Ηπατίτιδα C

Ηπατίτιδα-C-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την ηπατίτιδα C

Τι είναι η ηπατίτιδα C

Ηπατίτιδα C ονομάζεται η λοίμωξη του ήπατος από τον ιό της Ηπατίτιδας C το γενετικό υλικό του οποίου αποτελείται από RNA.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα C

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με:

  • Επαφή του μολυσμένου ατόμου με αίμα
  • Χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών
  • Μετάγγιση μολυσμένου αίματος
  • Μολυσμένη βελόνα τατουάζ
  • Μετάδοση από μητέρα σε έμβρυο
  • Κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής

Συμπτώματα της ηπατίτιδας C

Από την στιγμή της μόλυνσης η εμφάνιση των συμπτωμάτων συνήθως επέρχεται μετά από 1-3 μήνες. Μόνο ένα ποσοστό των ατόμων με  οξεία ηπατίτιδα C εχει συμπτώμτα που είναι συνήθως αδυναμία, ανορεξία ή κόπωση ενώ μερικοί εμφανίζουν ίκτερο. Στους περισσότεροι ασθενείς η νόσος εξελίσσεται σε χρόνια και δεν καταφέρνουν να αποβάλλουν τον ιό από τον οργανισμό τους. Υπάρχει περίπτωση μετά από 1-2 δεκαετίες να εξελιχθεί η νόσος σε κίρρωση.

Διάγνωση της ηπατίτιδας C

Η διάγνωση τις περισσότερες φορές γίνεται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος(RIBA ,HCVRNA) που εντοπίζονται αντισώματα ηπατίτιδας C(anti-HCV) τα οποία παράγει ο οργανισμός. Σε περίπτωση ψευδών αντισωμάτων ανιχνεύεται ο ίδιος ο ιός στο αίμα με τη μέθοδο PCR.

Ποια είναι η θεραπεία για την ηπατίτιδα C

Η θεραπεία του ιού της ηπατίτιδας C είναι εξαιρετικά δύσκολη. Χρειάζεται τακτική φαρμακευτική αγωγή, ιατρική παρακολούθηση, διακοπή αλκοολούχων ποτών ή άσκοπη χρήση φαρμάκων.

Πρόληψη κατά της ηπατίτιδας C

Τα εμβόλια που αφορούν την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C βρίσκονται ακόμη σε μη ολοκληρωμένο στάδιο, ωστόσο προληπτικά μέτρα, θεραπείες, ενημέρωση και συχνές εξετάσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου μέχρι να υπάρξει κάποια σίγουρη αντιμετώπιση μέσω του εμβολιασμού.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ηπατίτιδα C είναι ο Αιματολόγος

Κλείστε ραντεβού με Αιματολόγο