Έρπης ζωστήρας: Tι συμπτώματα εκδηλώνει & πως να τα αναγνωρίσεις σε αρχικό στάδιο

erpis zostiras symptomata- έρπης ζωστήρας τι είναι

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής λοίμωξη. Εκδηλώνεται με την εμφάνιση εξανθημάτων στο σώμα τα οποία πολλές φορές είναι επώδυνα. Τα εξανθήματα βρίσκονται συνήθως στον κορμό, τον λαιμό ή το πρόσωπο με την μορφή ερυθρών φυσαλίδων και υποχωρούν περίπου μετά από 10 ημέρες.

Η λοίμωξη με τον έρπητα ζωστήρα προέρχεται από τον ιό που είναι υπεύθυνος και για την ανεμοβλογιά. Οπότε σε αρκετές περιπτώσεις ενώ κάποιος έχει νοσήσει από ανεμοβλογιά, ακόμη και αν έχει περάσει πολύς καιρός ή και χρόνια, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να εκδηλωθεί με τον έρπητα ζωστήρα αυτή την φορά. Αυτό συμβαίνει διότι παρότι ο οργανισμός έχει αναπτύξει ανοσία κατά την διάρκεια της νόσησης στον ιό που έχει εισβάλλει, εκείνος παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση.

Ο έρπης ζωστήρας σε αρχικό στάδιο 

Το πρώτο σημάδι ύπαρξης λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα είναι το αίσθημα του πόνου και καψίματος. Επίσης ενδέχεται να προκληθεί μυρμήγκιασμα στην μια πλευρά του σώματος,  στην περιοχή δηλαδή που αργότερα εμφανίζεται το εξάνθημα.

Στην συνέχεια προκαλούνται συμπτώματα που μπορεί να παραπέμπουν φαινομενικά σε κάποια γρίπη. Εμφανίζονται δηλαδή ρίγη και πυρετός, πονοκέφαλος καθώς και κόπωση.

Κατά την διάρκεια αυτού του αρχικού σταδίου ο έρπης ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός.

Το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα

Μετά τα αρχικά συμπτώματα ακολουθεί συνήθως η εμφάνιση του εξανθήματος στην περιοχή που αισθανόσασταν τον πόνο. Με τη σειρά του το εξάνθημα προκαλεί έντονο πόνο, ευαισθησία στην αφή και πολλές φορές συνοδεύεται από κνησμό.

Η αρχική εικόνα αποτελείται από πολλά μικρά εξογκώματα. Μέσα στις επόμενες 3 ημέρες τα εξογκώματα μετατρέπονται σε φουσκάλες και γεμίζουν υγρό. Οι φουσκάλες μεγεθύνονται και ανοίγουν. Στην συνέχεια δημιουργείται μια σκληρή κρούστα στην κορυφή τους, η οποία υποχωρεί μετά από λίγες μέρες.

Το εξάνθημα εξασθενεί συνήθως μετά από 3-4 εβδομάδες ενώ το δέρμα που αφήνει πίσω του ενδέχεται να έχει αλλάξει χρώμα και να μείνει έτσι.

Συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα στο πρόσωπο

Παρότι το εξάνθημα από τον έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται συνήθως στην πλάτη ή το στήθος, υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζεται στο πρόσωπο και φτάνει το στόμα, το τριχωτό της κεφαλής η τα αυτιά.

Όταν το εξάνθημα εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής προκαλεί ευαισθησία και πόνο κατά το χτένισμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί φαλάκρα.

Μέσα στο στόμα ο έρπης ζωστήρας μπορεί να είναι πολύ επώδυνος αφού καθιστά δύσκολη την κατανάλωση φαγητού και είναι δυνατόν να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης.

Προβλήματα που σχετίζονται με την ισορροπία, την αδυναμία των μυών του προσώπου ακόμη και απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει το εξάνθημα όταν βρίσκεται κοντά ή μέσα στο αυτί.

Συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα στα μάτια

Σε αρκετές περιπτώσεις το εξάνθημα μπορεί να εξαπλωθεί από το πρόσωπο στα μάτια. Σε αρχικό στάδιο τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι το αίσθημα του καψίματος και του μυρμηγκιάσματος στο τριχωτό της κεφαλής, τα μάγουλα ή το μέτωπο. Έπειτα συνήθως εξελίσσονται σε εξανθήματα σε αυτά τα σημεία. Ωστόσο, εάν η μόλυνση εξαπλωθεί στα μάτια, τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι:

  • Ερυθρότητα και δάκρυα
  • Πρήξιμο του ματιού
  • Θολή όραση με ευαισθησία στο φως
  • Φλεγμονή του κερατοειδούς ή της ίριδας
  • Πτώση βλεφάρου

Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα στο μάτι. Μερικά από αυτά είναι η έκκριση υγρών, το αίσθημα της ύπαρξης ξένου σώματος, η μονιμότητα της ευαισθησίας στο φως, μέχρι και η απώλεια της όρασης σε ήπιο ή σοβαρό βαθμό.

Έρπης ζωστήρας σε σύγκριση με άλλα εξανθήματα

Πολλές φορές τα συμπτώματα που εμφανίζονται με τον έρπητα ζωστήρα τείνουν να μοιάζουν με κάποια αλλεργία ή γρίπη. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός κοινού εξανθήματος και του έρπητα ζωστήρα, η οποία θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε την ύπαρξή του. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

Δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και μόνιμες βλάβες είναι σημαντικό μόλις αναγνωρίζονται τα πρώτα συμπτώματα να ακολουθεί η επίσκεψη στον αρμόδιο Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο για την όσο δυνατόν πιο άμεση και έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.