Ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Ηλεκτροσπασμοθεραπεία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Τι είναι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι μία ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών ψυχικών νοσημάτων. Η μέθοδος αυτή εκτελείται μόνο από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής.

Πώς πραγματοποιείται η ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία τελείται σε νοσοκομεία και συνήθως στο τμήμα της ψυχιατρικής. Ο ασθενής είναι δυνατό να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Ο αναισθησιολόγος χορηγεί κατασταλτικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος γιατρός προκαλεί τεχνητούς σπασμούς με ηλεκτρικό ρεύμα. Ενεργοποιούνται τα νευρικά κύτταρα και προκαλούνται σπασμοί. Η διαδικασία διαρκεί περίπου από 25’’ έως 60’’. Οι σπασμοί προκαλούν αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτείται μία σειρά συνεδριών.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι μία ασφαλής μέθοδος και η πλειοψηφία των ασθενών σε υφίσταται ανεπιθύμητες ενέργειες. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια μνήμης για λίγες βδομάδες. Είναι πιθανή η εμφάνιση σύγχυσης μετά τη θεραπεία, η οποία ωστόσο περιορίζεται μετά από λίγες ώρες. Μπορεί να εκδηλωθούν: πονοκέφαλος, πόνος στους μύες, ναυτία, σύγχυση, προσωρινή απώλεια μνήμης. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει ένα ποσοστό θνησιμότητας από την εφαρμογή της θεραπείας με 2,9 θανάτους ανά 10 χιλιάδες ασθενών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι ο Ψυχίατρος

Κλείστε ραντεβού με Ψυχίατρο