Πώς να προλάβετε την τερηδόνα στα παιδιά!

Προλάβετε την τερηδόνα στα παιδιά

Προλάβετε την τερηδόνα στα παιδιάΤα τελευταία χρόνια η οδοντιατρική επιστήμη έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τις συνεχείς έρευνες και ανακαλύψεις νέων υλικών και μεθόδων.

Ακόμη και οι πιο δύσκολες οδοντιατρικές πράξεις γίνονται με ανώδυνο τρόπο και η ενδελεχής μελέτη και γνώση της παιδικής ψυχολογίας αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τον παιδοδοντίατρο.

Δεν πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι η πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας είναι μια διαρκής μάχη και είναι απαραίτητο οι γονείς να είναι σωστά ενημερωμένοι, ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί πυλώνες για την πρόληψη της τερηδόνας: η διατροφή, ο έλεγχος της οδοντικής πλάκας, η φθορίωση των δοντιών και τέλος, τα προληπτικά σφραγίσματα.

Διατροφή και υγεία των δοντιών

Είναι γνωστό ότι η τερηδόνα δημιουργείται κυρίως από οργανικά οξέα που προέρχονται από τη διάσπαση των τροφών που περιέχουν ζάχαρη. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση σακχαρούχων τροφών (π.χ. γλυκά, αναψυκτικά) ιδίως μεταξύ των γευμάτων και αντί αυτών, η δίαιτα των παιδιών μας να περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ακόμα όμως και όταν γίνεται κατανάλωση σακχαρούχων τροφών, καλό είναι να γίνεται μετά το κυρίως γεύμα, έτσι ώστε με το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά να μειώνεται δραστικά ο χρόνος παραμονής τους στη στοματική κοιλότητα.

Πόσο συχνό πρέπει να είναι το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών

Συνιστάται ο απαλός καθαρισμός των τρυφερών ούλων και των μικροσκοπικών δοντιών του βρέφους, αμέσως μόλις το πρώτο δόντι αρχίζει να φαίνεται στο στόμα, κατά μέσο όρο γύρω στην ηλικία των 6 μηνών. Γι’ αυτό το λόγο κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά μαντηλάκια για τον καθαρισμό των παιδικών δοντιών καθώς και βρεφικές οδοντόκρεμες σε μορφή ζελέ και βρεφικές δακτυλικές οδοντόβουρτσες.

Μεγαλώνοντας το παιδί, καλό είναι οι γονείς να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους χρησιμοποιώντας την κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού παιδική οδοντόβουρτσα και ελάχιστη ποσότητα παιδικής φθοριούχου οδοντόπαστας (μεγέθους μπιζελιού), φροντίζοντας πάντα να μην καταπίνει το παιδί την οδοντόπαστα και να ξεπλένει πάντα με άφθονο νερό το στόμα του μετά το βούρτσισμα. Βουρτσίζουμε το πρωί μετά το πρόγευμα, το μεσημέρι μετά το γεύμα και το βράδυ πριν τον ύπνο. Μέχρι την ηλικία τουλάχιστον των 6 ετών καλό είναι το βούρτσισμα να γίνεται με άμεση γονική επίβλεψη.

Τι είναι η φθορίωση των δοντιών;

Το φθόριο αποτελεί σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση της τερηδόνας, ενισχύοντας τους δεσμούς της αδαμαντίνης και μειώνοντας το ρυθμό παραγωγής οργανικών οξέων. Συνιστάται να γίνεται φθορίωση των δοντιών στο οδοντιατρείο κάθε 6 μήνες ξεκινώντας από την ηλικία των 3-4 ετών.

Προληπτικά σφραγίσματα

Οι μασητικές αύλακες (οπές και σχισμές) των οπισθίων δοντιών (μονίμων αλλά και παιδικών) είναι οι πιο ευπαθείς στην οδοντική τερηδόνα. Τα προληπτικά σφραγίσματα ουσιαστικά είναι μια λευκή ουσία που τοποθετείται στις μασητικές κυρίως αύλακες υγιών οπισθίων δοντιών χωρίς να αφαιρείται οδοντική ουσία, λειτουργώντας έτσι ως προστατευτικό στρώμα ενάντια στα οξέα που προκαλούν την τερηδόνα.

Η αντίληψη ‘παιδικά δόντια είναι, θα τα αλλάξει’ είναι όχι μόνο ξεπερασμένη, αλλά και 100% λανθασμένη. Τα παιδικά δόντια είναι πολύ σημαντικά. Χρησιμεύουν στη μάσηση, την ομιλία, την αισθητική αλλά και στην καθοδήγηση της ανατολής των μονίμων δοντιών. Πρόωρη απώλειά τους λόγω τερηδόνας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χώρου, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε προβλήματα στη διευθέτηση των μονίμων δοντιών στη στοματική κοιλότητα. Γι’ αυτό λοιπόν η πρόληψη της τερηδόνας στα παιδικά δόντια είναι ιδιαιτέρως βαρύνουσας σημασίας για ένα υγιές και όμορφο παιδικό χαμόγελο.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.