Αντιμετωπίζω τον προστάτη μου – TURis Προστατεκτομή

turis-prostatektomh

Η προστατεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη, ανώδυνη επέμβαση η οποία χρειάζεται μόνο μια μέρα νοσηλεία.

Δες ακόμα: Κονδυλώματα στους άνδρες: τι είναι και πώς μεταδίδονται;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του ανδρικού πληθυσμού που προσβάλλει  άνδρες μέσης ηλικίας και πάνω.

Τα συμπτώματα χωρίζονται σε αποφρακτικά και ερεθιστικά.

Τα αποφρακτικά οφείλονται στο μηχανικό κώλυμα που προκαλεί η διόγκωση του αδένα και είναι η καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, η επιμήκυνση του χρόνου της ούρησης, η ελάττωση της ακτίνας ούρων, η διακεκομμένη ούρηση, και η σταγονοειδής ούρηση μέχρι της επίσχεσης.

Τα ερεθιστικά συμπτώματα που παρουσιάζονται από την διαταραχή της λειτουργικότητας της ουροδόχου κύστης είναι η συχνουρία, η επιτακτική ούρηση, η επιτακτική ακράτεια, η νυκτουρία, ο καύσος κατά την ούρηση και ο υπερηβικός πόνος.

Τελικά, εάν αποφασιστεί η χειρουργική αντιμετώπιση, ο ουρολόγος χειρουργός συνήθως προτείνει τις καθιερωμένες κλασικές επεμβάσεις. Αυτές είναι η ανοικτή προστατεκτομή και η διουρηθρική προστατεκτομή.

Τόσο η ανοικτή όσο και διουρηθρική είναι επεμβάσεις αποτελεσματικές, αλλά με σημαντικές επιπλοκές όπως η αιματουρία που χρήζει μετάγγισης αίματος, τα στενώματα της ουρήθρας και του κυστικού αυχένα, ο ενοχλητικός μετεγχειρητικός πόνος, η στυτική δυσλειτουργία, και σπάνια η ακράτεια ούρων.

Μια καινούργια μέθοδος επέμβασης είναι η διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη με την χρήση διπολικής διαθερμίας. Η διαδομένη πια αυτή τεχνική γίνεται με την χρήση συσκευής TURIS, που έχει ένα ηλεκτρόδιο σε σχήμα μανιταριού για αποτελεσματικότερη αιμόσταση.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα   της προστατεκτομής είναι η καλύτερη αιμόσταση την ώρα του τεμαχισμού του ιστού, και η χρήση φυσιολογικού υγρού αντί της γλυκίνης, η οποία έφερε επιπλοκές  στον οργανισμό από την απορρόφηση της κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Επίσης σημαντικό είναι ότι, δεν απαιτείται τοποθέτηση γείωσης όπως στην παλιά μέθοδο της μονοπολικής διουρηθρικής προστατεκτομής.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης της διπολικής διαθερμίας (TURIS  προστατεκτομή ) είναι η μειωμένη απώλεια αίματος και η αποφυγή της μετεγχειρητικής αιμορραγίας, ο μειωμένος χειρουργικός χρόνος, η δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με  υπερμεγέθη αδενώματα προστάτου, η ταχύτερη αφαίρεση του καθετήρα (ήδη από την επόμενη κιόλας μέρα), η γρηγορότερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική, καθώς και η άμεση  επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.