Ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Ηλεκτροσπασμοθεραπεία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι μία ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών ψυχικών νοσημάτων.

Δες ακόμα: Κατάθλιψη: Μύθοι και αλήθειες

Η μέθοδος αυτή εκτελείται μόνο από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής.

Πώς πραγματοποιείται η ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία τελείται σε νοσοκομεία και συνήθως στο τμήμα της ψυχιατρικής. Ο ασθενής είναι δυνατό να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Ο αναισθησιολόγος χορηγεί κατασταλτικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος γιατρός προκαλεί τεχνητούς σπασμούς με ηλεκτρικό ρεύμα. Ενεργοποιούνται τα νευρικά κύτταρα και προκαλούνται σπασμοί. Η διαδικασία διαρκεί περίπου από 25’’ έως 60’’. Οι σπασμοί προκαλούν αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτείται μία σειρά συνεδριών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι ο Ψυχίατρος

Επιπλοκές που παρουσιάζει η ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι μία ασφαλής μέθοδος και η πλειοψηφία των ασθενών σε υφίσταται ανεπιθύμητες ενέργειες. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια μνήμης για λίγες βδομάδες. Είναι πιθανή η εμφάνιση σύγχυσης μετά τη θεραπεία, η οποία ωστόσο περιορίζεται μετά από λίγες ώρες. Μπορεί να εκδηλωθούν: πονοκέφαλος, πόνος στους μύες, ναυτία, σύγχυση, προσωρινή απώλεια μνήμης. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει ένα ποσοστό θνησιμότητας από την εφαρμογή της θεραπείας με 2,9 θανάτους ανά 10 χιλιάδες ασθενών.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟ