Γαστρεντερική αιμορραγία

gastrenteriki aimorragia

Τι είναι η γαστρεντερική αιμορραγία

Η γαστρεντερική αιμορραγία πρόκειται για αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα. Ως τέτοια ορίζεται η αιφνίδια απώλεια αίματος από τον πεπτικό σωλήνα, που εκδηλώνεται με τη μορφή αιμορραγίας από τον ορθό, σκουρόχρωμη κένωση ή αιματέμεση. Παρατηρείται πολύ συχνά σε ασθενείς και μπορεί να εντοπιστεί είτε στο ανώτερο είτε στο κατώτερο πεπτικό σύστημα.

Δες ακόμα: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Που οφείλεται η γαστρεντερική αιμορραγία

Η γαστρεντερική αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα όπως η οισοφαγίτιδα, η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος, ο γαστρικός καρκίνος, άλλες μορφές καρκίνου, οι αιμορροΐδες, οι αγγειακές βλάβες, οι πολύποδες, ο καρκίνος του παχέως εντέρου. Τα αίτια εντοπίζονται συνήθως εύκολα μέσω των εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για την ανεύρεση του ακριβούς αιτίου, μέσω ελέγχου αναιμίας και άλλων κλινικών ευρημάτων.

Συμπτώματα της γαστρεντερικής αιμορραγίας

Οι ασθενείς που υποφέρουν από βαριάς μορφής αιμορραγία εκδηλώνουν τα εξής συμπτώματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από τον ειδικό ιατρό:

•    Ταχυκαρδία
•    Μειωμένη αρτηριακή πίεση
•    Ωχρότητα
•    Ζαλάδες

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την γαστρεντερική αιμορραγία είναι ο Γενικός Χειρουργός ή ο Γαστρεντερολόγος

Διάγνωση της γαστρεντερικής αιμορραγίας

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς από τον αρμόδιο ιατρό. Στη συνέχεια, ακολουθεί λεπτομερής κλινική εξέταση και εργαστηριακός έλεγχος για τον εντοπισμό του αιτίου που προκάλεσε την αιμορραγία. Είναι σημαντικό ο πάσχων να ενημερώσει τον ιατρό του αν νοσεί από κάποιο χρόνιο νόσημα, αν έχει προηγηθεί κάποια χειρουργική επέμβαση ή αν λαμβάνει κάποια φάρμακα. Για την ακριβή διάγνωση απαιτείται γαστροσκόπηση ώστε να εντοπιστεί η ακριβής εστία αιμορραγίας στο ανώτερο πεπτικό σύστημα. Για τη διάγνωση νοσήματος στο κατώτερο πεπτικό απαιτείται κολονοσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρεντερική αιμορραγία

Η πρώτη αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από γαστρεντερική αιμορραγία είναι η ανάταξη, η διάγνωση της εστίας αιμορραγίας και τέλος, η συμπτωματική αντιμετώπιση. Η ανάταξη πραγματοποιείται για να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας και γίνεται με τη χορήγηση διαλυμάτων. Σε κάποια περιστατικά ασθενών χρειάζεται μετάγγιση ερυθρών ή αιμοπεταλίων. Στο ανώτερο πεπτικό σύστημα η θεραπεία της αιμορραγίας γίνεται με τη χορήγηση φαρμάκων, με εμβολιασμό, ενδοσκοπικά ή χειρουργικά. Η αιμορραγία που οφείλεται σε βλάβη στο κατώτερο πεπτικό σύστημα σπανίως μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η γαστρεντερική αιμορραγία

Γύρω στο 10% των περιστατικών γαστρεντερικής αιμορραγίας αγνώστου αιτιολογίας που εντοπίζεται κυρίως στο ανώτερο πεπτικό, καταλήγει σε θάνατο. Κατά την εφαρμογή των θεραπευτικών μεθόδων αιμόστασης μπορεί να προκληθεί διάτρηση ως σπάνια επιπλοκή.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ