Παιδική στοματική υγιεινή: τι πρέπει να γνωρίζετε

Παιδί και στοματική υγιεινή

Η ανησυχία της παιδικής στοματικής υγιεινής θα πρέπει να ξεκινάει – σύμφωνα με τους παιδοδοντίατρους – από την ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού.

Σε αυτό το στάδιο της οδοντοφυίας η μητέρα θα πρέπει να καθαρίζει το/τα δόντι/α του μωρού με μια γάζα με λίγο νερό. Καθώς τα δόντια πληθαίνουν μέσα στο στόμα θα πρέπει η μητέρα να μεταβεί στη χρήση ειδικού «γαντιού-οδοντόβουρτσα».

Όταν σχεδόν όλα τα νεογιλά δόντια έχουν εμφανιστεί στη στοματική κοιλότητα του παιδιού μπορούμε να επιλέξουμε μια από τις πολλές παιδικές οδοντόβουρτσες, λαμβάνοντας υπόψιν μας πάντα τα χαρακτηριστικά της σωστής οδοντόβουρτσας.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική αλλά όποια και αν επιλέξει τελικά ο γονέας για το παιδί του θα πρέπει να μην ξεχνά αφενός ότι το καλύτερο παράδειγμα είναι ο ίδιος και αφετέρου ότι τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους υπό την επίβλεψή του.

Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν με μικρές κυκλικές κινήσεις που θα φθάνουν μέχρι τα ούλα. Λίγη εξάσκηση πριν τοποθετήσετε την βούρτσα στο στόμα μπορεί πράγματι να βοηθήσει. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια τους, πείτε τους προς τα που κινείτε την οδοντόβουρτσα και συνεχίστε να τους μιλάτε για τους μικρούς κύκλους που κάνετε στα δόντια τους. Αφήστε τα να δοκιμάσουν και μην ξεχάσετε να τους πείτε «Μπράβο!» ή ακόμα και να τα επιβραβεύσετε με ένα μικρό δωράκι, εάν τα πάνε καλά.

Η παιδική στοματική υγιεινή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή διατροφή τους. Τα παιδιά είναι λάτρεις των γλυκών απολαύσεων όπως καραμέλες, σοκολάτες, παγωτά και εμείς δύσκολα μπορούμε να τους τα απαγορέψουμε. Είναι καλό να μην στερούμε καμία γεύση από το παιδί μας αλλά θα πρέπει να κάνουμε μια «συμφωνία» μαζί του για τις ώρες της ημέρας που θα μπορεί να καταναλώνει γλυκά, και άλλες βλαβερές για τα δόντια τροφές, και για την επιτρεπόμενη ποσότητα.

Πολλές φορές, άθελά τους φυσικά, οι ίδιες οι μαμάδες θέτουν σε κίνδυνο τη στοματική υγιεινή του παιδιού τους. Σχεδόν όλες οι μαμάδες έχουν δοκιμάσει , με το κουτάλι που πρόκειται να ταίσουν το παιδί τους, το φαγητό που έχουν ετοιμάσει γι’αυτό. Αρκετές φορές το κάνουν κατα τη διάρκεια του ταίσματος για να ελέγξουν τη θερμοκρασία του ή για να δελεάσουν απλά τα μικρά τους για να φάνε.

Δυστυχώς, μέσα από αυτή την ενέργεια μεταφέρουν μικρόβια από τη στοματική τους κοιλότητα στη στοματική κοιλότητα του παιδιού. Επίσης, μια ακόμη βλαβερή συνήθεια είναι η τοποθέτηση του μπιμπερού ή ζάχαρης στο στόμα του παιδιού κατα τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.