Ακροκυάνωση

Ακροκυάνωση-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την ακροκυάνωση

Τι είναι η ακροκυάνωση

Η ακροκυάνωση είναι μία σπάνια πάθηση που πλήττει το αγγειολογικό σύστημα. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από έντονη ψυχρότητα και κυάνωση των άκρων. Η νόσος εκδηλώνεται μετά από έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας και οφείλεται σε υπερευαισθησία του δέρματος στο κρύο.

Που οφείλεται η ακροκυάνωση

Η ακροκυάνωση μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής είτε δευτεροπαθής. Ο πρωτοπαθής τύπος είναι καλοήθης και το αίτιό του τοποθετείται σε κάποια αγγειακή δυσλειτουργία. Ο δευτεροπαθής μπορεί να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα: εγκεφαλικό, μεταβολικά νοσήματα, νεοπλάσματα, αιματολογικά νοσήματα, υποξαιμία, πνευμονικά νοσήματα, διπολική διαταραχή, AIDS, ηπατίτιδα C, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Ενίοτε μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Συμπτώματα της ακροκυάνωσης

Τα συμπτώματα της νόσου είναι τα εξής:

•    Έντονη εφίδρωση των άκρων
•    Κυανή απόχρωση των χεριών και λιγότερο των ποδιών
•    Ερυθρομελαλγία

Διάγνωση της ακροκυάνωσης

Η διάγνωση της ακροκυάνωσης γίνεται με κλινική εξέταση. Ο γιατρός αναγνωρίζει τα συμπτώματα που είναι η έντονη εφίδρωση και η κυανή απόχρωση των δαχτύλων.

Αντιμετώπιση της ακροκυάνωσης

Η αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς ακροκυάνωσης  γίνεται μέσω της υιοθέτησης αυστηρών μέτρων προστασίας των χεριών έναντι του έντονου ψύχους. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι οι αναστολείς διόδου του ασβεστίου, η σπαθεκτομή και η χορήγηση κετανσερίνης, μινοξιδίλης και βρωμοκρυπτίνης.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ακροκυάνωση είναι ο παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με παθολόγο