Μυκωτική στοματίτιδα

Μυκωτική-στοματίτιδα-τι είναι

Πληροφορίες για την μυκωτική στοματίτιδα

Τι είναι η μυκωτική στοματίτιδα

Η μυκωτική στοματίτιδα είναι φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας. Η νόσος εκδηλώνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και οφείλεται σε μυκητίαση.

Πού οφείλεται

Η μυκωτική στοματίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή που προκαλείται από μύκητες. Ο υπεύθυνος μύκητας είναι συνήθως ο Candida Albicans. Η πάθηση εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα της μυκωτικής στοματίτιδας είναι:

  • Έκκριση σάλιου
  • Πόνος
  • Οίδημα στα ούλα
  • Δυσανεξία
  • Έλκη

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της μυκωτικής στοματίτιδας γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Απαιτείται η λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς. Η καλλιέργεια επιχρισμάτων είναι βασική για τη διάγνωση της νόσου.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η μυκωτική στοματίτιδα αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων από τον αρμόδιο γιατρό. Συνιστάται διατροφή με κρύα και υγρά φαγητά ειδικά στα παιδιά.

Επιπλοκές

Ως επιπλοκές της μυκωτικής στοματίτιδας αναφέρονται οι δευτερογενείς μολύνσεις στα μάτια, στον οισοφάγο και στον εγκέφαλο.

Πρόληψη

Η πρόληψη της μυκωτικής στοματίτιδας γίνεται μέσω της τήρησης των κανόνων στοματικής υγιεινής, η οποία βοηθά στην ήπια εξέλιξη της πάθησης.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την μυκωτική στοματίτιδα είναι ο Στοματολόγος

Κλείστε ραντεβού με Στοματολόγο