Ενδοκαρδίτιδα

endokarditida

Τι είναι η ενδοκαρδίτιδα

Ενδοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή που προκαλείται στην βαλβίδα της καρδιάς μετά την είσοδο ενός μικροοργανισμού. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκληθεί και στην εσωτερική πλευρά της καρδιάς, το ενδοκάρδιο.

Δες ακόμα: Γυναικολογικά θέματα μετά το καλοκαίρι: Μήπως σε ακολούθησαν στην επιστροφή;

Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο και απαντάται τόσο σε άνδρες και γυναίκες όσο και σε παιδιά. Παλαιότερα, λόγω της απουσίας των αντιβιοτικών η ενδοκαρδίτιδα ήταν συχνά θανατηφόρα.

Που οφείλεται η ενδοκαρδίτιδα

Για την ενδοκαρδίτιδα μπορεί να οφείλονται πολλοί παράγοντες. Ο πιο συχνός είναι η είσοδος μικροβίων στην καρδιά λόγω  κακής υγείας του στόματος και των δοντιών. Το σύνηθες υπεύθυνο βακτήριο είναι ο στρεπτόκοκκος.

Τα μικρόβια εισέρχονται μέσα στην κυκλοφορία του αίματος (μικροβιαιμία). Στη συνέχεια, εγκαθίστανται στην καρδιά και καταστρέφουν τις βαλβίδες και τους ιστούς.

Η μικροβιαιμία παρατηρείται μετά από οδοντιατρικές επεμβάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις στο ανοσοποιητικό, στο ουροποιητικό και στο γαστρεντερικό σύστημα.

Υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν έχουν όσοι πάσχουν από ουλίτιδα, ελκώδη κολίτιδα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους.

Επίσης, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο αίμα μέσω μιας βελόνας ή μέσω της χρήσης καθετήρα, μέσω χρήσης τεχνητών καρδιακών βαλβίδων ή ιστορικού προηγούμενης ενδοκαρδίτιδας ή υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας.

Συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας

Τα συμπτώματα είναι είτε ήπια είτε οξεία. Τα γενικότερα συμπτώματα είναι:

•    Πυρετός
•    Αίσθημα κόπωσης
•    Αδυναμία
•    Δύσπνοια
•    Αναιμία
•    Κακουχία
•    Αρρυθμίες
•    Εκδήλωση αποστημάτων σε όργανα του σώματος
•    Ρίγη
•    Εφιδρώσεις
•    Πόνος στις αρθρώσεις
•    Αιματουρία

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ενδοκαρδίτιδα είναι ο Καρδιολόγος και ο Καρδιοχειρουργός.

Διάγνωση για την ενδοκαρδίτιδα

Η διάγνωση ενδοκαρδίτιδας γίνεται με βάση τα κλινικά συμπτώματα του ασθενούς. Ο γιατρός υποπτεύεται ότι μπορεί να πάσχει ο ασθενής από ενδοκαρδίτιδα λόγω του ιστορικού του.

Η καλλιέργεια αίματος θα δείξει ποιο μικρόβιο ευθύνεται για τη βλάβη. Απαιτείται διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα και ηχοκαρδιογράφημα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ενδοκαρδίτιδα

Η αντιμετώπιση της ενδοκαρδίτιδας είναι κατά κύριο λόγο φαρμακευτική και απαιτείται νοσηλεία. Στον ασθενή χορηγείται αντιβιοτική αγωγή αναλόγως του μικροβίου που έχει προσβάλλει τον οργανισμό.

Το κατάλληλο αντιβιοτικό καθορίζεται μετά την καλλιέργεια αίματος. Η αντιβιοτική αγωγή είναι μακράς διαρκείας, ενώ αν η λοίμωξη έχει προχωρήσει πολύ θα χρειαστεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση αποκατάστασης της βλάβης στην καρδιά.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η ενδοκαρδίτιδα

Οι πιο σημαντικές επιπλοκές της ενδοκαρδίτιδας είναι η καρδιακή ανεπάρκεια λόγω βλάβης στις βαλβίδες και η εμβολή, πάθηση που προκαλεί απόφραξη στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες και στους νεφρούς.

Πρόληψη κατά της ενδοκαρδίτιδας

Η πρόληψη της πάθησης δεν είναι εύκολη διότι εξαρτάται από τη στιγμή που θα συμβεί η μικροβιαιμία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ιατρικές πρακτικές που είναι δυνατό να προκαλέσουν μικροβιαιμία.

Τέτοιες είναι η βρογχοσκόπηση, ο καθαρισμός δοντιών, οι χειρουργικές επεμβάσεις στο αναπνευστικό, στο ουροποιητικό ή στο γαστρεντερικό σύστημα.

Το καθημερινό σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών ίσως αποτελεί μία ενδεχόμενη πρόληψη, ενώ όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ