Β – χοριακή: τι είναι και τι σημαίνει

Β- χοριακή τι είναι και τι σημαίνει

Η β – χοριακή είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα του πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης παράγεται από ορισμένα καρκινικά κύτταρα. Ο πλακούντας είναι το όργανο που σχηματίζεται μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας και έχει ως σκοπό την θρέψη του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη.

Δες ακόμα: Γιόγκα και εγκυμοσύνη: Χαλαρώστε από το άγχος της κύησης

Η β – χοριακή είναι η ορμόνη που ανιχνεύεται στα τεστ εγκυμοσύνης, γιατί βρίσκεται και στα ούρα και στο αίμα της εγκύου. Στα ούρα ανιχνεύεται σε μικρότερες ποσότητες, γι’ αυτό και τα τεστ ούρων θεωρούνται αξιόπιστα κυρίως μετά την καθυστέρηση της περιόδου σε πρωινά ούρα.

Η β – χοριακή μπορεί να μετρηθεί στο αίμα της εγκύου περίπου 10-14 μέρες μετά την σύλληψη. Η μέτρηση της χοριακής στο αίμα δεν επηρεάζεται από την ώρα της ημέρας, το φαγητό ή την λήψη άλλων φαρμάκων πλην ορισμένων σκευασμάτων που λαμβάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Γενικά, θεωρείται πολύ πιο αξιόπιστη από την μέτρηση στα ούρα και δίνει συγκεκριμένες τιμές, κάτι που δεν ισχύει στο τεστ ούρων. Οι τιμές της τείνουν να διπλασιάζονται κάθε 48-72 ώρες σε μια φυσιολογική κύηση. Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι μεγάλο και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από κύηση σε κύηση.

Είναι υψηλότερες στις δίδυμες /πολύδυμες κυήσεις καθώς και σε μερικές παθολογικές καταστάσεις εντός και εκτός εγκυμοσύνης (μύλη κύηση, παθολογίες του πλακούντα, καρκίνος των ωοθηκών, του προστάτη, των όρχεων κ.α.). Χαμηλές τιμές συναντάμε σε αποβολές, σύνδρομο κενού σάκου και εξωμητρίου κυήσεως. Οι τιμές κάτω από 5 mIU/ml θεωρούνται αρνητικές για εγκυμοσύνη και οι τιμές πάνω από 25 mIU/ml θεωρούνται θετικές για εγκυμοσύνη.

Η υπερηχογραφική επιβεβαίωση της κύησης μπορεί να γίνει όταν η τιμή της β- χοριακής είναι πάνω από 1000-2000 mIU/ml. Η μέτρηση μόνο μιας τιμής της β- χοριακής δεν είναι αρκετή για να μας δώσει απαντήσεις για την πορεία μιας εγκυμοσύνης ή να θέσει συγκεκριμένη διάγνωση. Συνήθως χρειάζονται πολλαπλές μετρήσεις ανά 48-72 ώρες , καθώς και υπερηχογραφική παρακολούθηση.

Η επαναλαμβανόμενη μέτρηση της χοριακής δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας στην εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας θα την συστήσει μόνο σε περιπτώσεις που το κρίνει αυτός απαραίτητο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι μια κολπική αιμορραγία ή δυνατές κράμπες, μια υπερηχογραφική εικόνα που δημιουργεί διαγνωστικά ερωτηματικά, η υποψία εξωμητρίου κυήσεως, κ.α.

Οι τιμές της χοριακής επιστρέφουν στα φυσιολογικά όρια ( <5 mIU/ml) περίπου 4-6 εβδομάδες μετά από μια αποβολή η έναν τοκετό. Το διάστημα αυτό μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τις τιμές της κατά την διάρκεια του συμβάντος και τη ηλικία κύησης .

Σε συνδυασμό με την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου και ορισμένων άλλων υπερηχογραφιών και ορμονικών μετρήσεων στην 12η -14η εβδομάδα, οι τιμές της χοριακής αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο τεστ ( Papp-A) για την ανίχνευση πιθανών χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Συμπερασματικά θα ήθελα να τονίσω ότι η μέτρηση της β- χοριακής είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην διάγνωση και θεραπεία πολυάριθμων φυσιολογικών και παθολογικών καταστάσεων, η εκτίμηση της όμως θα πρέπει πάντα να γίνεται από ειδικό γιατρό, γιατί μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο άγχος αλλά και λάθος εντυπώσεις στην ασθενή.

 

 

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.