Τερηδόνα στα παιδιά!

Τερηδόνα στα παιδιά

Τερηδόνα στα παιδιάΗ τερηδόνα της νηπιακής και προσχολικής ηλικίας είναι ένα φαινόμενο με διαστάσεις επιδημίας. Οι επιστήμονες την αποκάλεσαν τερηδόνα της πρώτης παιδικής ηλικίας (early childhood caries).

Πρόκειται για μια προοδευτική λοιμώδη νόσο που σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες ή και πρακτικές θηλασμού και προσβάλλει παιδιά μικρότερα των 6 ετών. Προκαλεί βλάβες ποικίλης μορφής, έκτασης και σοβαρότητας στα δόντια. Οι  βλάβες αυτές εκδηλώνονται με τη μορφή λευκών κηλίδων, δυσχρωμικών ανωμαλιών επιφάνειας αλλά και κοιλοτήτων.

Η τερηδόνα υποσκάπτει σταδιακά τη δομή των δοντιών. Επεκτεινόμενη προσβάλλει τον πολφό στο εσωτερικό του δοντιού. Οδηγεί κατά συνέπεια συχνά σε οδοντικά αποστήματα (συλλογή πύου στους ιστούς), πόνο, απώλεια οδοντικών μονάδων από το στόμα αλλά και σε διαταραχές σύγκλεισης και σε εγκατάσταση ορθοδοντικών προβλημάτων.

Η θεραπεία για την τερηδόνα είναι εφικτή. Περιλαμβάνει :

  • την εξάλειψη των αιτίων που την προκαλούν (απομάκρυνση μικροβιακού παράγοντα, τροποποίηση διατροφικών επιλογών, εκπαίδευση και καθιέρωση στοματικής υγιεινής)
  • την αποκατάσταση των βλαβών στα δόντια (σφραγίσματα, μεταλλικές στεφάνες, αισθητικές ανασυστάσεις ,ενδοδοντικές θεραπείες)
  • την αποκατάσταση της στοματικής υγείας και λειτουργικότητας (μάσηση, φωνή, ομιλία)

Το αισιόδοξο μήνυμα της εποχής είναι πως η τερηδόνα μπορεί αποδεδειγμένα:

  • να προληφθεί,
  • να αντιμετωπισθεί και
  • να εξαλειφθεί.

Ανεκτίμητο συνεπώς προκύπτει το όφελος της ένταξης του κάθε παιδιού σε ένα ολοκληρωμένο προληπτικό οδοντιατρικό πρόγραμμα.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.