5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την τριχόπτωση και τη μεταμόσχευση μαλλιών

trixoptosi kai metamosxeusi mallion

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την τριχόπτωση και τη μεταμόσχευση μαλλιών; Σε αυτό το ερώτημα μας απαντά ο πλαστικός χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Hair Clinics, Δρ. Αναστάσιος Βεκρής.

Δες ακόμα: H θεραπεία PRP στην τριχόπτωση και τη μεταμόσχευση μαλλιών

  1. Η ανδρική τριχόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών εμφανίζεται με το πέρας της εφηβείας και προχωρά με γοργό ρυθμό κατά την ηλικία μεταξύ 20-30 ετών, ενώ παρουσιάζει εικόνα επιβραδυνόμενης πτώσης μετά τα 30-35 έτη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η πορεία της τριχόπτωσης επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο, ακολουθώντας ανάλογη πορεία με τη σταθεροποίηση και σταδιακή πτώση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών στο αίμα. Η τριχόπτωση των ανδρών εμφανίζεται στο 25% του ανδρικού πληθυσμού με εμφανή αραίωση έως την ηλικία των 30 ετών και στο 50% έως την ηλικία των 45-50 ετών. Το πιο συνηθισμένο μοτίβο εμφάνισης της αραίωσης είναι η πρόσθια και κροταφική αραίωση με τάση επέκτασης προς την κορυφή της κεφαλής. Με το πέρασμα των χρόνων, η περιοχή αραίωσης στην κορυφή του κεφαλιού διευρύνεται και σε αρκετές περιπτώσεις ενώνεται με την πρόσθια.
  1. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που κάποιος μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση όπως χρόνιες ασθένειες, δερματικές παθήσεις, αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, εποχικότητα, στρες, κακή διατροφή, μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλες πτυχές της σύγχρονης ζωής όμως το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρικής τριχόπτωσης οφείλεται στην κληρονομικότητα.  Το εκτιμώμενο ποσοστό κληρονομικότητας της τριχόπτωσης ανδρών είναι 81%. Αυτό σημαίνει πως οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν περισσότερο στον κίνδυνο εμφάνισης ανδρικής τριχόπτωσης, από τους περιβαλλοντικούςΗ κληρονομική προδιάθεση αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα εκδήλωσης της τριχόπτωσης στους άνδρες, καθώς τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν κάποιος άνδρας θα παρουσιάσει ανδρική τριχόπτωση, την ηλικία έναρξης, το μοτίβο εμφάνισής της και το βαθμό εξέλιξης.
  1. Η σύγχρονη μέθοδος FUE είναι ελάχιστα επεμβατική, προσφέροντας μόνιμα και φυσικά αποτελέσματα αναίμακτα και ανώδυνα. Αρχικά, ο γιατρός εξάγει από τη δότρια περιοχή τα τριχοθυλάκια ένα προς ένα, τα οποία διατηρούνται υπό ειδικές συνθήκες, μέχρι ο ίδιος να σχεδιάσει τη λήπτρια περιοχή. Στη συνέχεια, με ειδική συσκευή, εμφυτεύει ένα προς ένα τα τριχοθυλάκια εξασφαλίζοντας, φυσική και με κατάλληλη φορά, φύτρωση. Με τη διαδικασία αυτή αποφεύγεται ο τραυματισμός της δότριας αλλά και της λήπτριας περιοχής, που προκαλούσαν οι παλαιότερες μεθόδους όπως η FUT(strip). Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εμφύτευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα αραίωσης σε γένια και φρύδια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της ακούρευτης συνεδρίας για όσους επιθυμούν να παραμείνει κρυφό το «μυστικό» τους.
  1. Σε μεταμόσχευση μαλλιών μπορούν να υποβληθούν άνδρες ή γυναίκες, οποιασδήποτε ηλικίας από 18 ετών και άνω.Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της σύγχρονης τεχνικής εμφύτευσης μαλλιών FUE, που γίνεται υπό τοπική αναισθησία, μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν πρακτικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με την εξαίρεση ασθενών με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι μπορούν άφοβα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών, υπό την προϋπόθεση της πρότερης συνεννόησης του χειρουργού. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται σταδιακά στους 3 μήνες και ολοκληρώνονται σε έναν χρόνο. Η επαναφύτρωση των τριχοθυλακίων αγγίζει το θεαματικό ποσοστό της τάξεως του 98% ενώ η διαδικασία εφαρμόζεται σε μία ή δύο συνεδρίες ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος.
  1. Αποτελέσματα θα δούνε όλοι οι ασθενείς οι οποίοι θα υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών, οι προσδοκίες όμως του ασθενούς θα πρέπει να είναι ανάλογες με τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία μιας τέτοιας διαδικασίας όπως η ηλικία του ασθενούς, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, η βαθμίδα της αλωπεκίας πριν την εφαρμογή της μεθόδου, ο αριθμός των διαθέσιμων τριχοθυλακίων και η επιλογή της σωστής ιατρικής ομάδας. Άνδρες που ανήκουν σε νεαρά ηλικιακά γκρουπ έρχονται ολοένα και συχνότερα και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αραίωσης. Άλλωστε, υπάρχει η δυνατότητα της πρόληψης της αραίωσης σε αρχικό στάδιο με μη επεμβατικές μεθόδους.

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.