η γεροντική εμφανίζεται συχνότερα και σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω σε ποσοστό 10%, ενώ σε ποσοστό 20% από 80 ετών και άνω. Τα αίτια της νόσου παραμένουν ακόμη και σήμερα αδιευκρίνιστα.

Ανάμεσα στους παράγοντες που εικάζεται ότι επηρεάζουν την εμφάνιση της είναι οι περιβαλλοντολογικοί, όπως οι ιοί, παλιοί τραυματισμοί και εγκεφαλικά, και το  σύνδρομο Down.

Συμπτώματα της νόσου Alzheimer

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου Alzheimer είναι η σταδιακή εξασθένιση και απώλεια μνήμης σε ότι αφορά τα πιο πρόσφατα γεγονότα, η αλλαγή στο χαρακτήρα, ανησυχία και επιθετικότητα, ο αποπροσανατολισμός σε ότι αφορά το χώρο και το χρόνο, η αδυναμία εκτέλεσης απλών καθημερινών λειτουργιών και η αδυναμία εκφοράς λόγου.

Τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν ως προς την ένταση, την εξέλιξη και το χρονικό διάστημα εμφάνισής τους στην πρόοδο της ασθένειας κατά περίπτωση. Άλλα συμπτώματα είναι η ακράτεια, η κατάθλιψη, η σύγχυση, η οξυθυμία, η παράνοια και οι ψευδαισθήσεις.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για Νόσο Alzheimer είναι ο Νευρολόγος

Διάγνωση της νόσου Alzheimer

Η διάγνωση της νόσου Alzheimer γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και την εκτενή νευρολογική εξέταση του ασθενούς. Γίνονται επίσης  διανοητικές αξιολογήσεις και γνωστικές δοκιμές καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική και μαγνητική τομογραφία) για τη διάγνωση της νόσου.

Θεραπεία για τη νόσο Alzheimer

Δεν υπάρχει κάποια ριζική θεραπεία μέχρι σήμερα που να εμποδίζει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer και την πρόοδο των συμπτωμάτων. Στους ασθενείς παρέχονται φάρμακα που στόχο έχουν βελτίωση της μνήμης.

Σημαντικό είναι ο ασθενής να βρίσκεται μέσα σε ένα σταθερό και αρμονικό περιβάλλον που θα συντελέσει στην σωστή αντιμετώπιση του και τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που πιθανόν να δημιουργηθούν με το άμεσο και οικογενειακό του περιβάλλον λόγω την οξυθυμίας και της επιθετικότητάς του.

Ψυχιατρικά φάρμακα παρέχονται στην περίπτωση εκδήλωσης παράνοιας και ψευδαισθήσεων.

Επιπλοκές της νόσου Alzheimer

Οι βασικότερες επιπλοκές της νόσου Alzheimer είναι :

  • Αδυναμία να εκτελέσει ο ασθενής οποιαδήποτε λειτουργία
  • Συχνές πτώσεις λόγω αστάθειας και τραυματισμοί
  • Δυσκολία στην κατάποση και τη σίτιση
  • Ανικανότητα στην επικοινωνία
  • Αδυναμία στην κίνηση με συνέπεια κατάκλιση και λοιμώξεις
  • Επικίνδυνη και επιβλαβής συμπεριφορά ως προς τον εαυτό του και τους άλλους
  • Ανεπάρκεια άλλων συστημάτων του οργανισμού λόγω των παραπάνω με αποτέλεσμα το θάνατο του ασθενούς

Πρόγνωση της νόσου Alzheimer

Η νόσος Alzheimer είναι μη αναστρέψιμη και εκφυλιστική. Η ταχύτητα εμφάνισης των συμπτωμάτων συνήθως προδιαθέτει και για την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου.

Μετά τη διάγνωση της ο χρόνος ζωής του ασθενούς ποικίλλει από 3 έως και 20 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση. Συνήθως ο θάνατος επέρχεται λόγω ανεπάρκειας άλλων συστημάτων του οργανισμού με αφορμή κάποια λοίμωξη.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟ