Γυναικομαστία

gynaikomastia

Τι είναι η γυναικομαστία

Γυναικομαστία είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται στους άνδρες. Πρόκειται για διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους στο ανδρικό σώμα.

Δες ακόμα: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την τριχόπτωση και τη μεταμόσχευση μαλλιών

Η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως και στους δύο μαστούς και αποτελεί την πιο συχνή πάθηση στον ανδρικό μαστό.

Παρόλα αυτά μπορεί να εκδηλωθεί μόνο στον ένα ή να η αύξηση που παρουσιάζεται να είναι διαφορετικού μεγέθους στους δύο μαστούς.

Μία μέση διάμετρος μαστού κυμαίνεται μεταξύ 2,5 -3,8 εκατ. και βρίσκεται κάτω από τη θηλή.

Η γυναικομαστία δεν πρέπει να συγχέεται με το λίπος που συγκεντρώνουν κάποιοι άνδρες στο στήθος τους λόγω αυξημένου σωματικού λίπους.

Που οφείλεται

Η εμφάνιση της γυναικομαστίας σχετίζεται με την ηλικία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι απαντάται συχνότερα κατά την παιδική και εφηβική.

Επίσης, μπορεί να είναι αιτία ενδοκρινολογικών νοσημάτων ή της λήψης κάποιων φαρμάκων. Γενικότερα τα αίτια είναι:

•    Η ηλικία: Το 65% των αγοριών που διανύουν την εφηβεία παρουσιάζουν γυναικομαστία, η οποία υποχωρεί από μόνη της μετά από 2-3 χρόνια από την εμφάνισή της. Επίσης, τα νεογνά παρουσιάζουν συχνά γυναικομαστία, λόγω της στενής τους σύνδεσης με τις ορμόνες της μητέρας.
•    Οι ορμόνες: Η λήψη ισχυρών δυναμωτικών ή συμπληρωμάτων διατροφής για αθλητές μπορούν να προκαλέσουν γυναικομαστία. Επίσης, πιθανές αιτίες μπορεί να είναι και κάποιες ανωμαλίες στο μεταβολισμό των οιστρογόνων και των ανδρογόνων.
•    Ύπαρξη υποκείμενης νόσου: Η ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα γυναικομαστίας.
•    Χορήγηση φαρμάκων: Ουσίες όπως τα στεροειδή, οι φαινοδειαζίνες, η κετοκοναζόλη, η σπιρολακτόνη και η σιμετιδίνη έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκλησης συμπτωμάτων γυναικομαστίας.
•    Οι καταχρήσεις: Η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών αποτελούν συχνές αιτίες γυναικομαστίας.

gunaikomastia

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη διόγκωση των μαστών ή του ενός μαστού, ενώ οι πάσχοντες μπορεί να παραπονεθούν για πόνο στην περιοχή των μαστών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την γυναικομαστία είναι ο Γενικός Χειρουργός

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης, η οποία θα δείξει κατά πόσο έχουν επηρεαστεί και οι δύο μαστοί ή ο ένας.

Επίσης, οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δείξουν αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που πιθανόν να ευθύνεται για την πρόκληση γυναικομαστίας.Τέτοιες εξετάσεις μπορεί να είναι οι αιματολογικές, το τεστ νεφρικής ανεπάρκειας και η μαστογραφία.

Αν υπάρχει υποψία ότι υπάρχει απότομη αύξηση του μεγέθους του μαστού, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει ψηλάφηση και στη συνέχεια, μαστογραφία, τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να επιβάλλουν να ακολουθήσει βιοψία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της γυναικομαστίας εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής της. Αν πρόκειται για ιδιοπαθή γυναικομαστία προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπισή της.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η γυναικομαστία υποχωρεί μετά από ένα διάστημα από μόνη της.

Αν η ψευδής μορφή της πάθησης οφείλεται στην παχυσαρκία, τότε ο πάσχων μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αισθητικούς λόγους.

Όταν η πάθηση οφείλεται σε κάποια υποκείμενη νόσο, η θεραπεία της εν λόγω νόσου οδηγεί και στην απαλλαγή από τη γυναικομαστία.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ