Ο φόβος της επίσκεψης στον οδοντίατρο!

Ο φόβος της επίσκεψης στον οδοντίατρο

Ο φόβος της επίσκεψης στον οδοντίατροΟ φόβος του οδοντίατρου βρίσκεται στην 5η θέση του καταλόγου με τους πιο «διάσημους» φόβους που έχουν οι άνθρωποι παγκοσμίως.

Αυτός ο φόβος προέρχεται:

  • είτε από κάποια παλαιότερη τραυματική οδοντιατρική εμπειρία,
  • είτε από ιστορίες που κάποιος τρίτος μας έχει διηγηθεί κ μας έχουν τρομάξει,
  • είτε από μια λαθεμένη περιρρέουσα εντύπωση ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο σημαίνει αυτόματα κ πόνο.

Ο φόβος αυτός είναι καθ’ όλα αναίτιος καθώς η οδοντιατρική επιστήμη έχει προοδεύσει τόσο πολύ που είναι απλή και ανώδυνη για τον ασθενή.

Για να κάνετε λοιπόν το βήμα παρακάτω:

  • Μην περιμένετε να νικήσετε πρώτα το φόβο σας για τον οδοντίατρο και μετά να τον επισκεφθείτε. Κάντε ακριβώς το αντίθετο. Ελάτε αντιμέτωποι με το φόβο σας και νικήστε τον. Επισκεφθείτε λοιπόν τον οδοντίατρο σας και μιλήστε του γι’ αυτά που νιώθετε. Αν ο οδοντίατρος γνωρίζει τι φοβάστε, θα μπορέσει να συνεργαστεί καλύτερα μαζί σας, ώστε να βρει τρόπους να μειώσει το άγχος σας και να σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα. Κανένας οδοντίατρος δεν πρόκειται μόλις περάσετε το κατώφλι του ιατρείου του να σας πάρει με το ζόρι και να σας “βασανίσει” πάνω στην οδοντιατρική πολυθρόνα.
  • Ακόμα για να αντιμετωπίστε την φοβία σας αυτή, ζητήστε από τον οδοντίατρο σας να σας εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε φάση της διαδικασίας, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.
  • Μια άλλη χρήσιμη τακτική είναι να συμφωνήσετε μαζί του ότι θα κάνετε ένα νόημα (π.χ. θα σηκώνετε το αριστερό σας χέρι) όταν θέλετε να σταματήσει.
  • Επίσης προετοιμαστείτε ψυχολογικά και μην πηγαίνετε στο ραντεβού σας με την προκατάληψη πως θα πονέσετε. Αποβάλλετε κάθε είδους παρόμοιες σκέψεις κ σκεφθείτε θετικά.
  • Αν σας φοβίζει ο ήχος του τροχού, υπάρχει λύση! Ζητείστε από τον οδοντίατρο σας να σας βάλει τη μουσική που σας αρέσει.
  • Αν πανικοβάλλεστε στην θέα των οδοντιατρικών εργαλείων, κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε.
  • Και κάτι εξίσου σημαντικό: μην πάτε στο ραντεβού σας έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού, αλκοόλ ή καφέ γιατί με αυτό τον τρόπο διεγείρετε το νευρικό σας σύστημα.

Η οδοντιατρική είναι ο κλάδος της ιατρικής επιστήμης που μπορεί να ξαναδώσει στους ανθρώπους τη χαρά, την ομορφιά της στοματικής υγείας και φυσικά ένα αστραφτερό χαμόγελο. Δώστε της λοιπόν την ευκαιρία να το κάνει, η αρχή του φθινοπώρου ενδείκνυται για νέες αρχές, μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη και να είστε βέβαιοι ότι θα σας ανταμείψει για την προσπάθειά σας.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.