Αιμορροΐδες: Θεραπεία με υπέρηχους

αιμορροίδες

 

Μια νέα μέθοδος θεραπείας με σύστημα υπερήχων (τεχνική HAL/RAR)

Μια πρωτοποριακή και αποτελεσματική μέθοδος εφαρμόζεται εδω και 13 χρόνια με άριστα αποτελέσματα σε χιλιάδες ασθενείς, σε όλη την Ευρώπη. Με την μέθοδο αυτή αντιμετωπίζεται το πρόβλημα οριστικά, διαρκεί περίπου 30-45 min, ο πόνος είναι ελάχιστος και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το Νοσοκομείο σε λίγες ώρες.

Το πρόβλημα και οι αιτίες

Ο ένας στους δυο ενηλίκους υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του από πόνο που προξενούν οι διογκωμένες αιμορροΐδες. Αυτός ο ενοχλητικός και επώδυνος ‘επισκέπτης’. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την ακριβή αιτία, όμως αιτίες αυξημένης πίεσης στον ορθοπρωκτικό σωλήνα, έλλειψη φυτικών ινών από το καθημερινό διαιτολόγιο και δυσκοιλιότητα, χρόνια διάρροια, εγκυμοσύνη, τοκετός, προβλήματα προστάτου, προβλήματα στην πύελο, παχυσαρκία, κληρονομικότητα και συχνή ανύψωση βαρών η πολύ έντονη σωματική άσκηση είναι σαφώς υπεύθυνες για την ανάπτυξη των αιμορροΐδων.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πολλοί άνθρωποι με αιμορροΐδες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, Το πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι συνήθως η αιμορραγία (ζωηρό κόκκινο χρώμα κατά και μετά την κένωση). Επίσης μπορεί να υπάρχει και κνησμός στην περιοχή του πρωκτού. Οι προχωρημένες αιμορροΐδες (3ου, 4ου βαθμού) συνήθως πονούν πολύ έντονα. Προσοχή όμως να μην αποδίδουμε κάθε αιμορραγία από τον πρωκτό σε αιμορροΐδες γιατί μπορεί να προέρχεται από άλλες πολύ σοβαρές αιτίες. ΓΙ’ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΑΣ. Στα προχωρημένα & χρόνια στάδια μπορεί να συμβούν επιπλοκές όπως θρόμβωση, νέκρωση, λοίμωξη, αναιμία, ραγάδες, συρίγγια κλπ

Πως αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

Κάνοντας μια επίσκεψη στον γιατρό μας (παθολόγο, γαστρεντερολόγο η χειρουργό) και αφού εξεταστούμε γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων της περιοχής και δίνεται η ενδεικνυόμενη αγωγή. Οι αιμορροΐδες μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με ειδική αγωγή (φαρμακευτικές & διαιτητικές οδηγίες). Καλή διατροφή Μεσογειακού τύπου με φυτικές ίνες και πολύ νερό, αποφυγή κακών συνηθειών (διάβασμα, κινητό τηλέφωνο η ipad στην τουαλέτα) που προκαλούν αυξημένη πίεση στον ορθοπρωκτικό σωλήνα αλλά και φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζουν συνήθως το πρόβλημα. Η δύσκολη, ταχύτατη και στρεσσογόνος καθημερινή ζωή των μεγαλουπόλεων αναγκάζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με αιμορροΐδες να μην ακολουθεί τις παραπάνω οδηγίες. Έτσι σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότεροι αιμορροιδοπαθείς φθάνουν στους χειρουργούς, ενημερωμένοι αρκετά πια μεσω internet, για να αναζητήσουν επεμβατικές μεθόδους που θα τους λύσουν οριστικά και αν γίνεται ανώδυνα το πρόβλημα τους.

Οι μέχρι τώρα επεμβατικές μέθοδοι

Έχουν μέχρι τώρα δοκιμαστεί και εφαρμοστεί πολλές τεχνικές για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων όπως είναι η σκληροθεραπεία, η κρυοθεραπεία, οι ελαστικοί δακτύλιοι, η φωτοπηξία, η εκτομή με laser, η διαστολή, η αιμορροιδεκτομή, η αιμορροιδεκτομή με συρραπτικά εργαλεία και τελευταία η απολίνωση των αιμορροιδικών αρτηριών με υπερήχους. Παρά την σημαντική βοήθεια πολλών από τις προαναφερθείσες τεχνικές, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα αποτυχίας, έντονου μετεγχειρητικού πόνου αλλά και επιπλοκών.

Η νέα μέθοδος θεραπείας των αιμορροΐδων με σύστημα υπερήχων (τεχνική HAL/RAR)

Με στόχο την ελαχιστοποίηση, έως και εξαφάνιση του πόνου κατά την χειρουργική θεραπεία, κάτι που όπως είναι φυσικό φοβίζει και αποθαρρύνει τους ασθενείς ακόμα και το να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία και εξελίχθηκε στην Ευρώπη (Αυστρία), μια νέα ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη τεχνική χωρίς γενική αναισθησία, τομές και πόνο. Η επέμβαση με την ειδική συσκευή των υπερήχων είναι εύκολη, σύντομη και απολύτως ασφαλής για τον ασθενή σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες μεθόδους. Με την ειδική συσκευή των υπερήχων εντοπίζουμε με ακρίβεια τις θέσεις των αιμορροιδικών αρτηριών και σταματούμε την παροχή αίματος στις αιμορροΐδες τοποθετώντας μερικά εσωτερικά ράμματα. Με τον τρόπο αυτό σταματά η τροφοδοσία των αιμορροΐδων με αίμα και αποτέλεσμα αυτού είναι η συρρίκνωση τους σε 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Επίσης η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί και σε ασθενείς με προπίπτοντα βλεννογόνο του ορθού (τεχνική RAR). Η μέθοδος έχει εφαρμοσθεί ήδη με μεγάλη επιτυχία στην αιμορραγία από εσωτερικές η εξωτερικές αιμορροΐδες. Ο πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος, η επέμβαση διαρκεί περίπου 30-45 min κατά μέσο όρο και ο ασθενής μετά από λίγες ώρες σηκώνεται να περπατήσει και υπό την έγκριση του θεράποντος ιατρού του να πάρει εξιτήριο. Τα αποτελέσματα των 13 ετών εφαρμογής της μεθόδου και στην χώρα μας είναι άριστα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.