Μαστίτιδα
Τι είναι η μαστίτιδα
Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή μέρους ή του λοβού του αδένα του στήθους, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από μικροβιακή λοίμωξη. Η μαστίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, άλγη, κόπωση και ρίγη, και χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, πόνο και οίδημα στο συγκεκριμένο σημείο του μαστού. Συχνά εμφανίζεται στις θηλάζουσες μητέρες και οφείλεται σε ανεπαρκή απομάκρυνση του γάλακτος από το μαστό.
Δες ακόμα: Πόνος στο στήθος: Τι μπορεί να σημαίνει
Πού οφείλεται η μαστίτιδα
Η μαστίτιδα συνήθως προκαλείται από την ελλιπή απομάκρυνση του γάλακτος του μαστού ή από λανθασμένους χειρισμούς κατά το θηλασμό, που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια τοπική φλεγμονή στο μαστό. Συνέπεια αυτού είναι να εισέρχονται μικρόβια μέσω του γαλακτοφόρου πόρου και της θηλής με αποτέλεσμα να επέρχεται η μόλυνση.
Κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία της μαστίτιδας είναι:
- Μεγάλα μεσοδιαστήματα στο θηλασμό
- Τραυματισμός της θηλής ή του στήθους της λεχώνας, παρουσία ραγάδων
- Κακή στάση του παιδιού κατά το θηλασμό που οδηγεί στην ελλιπή απομάκρυνση του γάλακτος
- Ασθένεια της μητέρας ή του βρέφους
- Κόπωση και κακή διατροφή της μητέρας
Συμπτώματα της μαστίτιδας
Τα βασικότερα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι:
- Πόνος, ερυθρότητα, αίσθηση θερμότητας και πρήξιμο στο μαστό
- Άλγος, πυρετός, ρίγη και αίσθημα κόπωσης
- Σκληρές θηλές
- Έκκριση υγρού ή αίματος από τη θηλή του μαστού
Διάγνωση για τη μαστίτιδα
Η κλινική εικόνα της ασθενούς είναι επαρκής για τη διάγνωση της μαστίτιδας στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάγνωση της μαστίτιδας είναι οι αιματολογικές εξετάσεις, η κυτταρολογική καλλιέργεια του υγρού στην περίπτωση αποστήματος, το υπερηχογράφημα, οι οποίες συστήνονται από τον θεράποντα ιατρό κατά περίπτωση.
Πώς αντιμετωπίζεται η μαστίτιδα
Η μαστίτιδα αντιμετωπίζεται συμπτωματικά και συντηρητικά. Για την αντιμετώπιση χρειάζεται οι θηλάζουσες μητέρες να εξασφαλίσουν την επαρκή απομάκρυνση του γάλακτος του μαστού με:
- συχνά γεύματα
- σωστή τοποθέτηση του βρέφους και υποστήριξη του κατά το θηλασμό
- επαρκή ξεκούραση
- σωστή διατροφή και ενυδάτωση
- ελαχιστοποίηση του άγχους
- σωστή φροντίδα και υγιεινή του μαστού
Συμπτωματικά συχνά προτείνεται:
- η τοποθέτηση θερμότητας πριν τον θηλασμό
- η τοποθέτηση κρύων κομπρέσσων μετά το θηλασμό για ανακούφιση της λεχώνας
- η έναρξη του θηλασμού από το μαστό που δεν πονάει – στην περίπτωση μαστίτιδας στον ένα μονάχα μαστό – ώστε με την ενεργοποίηση των ορμονών να επιτυγχάνεται η μείωση του πόνου στον μαστό που υποφέρει.
Σε κάποιες περιπτώσεις και πάντα με την ιατρική συμβουλή προτείνεται η λήψη αντιβιοτικών, αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Η περίπτωση μαστίτιδας με απόστημα, συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την αφαίρεση του υγρού με τη χρήση ειδικής σύριγγας.
Επιπλοκές της μαστίτιδας
Η βασικότερη επιπλοκή της μαστίτιδας είναι η δημιουργία αποστήματος, η οποία συνοδεύεται από πόνο, ερυθρότητα, αίσθηση θερμότητας και οίδημα στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί εξόγκωμα στο στήθος, όπως στην περίπτωση της «απόφραξης του γαλακτοφόρου πόρου».
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για τη μαστίτιδα είναι ο γυναικολόγος – μαιευτήρας
Κλείστε ραντεβού με Γυναικολόγο – Μαιευτήρα