Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία

Ρομποτική χειρουργική στη γυανικολογία

Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στη χειρουργική, η οποία αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, σηματοδοτεί μία νέα εποχή, όπου εξασφαλίζεται η επιτυχής εκτέλεση ακόμη και των πιο δύσκολων επεμβάσεων.

Ο χειρουργός, μέσω μίας κονσόλας υπολογιστή, δίνει εντολή να κινηθούν οι βραχίονες των εργαλείων του ρομπότ που είναι συνδεδεμένοι πάνω στον ασθενή. Η κονσόλα υπολογιστή βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον ασθενή, ωστόσο ο χειρουργός –χειριστής του ρομπότ δεν έχει καμία επαφή με τον ασθενή.

Πού εφαρμόζεται σήμερα η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική;

Η χρήση της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής εφαρμόζεται σήμερα με μεγάλη επιτυχία στη γενική χειρουργική, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, ορθοπεδική, ουρολογία και γυναικολογία.

Στη γυναικολογία συγκεκριμένα, οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται ρομποτικά είναι πολλές:

  • Η εκτεταμένη ενδομητρίωση
  • Τα ινομυώματα μήτρας (με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από την λαπαροσκοπική χειρουργική όσο αφορά την συρραφή μήτρας)
  • Ο γυναικολογικός καρκίνος (ενδομητρίου, ωοθηκών, τραχήλου), (υπερτερεί της λαπαροσκοπικής μεθόδου, καθώς γίνεται καλύτερος και πληρέστερος λεμφαδενικός καθαρισμός)
  • Οι εξαρτηματικοί όγκοι (κύστες ωοθηκών)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής;

Τα πλεονεκτήματα που έχει η ρομποτική χειρουργική είναι πολύ σημαντικά:

  • Τρισδιάστατη εικόνα: ο χειρουργός βλέπει λεπτομερέστερα τους ιστούς
  • Ακριβέστερες κινήσεις του χειρουργού: εξαλείφεται η κούραση που προκαλεί φυσικό τρέμουλο στα χέρια του ιατρού έπειτα από πολύωρες επεμβάσεις
  • Πολύπλοκοι χειρουργικοί χειρισμοί με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια: περισσότερες κινήσεις και με καλύτερες γωνίες από τα απλά λαπαροσκοπικά εργαλεία για καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα
  • Πλεονεκτική θέση του χειρουργού: καθισμένος αντί για όρθιος όπως στην ανοιχτή ή λαπαροσκοπική χειρουργική
  • Μικρές τομές στην κοιλιά, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και μικρότερη παραμονή στην κλινική απ’ ότι στην κλασσική ανοιχτή χειρουργική

Το μειονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής

Το μοναδικό μειονέκτημα που παρουσιάζει η ρομποτική χειρουργική είναι το υψηλό κόστος και τα πολύ λίγα εκπαιδευτικά κέντρα χειρουργών στην Ευρώπη και την Αμερική.

Με την χρήση του ρομπότ έχει ήδη χειρουργηθεί πλήθος γυναικολογικών περιστατικών με μεγάλη επιτυχία και χωρίς καμία επιπλοκή. Η ρομποτική χειρουργική είναι μια πολλά υποσχόμενη σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης γυναικολογικών προβλημάτων, η οποία έχει ακόμα να προσφέρει πολλά στο χώρο της υγείας της γυναίκας!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.