Γαστρικός καρκίνος

Γαστρικός καρκίνος-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για το γαστρικό καρκίνο

Γαστρικός καρκίνος-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι ο γαστρικός καρκίνος

Ο γαστρικός καρκίνος είναι μία νόσος που προκαλείται όταν τα κύτταρα του στομάχου μετατρέπονται σε καρκινικά και αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς δημιουργώντας όγκο. Ο συγκεκριμένος καρκίνος απαντάται συχνότερα σε άνδρες μέσης ηλικίας ή και τρίτης ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια ο γαστρικός καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Ανιχνεύεται δύσκολα και έτσι, οι περισσότεροι ασθενείς φτάνουν στο γιατρό όταν η ασθένεια είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Που οφείλεται ο γαστρικός καρκίνος

Το ακριβές αίτιο δεν έχει σαφώς καθοριστεί. Η πάθηση μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή σε κάποιο μικρόβιο. Τα άτομα που φέρουν ομάδα αίματος Α παρουσιάζουν συχνότερα τη νόσο. Ασθενείς που πάσχουν από γαστρίτιδα με γαστρική ατροφία παρουσιάζουν επίσης συχνά τη νόσο. Τέλος, άτομα που έχουν μολυνθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (σχεδόν 1 στους 10 Έλληνες είναι φορέας του μικροβίου αυτού), ίσως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς το εν λόγω μικρόβιο έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση γαστρικού καρκίνου.

Συμπτώματα του γαστρικού καρκίνου

Η νόσος αρχικά εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα γι’ αυτό και είναι δύσκολο να γίνει άμεσα αντιληπτή. Γενικότερα τα συμπτώματα της νόσου είναι:

•    Πόνος στη ράχη
•    Πόνος στο επιγάστριο
•    Αίσθημα κόπωσης
•    Αίσθημα κοιλιακού βάρους μετά το φαγητό
•    Διατροφικές διαταραχές (ναυτία, εμετός)
•    Δυσφαγία

Διάγνωση για το γαστρικό καρκίνο

Η διάγνωση του γαστρικού καρκίνου γίνεται με γαστροσκόπηση και στην συνέχεια, βιοψία. Αν υπάρχει υποψία όγκου απαιτείται ακτινοσκόπηση της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Αν διαγνωστεί γαστρικός καρκίνος κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος για τυχόν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος, μέσω αξονικής τομογραφίας και ακτινογραφίας, σπινθηρογραφήματος ήπατος, οστών.

Πώς αντιμετωπίζεται ο γαστρικός καρκίνος

Η νόσος θεραπεύεται συνήθως με τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Μετά την επέμβαση ολικής εκτομής του όγκου πραγματοποιείται χημειοθεραπεία και ακτινοβόληση της βλάβης. Οι τεχνικές που προτιμώνται για την επέμβαση είναι:

•    Η γαστροδωδεκαδακτυλοστομία
•    Η γαστρονηστιδοστομία
•    Η γαστρεκτομή

Σε περιπτώσεις που έχει επέλθει μετάσταση απαιτείται αφαίρεση του σπλήνα. Η χημειοθεραπεία συμβάλλει στην παράταση της διάρκειας ζωής του ασθενούς. Οι γιατροί χορηγούν συνήθως αντιεμετικά για να περιορίσουν τις ναυτίες που γίνονται ολοένα συχνότερες καθώς μεγαλώνει ο όγκος.

Επιπλοκές που παρουσιάζει ο γαστρικός καρκίνος

Ο γαστρικός καρκίνος ακολουθείται από διάφορες επιπλοκές. Ο ασθενής αδυνατεί να σιτιστεί σωστά λόγω της ύπαρξης όγκου και της απόφραξης της γαστρεντερικής οδού. Είναι δυνατό να εκδηλωθεί σιδηροπενική αναιμία μετά από αιμορραγίες.

Πρόληψη κατά του γαστρικού καρκίνου

Ο γαστρικός καρκίνος συνδέεται άμεσα με τη γαστρίτιδα. Η πρόληψή του σχετίζεται με την πρόληψη της γαστρίτιδας. Ο τρόπος ζωής και κυρίως η διατροφή και οι συνθήκες υγιεινής του ατόμου βοηθούν στην πρόληψη της νόσου. Το κάπνισμα, το στρες, η ανθυγιεινή και ελλιπής διατροφή, καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος συμπτώματα γαστρίτιδας. Η κακοήθης μορφή προλαμβάνεται με τον τακτικό ιατρικό έλεγχο, ειδικά σε άνδρες άνω των 50 ετών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον γαστρικό καρκίνο είναι ο Ογκολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ογκολόγο