Διαβήτης κύησης

Διαβήτης-κύησης-τι είναι

Πληροφορίες για τον διαβήτη κύησης

Τι είναι ο διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι μία μορφή διαβήτη που εκδηλώνεται συνήθως κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στην εγκυμοσύνη, ο πλακούντας παράγει ορμόνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ορμόνες αυτές δυσκολεύουν τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό, με συνέπεια την αύξηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα.

Πού οφείλεται ο διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι συχνό φαινόμενο. Κάθε γυναίκα έχει πιθανότητες να τον αναπτύξει, ωστόσο κάποιες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Η ηλικία της γυναίκας
  • Η φυλή
  • Η παχυσαρκία
  • Η μεγάλη αύξηση βάρους κατά την κύηση
  • Ιστορικό κύησης με διαβήτη
  • Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή διαβήτη κύησης
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Ιστορικό με νεογέννητο άνω των τεσσάρων κιλών
  • Ιστορικό προ-διαβήτη
  • Ιστορικό ανεξήγητου εμβρυϊκού θανάτου

Συμπτώματα που εκδηλώνει ο διαβήτης κύησης

Οι περισσότερες εγκυμονούσες που πάσχουν από διαβήτη κύησης δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, αν το σάκχαρο ανέβει αρκετά μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως η συχνουρία, το αίσθημα έντονης κόπωσης, διαταραχές όρασης, συχνές ουρολοιμώξεις/ κολπίτιδες, έντονο αίσθημα δίψας.

Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης

Η διάγνωση του διαβήτη κύησης γίνεται μόνο από τον αρμόδιο γιατρό μετά από εργαστηριακές εξετάσεις. Οι περισσότερες εγκυμονούσες δεν έχουν συμπτώματα. Προληπτικά μία έγκυος, αμέσως μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, θα πρέπει να κάνει εξετάσεις (καμπύλη σακχάρου) και να ελέγξει το σάκχαρό της.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης κύησης

Για την αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης είναι απαραίτητος ο έλεγχος της διατροφής και ο περιορισμός της κατανάλωσης υδατανθράκων. Ο αρμόδιος γιατρός θα σας δώσει ένα διαιτολόγιο προσαρμοσμένο σε εσάς, το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσετε. Συνιστάται μια ήπια μορφή άσκησης καθημερινά (ίσως περπάτημα). Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας τι μορφή άσκησης μπορείτε να κάνετε. Ο γιατρός θα σας συστήσει να ελέγχετε τακτικά το επίπεδο σακχάρου. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί ινσουλίνη. Σημαντικές είναι και επιπλέον ιατρικές εξετάσεις.

Επιπλοκές που παρουσιάζει ο διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης και συγκεκριμένα, το αυξημένο επίπεδο σακχάρου στη γυναίκα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στο έμβρυο.

Στο έμβρυο οι επιπτώσεις που μπορεί να φέρει ως επιπλοκές είναι το αυξημένο βάρος του, η υπογλυκαιμία αμέσως μετά τον τοκετό, ίκτερος, αναπνευστική δυσκολία, καρδιομυοπάθεια, αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό γι’ αυτό επιλέγεται συνήθως η καισαρική τομή, αυξημένο κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία, ακόμη και εμβρυϊκό θάνατο.

Στη μητέρα οι επιπτώσεις που αναφέρονται ως επιπλοκές είναι η δυστοκία, ο πρόωρος τοκετός, κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία, προεκλαμψία.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον διαβήτη κύησης είναι ο Ενδοκρινολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ενδοκρινολόγο