Γιατί να επιλέξω το φυσικό θηλασμό;

φυσικός-θηλασμός

Είναι ευρέως γνωστό και κοινώς αποδεκτό ότι ο φυσικός θηλασμός έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό του μωρού. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που δεν το θεωρούν από την αρχή μία εύκολη υπόθεση, καθώς ο θηλασμός είναι κάτι που θα πρέπει να διδαχθούν και να κάνουν εξάσκηση για να το πετύχουν. Η μαία και ο γιατρός σας βρίσκονται πάντα κοντά σας για να λύσουν οποιαδήποτε απορία έχετε.

Οι πρώτες ημέρες του φυσικού θηλασμού

Το μητρικό γάλα παράγεται με το πιπίλισμα του μωρού σας στο στήθος σας. Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να ξεκινήσετε το φυσικό θηλασμό το ταχύτερο δυνατό μετά τον τοκετό. Η μαία θα σας βοηθήσει σε οτιδήποτε κι αν χρειαστείτε. Θα σας συμβουλέψει πώς να κάθεστε όσο πιο αναπαυτικά γίνεται, αλλά και το μωρό σας να πάρει τη σωστή θέση στο στήθος σας.

Κατά τις πρώτες μέρες το στήθος παράγει ένα πυκνόρρευστο κιτρινωπό υγρό, το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες και παρόλο που θα σας φαίνεται πολύ μικρή η ποσότητα, είναι πολύ καλό για το μωρό σας. Όσο πιο συχνά φέρνετε το μωρό σας σε επαφή με το στήθος σας κατά τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, τόσο πιο γρήγορα το στήθος σας θα αρχίσει να παράγει γάλα. Σε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει μέσα σε περίπου τρεις μέρες.

Από τη στιγμή που το μητρικό σας γάλα «ανέβει», πιθανότατα θα νιώθετε ένα ελαφρύ μούδιασμα στο στήθος σας κάθε φορά που είστε έτοιμη να ταΐσετε το μωρό σας. Επίσης, είναι πιθανό να αρχίσουν διαρροές γάλακτος από το στήθος σας. Αυτό είναι γνωστό ως «αντανακλαστικό του φυσικού θηλασμού». Είναι πιθανό να αισθανθείτε έναν ελαφρύ κοιλιακό πόνο, ο οποίος οφείλεται σε συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Καθίστε σε μια καρέκλα αναπαυτικά και κρατήστε το μωρό σας στα γόνατα σας, έτσι ώστε να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το στήθος. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από το μωρό σας ή να ακουμπήσετε τα πόδια σας  σε ένα χαμηλό σκαμνάκι. Έχετε υπόψη ότι ο φυσικός θηλασμός σας θα διαρκεί περίπου 30’.

Ποια είναι η σωστή θέση του μωρού σας για το φυσικό θηλασμό;

Γυρίστε το σώμα του μωρού σας, έτσι ώστε αυτό να κοιτάει προς το μέρος σας και ακουμπήστε το κεφαλάκι σας στον πήχη σας και όχι στην καμπύλη του αγκώνα σας. Μπορεί να χρειαστεί να στηρίζετε το κεφαλάκι του από πίσω με το άλλο σας χέρι. Βάλτε το σωματάκι του μωρού σα κοντά στο δικό σας και φέρτε σε επαφή τα χειλάκια του με τη θηλή σας.

Καθώς το στοματάκι του ανοίγει διάπλατα, σαν να χασμουριέται, μετακινήστε το κεφαλάκι του αργά προς το στήθος σας, έτσι ώστε το στοματάκι του να γεμίσει.Βεβαιωθείτε ότι το σαγόνι, το κάτω χείλος και η γλώσσα του μωρού σας είναι τα πρώτα που αγγίζουν το στήθος σας, καθώς και ότι ένα μεγάλο μέρος του στήθους σας βρίσκεται μέσα στο στοματάκι του, έτσι ώστε η θηλή να φτάνει στο πίσω μέρος.

Τα μωρά δεν τρώνε από τη θηλή, αλλά από το στήθος. Είναι σημαντικό και για εσάς και για το μωρό σας να έχετε τη σωστή θέση, έτσι ώστε να διεγείρετε το στήθος και να εκκρίνεται η ποσότητα γάλακτος, να αποφεύγεται ο ερεθισμός των θηλών και να διασφαλίζεται η σωστή λήψη του γάλακτος από το μωρό σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε τη γλωσσίτσα του και τα σαγονάκια του να λειτουργούν πάνω στο στήθος σας και να βλέπετε τα αυτάκια του και τους κροτάφους του να κινούνται απαλά.

Εάν το μωρό δεν πάρει αρκετά μεγάλο μέρος από το στήθος σας στο στοματάκι του βάλτε το δάχτυλό σας στη μια άκρη του στόματός του απομακρύνετέ το απαλά από τη θηλή σας και ξαναρχίστε.

Το μωρό σας θα πρέπει να τρέφεται για όσο θέλει από το ένα στήθος και στη συνέχεια να του προσφέρετε κα το άλλο. Την περίπτωση που δεν θέλει να φάει άλλο, κατά τον επόμενο φυσικό θηλασμό να του προσφέρετε πρώτα το στήθος από το οποίο δεν είχε φάει προηγουμένως.

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζετε φυσικά;

Όσο περισσότερο θηλάζει φυσικά το μωρό τόσο περισσότερο διεγείρεται το στήθος της μητέρας και εκκρίνει περισσότερο γάλα. Το γάλα που εκκρίνεται εξαρτάται και επηρεάζεται από τις ανάγκες του μωρού. Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κλαίνε για να σας ειδοποιήσουν πως είναι ώρα να τα ταΐσετε. Αυτό συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες κάθε 2-3 ώρες είτε τη νύχτα είτε τη μέρα και το κάθε γεύμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μισή ώρα.

Κωλικοί και αέρας στην κοιλιά κατά το φυσικό θηλασμό

Πολλά μωρά που θηλάζουν δεν υποφέρουν από την παρουσία αέρα στη κοιλίτσα τους ή κωλικούς. Εάν το μωρό σας παρουσιάζει τέτοια προβλήματα, μετά το φυσικό θηλασμό κρατήστε το όρθιο στο ύψος του ώμου σας και χαϊδέψτε το απαλά μέχρι να ρευτεί. Εάν γενικότερα θηλάζει και από τα δύο στήθη μπορείτε, αν θέλετε, να το κάνετε να ρευτεί κα πριν αλλάξετε στήθος.

Εάν το μωρό σας έχει χαμηλό βάρος  κατά τη γέννηση  (κάτω από 2,5kg/5lb/9oz) ή εάν είχατε δύσκολο τοκετό, ζητήστε τη βοήθεια μαίας και στη συνέχεια του γιατρού σας  έτσι ώστε να καθιερωθεί ο φυσικός θηλασμός.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσικού θηλασμού;

  • Ο φυσικός θηλασμός φέρνει εσάς και το μωρό σας πιο κοντά και σας προσφέρει στιγμές ηρεμίας για να γνωριστείτε μαζί του.
  • Τα μωρά που θηλάζουν φυσικά έχουν πιο μικρές πιθανότητες να προσβληθούν από κρυολογήματα, μολύνσεις των αφτιών ή αλλεργίες όπως άσθμα και εκζέματα.
  • Το μητρικό γάλα είναι πολύ πιο εύπεπτο για το μωρό σας. Οι πάνες ενός μωρού που θηλάζει φυσικά αλλάζονται πιο ευχάριστα!
  • Ο φυσικός θηλασμός βοηθάει τις συσπάσεις της μήτρας και σας επιτρέπει να ανακτήσετε τη φόρμα σας γρηγορότερα, καθώς το επιπλέον λίπος, που βρίσκεται αποθηκευμένο στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετατρέπεται σε ενέργεια για την παραγωγή του μητρικού σας γάλακτος.
  • Το μητρικό γάλα βρίσκεται πάντοτε στη σωστή θερμοκρασία και επιπλέον αποτελεί ένα δώρο της φύσης!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.