Αιμορροΐδες: Επαναστατική θεραπεία χωρίς πόνο

αιμορροΐδες

αιμορροΐδες

Γράφει ο Φιλίππου Δημήτριος, Γενικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Αιμορροΐδες. Τι είναι και πως δημιουργούνται

Οι αιμορροϊδικοί ιστοί αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανατομίας του περιφεριακού ορθού και του πρωκτικού σωλήνα. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι “μαξιλάρια” αποτελούμενα από αγγειακό και συνδετικό ιστό που ξεκινούν πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από ορθικό και μεταβατικό βλεννογόνο. Οι εξωτερικές αιμορροϊδες είναι αγγειακά συμπλέγματα που υπόκεινται του πλούσια νευρούμενου πρωκτοδέρματος.

Τι προκαλεί τη διόγκωση των αιμορροϊδων;

Οι αιμορροϊδες λειτουργούν ως προστατευτικά μαξιλάρια που διογκώνονται με αίμα κατά την διάρκεια της αφόδευσης προστατεύοντας τον πρωκτικό σωλήνα από τον άμεσο τραυματισμό λόγω της διέλευσης των κοπράνων. Οι αιμορροϊδικοί ιστοί διογκώνονται όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Αυτό συμβαίνει στην παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, κατά την άρση βάρους και την αφόδευση.

Οι παθήσεις των αιμορροΐδων μπορεί να αφορούν το εσωτερικό σύμπλεγμα, το εξωτερικό σύμπλεγμα, ή και τα δύο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες γίνονται συμπτωματικές όταν το εσωτερικό σύμπλεγμα γίνεται χρόνια διογκούμενο ή ο ιστός προσπίπτει στον πρωκτικό σωλήνα λόγω της χαλάρωσης του περιβάλλοντος συνδετικού ιστού και διάτασης των φλεβών.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες γίνονται συμπτωματικές με την θρόμβωση, που οδηγεί σε μία οξεία έναρξη σοβαρού περιπρωκτικού άλγους. Όταν η θρόμβωση υποχωρεί, το υπερκείμενο δέρμα μπορεί να παραμείνει μεγενθυμένο, δημιουργώντας ένα δερματικό ράκος.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες αναπτύσσονται διαφορετικά στις ηλικιωμένες γυναίκες και στους νεαρούς άντρες. Στις ηλικιωμένες γυναίκες η κύρια αιτία φαίνεται να είναι η χρόνια άσκηση πίεσης που οδηγεί σε αγγειακή διόγκωση και διαστολή οδηγώντας σε διάταση και διάσπαση του στηρικτικού συνδετικού ιστού περιβάλλει τα αγγειακά κανάλια. Η συνηθέστερη αιτία παρατεταμένης πίεσης αποτελεί η πράξη της αφόδευσης. Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, τα κόπρανα μπορεί να είναι υγρά ή στερεά.

Ο κύριος μηχανισμός σε νεώτερους άνδρες είναι η αυξημένη πίεση ηρεμίας μέσα στον πρωκτικό σωλήνα, που οδηγεί σε ελαττωμένη φλεβική επιστροφή, φλεβική διόγκωση και διάσπαση των υποστηρικτών ιστών. Η αιτία της εξωτερικής αιμορροϊδοπάθειας είναι άγνωστη αλλά σχετίζεται με τη διάταση όπως προκύπτει με δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Πως μπαίνει η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας;

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι γνωστά, ιδιαίτερα στους πάσχοντες που ταλαιπωρούνται και συχνά πυκνά υποφέρουν, όταν το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση.

Η επισκόπηση μπορεί να αποκαλύψει ένα φυσιολογικής εμφάνισης περίνεο, οίδημα κοντά στις προσβεβλημένη αιμορροΐδα μία προπίπτουσα αιμορροϊδα ή μια οιδηματώδης γαγγραινώδης, στραγγαλισμένη αιμορροΐδα. Το περίνεο μπορεί να είναι εμποτισμένο από την χρόνια βλεννώδη έκκριση, την επακόλουθη υγρασία και τον τοπικό ερεθισμό.

Η πρωκτοσκόπηση μπορεί να αποκαλύψει ιστό με στοιχεία χρόνιας αγγειακής διερεύνησης, ευθρυπτότητα, κινητικότητα και πλακώδη μετάπλαση. Ο οξύς ενδαγγειακός θρόμβος μπορεί να εμφανιστεί μέσα στις εξωτερικές αιμορροΐδες και σχετίζεται με οξύ περιπρωκτικό άλγος. Το άλγος συνήθως κορυφώνεται μέσα σε 48 ώρες. Μια οξέως θρομβωθείσα εξωτερική αιμορροΐδα είναι μια μωβ-μαύρη, οιδηματώδης ευαίσθητη περιεδρική μάζα που είναι αρκετά ευαίσθητη. Ο θρόμβος περιστασιακά προκαλεί ισχαιμία και νέκρωση του υπερκείμενου δέρματος οδηγώντας σε αιμορραγία.

Περιληπτικά τα συμπτώματα είναι:

  • Εσωτερικές αιμορροΐδες:Ζωηρό ερυθρό αίμα περί το ορθό, βλεννώδεις εκκρίσεις και αίσθημα πληρότητα ή δυσφορία.
  • Εξωτερικές αιμορροΐδες: Ξαφνικό σοβαρό περιπρωκτικό άλγος ή/και ψηλαφητή μάζα.

Η αιτία που ενεργοποιεί συνήθως το πρόβλημα είναι η ενδοκοιλιακή πίεση, όποτε και με όποιο τρόπο αυτή συμβεί. Γι΄ αυτό και είναι σύνηθες το πρόβλημα να παρουσιάζεται στις εγκύους και τους παχύσαρκους ενώ μπορεί να παρουσιαστεί επίσης στον καθένα που υποφέρει από δυσκοιλιότητα ή σε άτομα που σήκωσαν απότομα βάρος.

Άμεση και οριστική θεραπεία με το ΝΕΟ λέιζερ σε 10 λεπτά!

Όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει αποτέλεσμα και το πρόβλημα παραμένει ή επιδεινώνεται, τότε υπάρχει η λύση του ΝΕΟ laser, με την οποία μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα οριστικά, χωρίς αίμα και πόνο μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Με την χρησιμοποίηση του ΝΕΟ λέιζερ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά προβλήματα θεραπεία αιμορροΐδων 2ου έως 4ου βαθμού. Οι ασθενείς εύκολα και ανώδυνα μπορούν να απαλλαγούν οριστικά από το πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά, και το βασικότερο αναίμακτα και ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ.

Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και πραγματοποιείται  με τη χρήση ενός υπερσύγχρονου χειρουργικού Laser τελευταίας γενιάς μέσω ειδικού πρωκτοσκοπίου. Παρότι η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και με τοπική αναισθησία για εξωτερικές αιμορροϊδες προτιμότερο είναι να χορηγηθεί μία ήπια καταστολή (μέθη).

Με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένης ίνας που εφαρμόζεται στο λέιζερ και επιτρέπει την εκπομπή της ακτινοβολίας του λείζερ σε 360ο  δεν πραγματοποιείται αφαίρεση ή εκτομή ιστού αλλά μόνο καταστροφή των αγγείων με φωτοπηξία. Συγκεκριμένα εισάγεται το ειδικό πρωκτοσκόπιο, ανευρίσκονται τα παθολογικά αγγεία (αιμορροϊδες) και στη συνέχεια εισάγεται η ειδικά διαμορφωμένη ίνα μέσα στο αιμορροϊδικό όζο, και στη συνέχεια με την εκπομπή της ενέργειας από τη συσκευή laser με αποτέλεσμα ο όζος να συρρικνωθεί και το αγγείο να καταστραφεί φωτοδυναμικά.

Στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου καταστραφούν όλοι οι αιμορροϊδικοί όζοι. Το τελικό αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ενώ η συρρίκνωση των όζων συνεχίζεται για αρκετό καιρό.

Η εφαρμογή του ΝΕΟ λέιζερ παρουσιάζει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς με αιμορροΐδοπάθεια. Το κυριότερο είναι ότι πρόκειται για μέθοδο ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΝΟ. Είναι επίσης αναίμακτη, μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασθενής αντιμετωπίζει οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημά του, και επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του μετά τη θεραπεία  και τις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα ή ταλαιπωρία.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.