Ερπης ζωστήρας

erpis zostiras ti einai - έρπης ζωστήρας- έρπης ζωστήρας τι είναι

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας οφείλεται στον ιό VZV και εκδηλώνεται στον οργανισμό με την νόσο της ανεμοβλογιάς και τον έρπητα ζωστήρα, προσβάλλοντας άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Με την εκδήλωση της ανεμοβλογιάς, ο ιός καταπολεμά το σώμα και έτσι δημιουργείται η ανοσία σε αυτόν. Επομένως, είναι σπάνιο κάποιος να κολλήσει ανεμοβλογιά δεύτερη φορά. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και μετά τη νόσηση ο ιός του παραμένει στον οργανισμό για πάντα. Όσο το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό ο ιός βρίσκεται ανενεργός.

Σε περίπτωση, όμως, που το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενίσει είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο ιός ακόμη και μήνες η χρόνια έπειτα την αρχική λοίμωξη. Η πυροδότηση του έρπητα ζωστήρα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κάποιου δερματικού εξανθήματος. Η εκδήλωση του μπορεί να προκαλέσει επίπονα συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Διαβάστε εδώ για τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα

Aίτια του έρπητα ζωστήρα

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία που νοσεί κάποιος τόσο πιο δύσκολη γίνεται η καταπολέμηση του ιού καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ευάλωτο. Κατά συνέπεια, για τους ενήλικες που μπορεί να νοσήσουν από ανεμοβλογιά δεν αποτελεί μια ακίνδυνη ασθένεια. Σε αντίθεση με το πως συνήθιζε να θεωρείται για τα παιδιά, τα οποία είχαν εκτεθεί και νοσήσει από μικρή ηλικία.

Οι πιθανότητες εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα αυξάνονται μετά την ηλικία των 50. Επίσης αυξάνεται το ενδεχόμενο να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές. Σε αυτό συμβάλλει η φυσική μείωση της ανοσίας με το πέρας των χρόνων, ορισμένες υφιστάμενες ασθένειες που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα, η ύπαρξη αυτοάνοσων νοσημάτων που χρήζουν ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και ο λύκος, η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών και αντιφλεγμονοδών φαρμάκων και χημειοθεραπείας και η διαδικασία μεταμοσχεύσεων που επίσης χρήζουν θεραπείας με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα, καθιστώντας πιο ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η ύπαρξη του άγχους.

Διάγνωση του έρπητα ζωστήρα

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση από Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο στα εξανθήματα που έχουν εκδηλωθεί σε συνδυασμό με τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής και το ιατρικό ιστορικό του.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ληφθεί δείγμα από το δέρμα ή το υγρό που περιέχουν οι φουσκάλες. Έπειτα στέλνεται στο εργαστήριο προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του ιού.

Αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα καθώς από την στιγμή που εισβάλλει στον οργανισμό συνεχίζει να παραμένει για πάντα. Η έγκαιρη αντιμετώπισή του όμως, ιδανικά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην συντόμευση της λοίμωξης.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνήθως την φροντίδα των εξανθημάτων ώστε να μην επιμολυνθεί περαιτέρω η περιοχή. Συνδυαστικά ακολουθεί η λήψη αντιικών φαρμάκων κατόπιν συνταγογράφησης προκειμένου να επιταχύνουν την ανάρρωση του ασθενή και να προλάβουν τις πιθανές επιπλοκές. Αν ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο χορηγούνται επίσης αναλγητικά και κορτικοστεροειδή.

Για την μείωση του κινδύνου της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα πλέον χορηγείται το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς.

Μάθετε τα πάντα για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα

Επιπλοκές που παρουσιάζονται από τον έρπητα ζωστήρα

Για ορισμένους ανθρώπους ο πόνος δεν φεύγει με την υποχώρηση του έρπητα αλλά συνεχίζεται για αρκετό καιρό μετά, φαινόμενο γνωστό ως μετερπητική νευραλγία.

Στις περιπτώσεις οφθαλμικού έρπητα ζωστήρα, που εμφανίζεται δηλαδή στο μάτι και την γύρω περιοχή, ενδέχεται να προκληθούν λοιμώξεις στο μάτι που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια όρασης.

Αντίστοιχα, οι φουσκάλες που εμφανίζονται στο δέρμα από τον έρπητα ζωστήρα καθώς και οι ανοιχτές πληγές είναι ευάλωτες σε μια δευτερογενή βακτηριδιακή λοίμωξη του δέρματος αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Οι σοβαρές λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμα σημάδια στο δέρμα.

Ανάλογα με τα νεύρα που έχει προσβάλλει ο έρπης ζωστήρας, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.  Ενδέχεται δηλαδή να δημιουργηθεί φλεγμονή του εγκεφάλου με κάποια μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, παράλυση του προσώπου και προβλήματα ακοής ή ισορροπίας. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο νεογνό και βαρύτατες συνέπειες.

Δείτε εδώ τις συνέπειες του έρπητα ζωστήρα στην εγκυμοσύνη

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον έρπητα ζωστήρα είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ