Διαζύγιο και παιδιά

διαζύγιο

διαζύγιο

Γράφει η Ρομποτή Πηνελόπη, Ψυχολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει στρες και σύγχυση για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικία. Τα παιδιά μπορεί να βιώνουν θυμό, λύπη η αγωνία στο ενδεχόμενο ενός χωρισμού . Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία λιγότερο επώδυνη προσφέροντας  την στήριξη και ασφάλεια που χρειάζονται τα παιδιά μας.

Οι γονείς συνήθως παγώνουν ενόψει της ανακοίνωσης , άλλα ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις δυσκολίες που συνήθως έχει βιώσει ένα ζευγάρι που αποφασίζει να χωρίσει, η απόφαση να συζητήσει  με τα παιδιά θα πρέπει να είναι μια απόφαση  από κοινού πλαισιωμένη με αγάπη, φροντίδα και κατανόηση  .

Συνήθως τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν έχουν διανύσει διάφορες δυσκολίες και συγκρούσεις , είναι σημαντικό και απαραίτητο για τους γονείς  να συνειδητοποιούν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη του ρόλου τους, έχοντας συμφωνήσει στο “πως” και “τι” θα πουν σε αυτή τη συζήτηση . Μπορεί να  συμβουλευτούν ένα ειδικό ή να έχουν τουλάχιστον επεξεργαστεί τα έντονα αρνητικά συναισθήματα ώστε να υπάρχει ψυχραιμία καταπλακώθηκε τη διάρκεια της ανακοίνωσης στα παιδιά . Αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον αφήστε στην άκρη το θυμό, τη λύπη  και την πικρία και προσπαθήστε με ειλικρίνεια άλλα πάντα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής ηλικίας του παιδιού να μιλήσετε με τα παιδιά σας. Αποφεύγετε πικρόχολα σχόλια, χαρακτηρισμούς και κατηγόριες προς τον ή την σύντροφο.

Μικρές Συμβουλές

  • Με ειλικρίνεια και απλά αλλά στοχευμένα λόγια εξηγήστε στο παιδί τους λόγους που χωρίζεται αποφύγετε τις κατηγορίες ή μη λεπτομέρειες . Στην  περίπτωση τρίτου προσώπου ίσως πρέπει να σκεφτείτε σε τι θα ωφελήσει συναισθηματικά   το παιδί μια τέτοια γνώση ? όσο και αν θέλετε να πληγώσετε ή να τιμωρήσετε τον/την σύζυγο στη περίπτωση απιστίας , μην ξεχνάτε ότι αυτόν  που πληγώνετε περισσότερο  είναι το παιδί σας.
  • Επιβεβαιώστε το παιδί ότι οι συνθήκες αλλάζουν όχι όμως η ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ για το παιδί  ή ο ΡΟΛΟΣ ΣΑΣ ως γονιός .  Η ανακοίνωση είναι πάντα μια δύσκολη διαδικασία που επιφέρει αρνητικά συναισθήματα, μην ξεχνάτε να  πείτε στο παιδί  σας “Σε αγαπώ”  και να βοηθήσετε το παιδί σας να νοιώσει  την ασφάλεια της αγάπης σας.
  • Πείτε τους τις αλλαγές που θα υπάρξουν , απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του  και βοηθήστε το παιδί σας να νοιώσει ασφαλή .  Πείτε του ότι και εσείς μπορεί να μη γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες των αλλαγών  αλλά είστε εκεί κοντά του για να τις  διαχειριστείτε και να τις   αντιμετωπίσετε ενωμένοι.
  • Στηρίξτε τα παιδιά σας με τη συμμετοχή σας στη καθημερινή τους ρουτίνα , επιδεικνύοντας σταθερότητα,  κατανόηση, τρυφερότητα και αγάπη. Σε καμία περίπτωση  μη εμπλέκεται τα παιδιά σας στις διενέξεις  ή συγκρούσεις μεταξύ εσάς και του /της πρώην συντρόφου. Τα παιδιά δεν είναι ενήλικες, και τις βασικές ανάγκες  της ασφάλειας, της αγάπης και της  σταθερότητας  τις καλύπτουμε εμείς ως γονείς .
  • Ως Γονείς  οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα στο ρόλο μας σκεπτόμενοι τη φροντίδα των παιδιών μας, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητες και δεξιότητες για τη ορθή διαχείριση και αντιμετώπιση καταστάσεων στη ζωή, δομές που συμβάλλουν θετικά στη ψυχοκοινωνική τους  ανάπτυξη.
  • Αποφεύγετε να εμπλέκεστε σε παιχνίδια υπεροχής με τον/ την πρώην,  εστιάσετε μόνο στις ανάγκες του παιδιού και όχι στο να μειώσετε τον άλλο γονέα.
  • Μείνετε ενωμένοι ως γονείς , ακολουθώντας μια ενιαία γραμμή στη διαχείριση  ή αντιμετώπιση  καταστάσεων  . Συζητήστε ιδιαιτέρως οποιαδήποτε αλλαγή σε προγράμματα η αλλαγές στη καθημερινή ρουτίνα, ημέρες επισκέψεων κλπ. με το πρώην σύντροφο πριν ανακοινώσετε τις αλλαγές στο παιδί έχοντας προηγουμένως συμφωνήσει μεταξύ σας. Μην εμπλέκεται τα παιδιά σας σε διαφωνίες.
  • Προγραμματίστε τις συζητήσεις με το παιδί σχετικά με αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης, αλλαγές στο χώρο που μένει το παιδί, η τη ρουτίνα του,  σεβόμενοι  την ηλικία του παιδιού προσαρμόσετε τα λόγια σας ή και τις λεπτομέρειες στην αναπτυξιακή του ηλικία .
  • Συνήθως , τα ζευγάρια που χωρίζουν ξεχνούν όχι μόνο τα θετικά σημεία της σχέσης που κάποτε είχαν , αλλά  και το σεβασμό  που κάποτε έτρεφαν ο ένας για τον άλλο. Ιδιαίτερα ενόψει ενός διαζυγίου είναι σημαντικό να μη χαθεί ο σεβασμός ως προς το άλλο άνθρωπο ανεξάρτητα από τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε. Εστιάστε στις αλλαγές,  λεπτομέρειες  και στα πρακτικά θέματα  που έχετε να επιλύσετε  σχετικά με το παιδί σας. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγεται να εκτονώνεται το θυμό σας, η πικρία σας η την οργή σας στις συζητήσεις που αφορούν το γονεικό σας ρόλο και τη αντιμετώπιση του παιδιού σε διαφορά θέματα που προκύπτουν στις νέες συνθήκες.  Μην συγχέεται το ρόλο σας ως γονείς με το συντροφικό ρόλο.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.