Υπερπλασία του προστάτη

Υπερπλασία προστάτη:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την υπερπλασία του προστάτη

Τι είναι η υπερπλασία του προστάτη

Η υπερπλασία του προστάτη είναι μια καλοήθης κατάσταση που παρατηρείται στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και συνδέεται με την αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπερπλασία δεν είναι καρκίνος.

Αίτια για την υπερπλασία του προστάτη

Τα αίτια για την αύξηση του προστάτη δεν έχουν διευκρινιστεί.

Συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει η υπερπλασία του προστάτη πολλές φορές συγχέονται με τα συμπτώματα της γήρανσης και για αυτό πολλοί άνδρες τα θεωρούν φυσιολογικά. Τα πιο συχνά συμπτώματα που έχουν να κάνουν με την υπερπλασία του προστάτη είναι:

  • Συχνή ούρηση και ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες
  • Αίσθημα ακράτειας ή και κατακράτησης ούρων
  • Αδύναμη και διακοπτόμενη ροή των ούρων
  • Κάψιμο κατά την ούρηση ιδιαίτερα αν υπάρχει και ουρολοίμωξη
  • Αίσθημα ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει εντελώς

Διάγνωση για την υπερπλασία του προστάτη

Τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν δίνουν την υποψία για υπερπλασία του προστάτη όμως μόνο ο κλινικός έλεγχος μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή την κατάσταση. Ο γιατρός προβαίνει σε μια σειρά κλινικών εξετάσεων για να αποκλείσει πρώτα τον καρκίνο του προστάτη. Γίνεται πρώτα η δακτυλική εξέταση από το ορθό. Επίσης, γίνεται κάποιος υπέρηχος για να πάρει ο γιατρός πληροφορίες για το μέγεθος του προστάτη καθώς και έλεγχος των νεφρών για να διερευνηθεί αν υπάρχει βλάβη ή όχι. Τέλος, συστήνεται αιματολογικός έλεγχος.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερπλασία του προστάτη

Η αντιμετώπιση γίνεται με βάσει τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχει κάνει ο ασθενής. Σε αρχικό στάδιο ο γιατρός συστήνει την αποφυγή κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποτραπεί η συχνή ούρηση. Ο γιατρός αναλόγως με την περίπτωση προτείνει θεραπεία είτε με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τη μέθοδο διουρηθρικής προστατεκτομής και είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης στις μέρες μας. Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση γίνεται σε περίπτωση μεγάλης υπερτροφίας ή όταν υπάρχουν ανωμαλίες.

Πρόληψη κατά της υπερπλασίας του προστάτη

Για την πρόληψη  σημαντικό ρόλο παίζει η ιατρική παρακολούθηση άνω των 50 ετών μια φορά το χρόνο. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό που να σχετίζεται με καρκίνο του προστάτη τότε συστήνεται ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος να γίνεται από την ηλικία των 40 ετών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την υπερπλασία του προστάτη είναι ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο – Ανδρολόγο