Για να μην στερηθούμε τα γλυκά των εορτών!

η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί βλάβες στα δόντια

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνδυασμένη με διακοπές,δώρα,παιχνίδια και γλυκά. Αυτές τις μέρες η κατανάλωση γλυκών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, αφού σχεδόν σε όλα τα σπίτια υπάρχουν τα παραδοσιακά μελομακάρονα, οι γευστικοί κουραμπιέδες και οι λαχταριστές δίπλες.

Δες ακόμα: Ξηροί καρποί: πόσο σημαντικοί είναι για τη διατροφή μας;

Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση γλυκών τις ημέρες αυτές  κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, της χοληστερίνης και δημιουργία τερηδόνας στα δόντια. Άραγε πως η ζάχαρη προκαλεί βλάβες στα δόντια και κυρίως, πώς μπορούμε να τις προλάβουμε χωρίς να στερηθούμε τα γλυκά, που όπως και να το κάνουμε συγκαταλέγονται στις μικρές απολαύσεις της ζωής μας;

Όταν καταναλώνουμε ζαχαρούχες  τροφές, στην επιφάνεια των δοντιών αναπτύσσονται οξέα που διαβρώνουν το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών, δηλαδή το σμάλτο. Αυτό συμβαίνει μέσα στα πρώτα 20 λεπτά έως 2 ώρες από τη στιγμή που καταναλώνεται η τροφή. Φυσικά, στο πρώιμο αυτό στάδιο η βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί από μόνη της, χάρη σ’ ένα “αμυντικό σύστημα” που διαθέτει το σάλιο, σε συνεργασία πάντα με ένα καλό βούρτσισμα.

Εάν όμως οι ζαχαρούχες τροφές καταναλώνονται συχνά, χωρίς φυσικά να παρεμβάλλεται ένα σωστό βούρτσισμα, τότε το “αμυντικό αυτό σύστημα” δεν είναι ικανό να εμποδίσει την καταστροφή του σμάλτου και έτσι ξεκινάει σιγά σιγά ο σχηματισμός της τερηδόνας.

Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό  ότι  δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνουμε, αλλά το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει η ζάχαρη στο στόμα μας μέχρι να την απομακρύνουμε βουρτσίζοντας.

Δυστυχώς, η ζάχαρη δε βρίσκεται μόνο στα γλυκά αλλά, έστω και σε μικρές ποσότητες, και σε πολλά άλλα τρόφιμα ή ροφήματα (όπως το γάλα, ο καφέ, το  τσάι και τα ανθρακούχα αναψύχτηκα) που συχνά καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Θα μπορούσε λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς αν για να έχουμε γερά δόντια θα πρέπει ν’ απορρίψουμε από το καθημερινό μας διαιτολόγιο και δη τώρα στις γιορτές τα γλυκά και όλες τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη.

Φυσικά και η απάντηση είναι όχι. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο, άλλωστε κάθε τι που απαγορεύεται γίνεται όλο και πιο ελκυστικό τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους.

Η λύση είναι πολύ πιο απλή:

Θα πρέπει να εντάξουμε την κατανάλωση των γλυκών που μας αρέσουν  μετά το γεύμα μας και όχι σε διάσπαρτες χρονικές φάσεις μέσα στην ημέρα.

Άρα το ιδανικό τρίπτυχο για μικρούς και μεγάλους είναι:  γεύμα – γλυκό – βούρτσισμα. Έτσι  θα έχουμε ένα υγιές στόμα, με δόντια χωρίς τερηδόνα, χωρίς βέβαια να έχουμε στερηθεί και τα αγαπημένα μας γλυκά.

Καλές γιορτές!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.