Ύπνος: πόσο σημαντικός είναι για την υγεία μας;

Ύπνος: σημαντικός για την υγεία μας

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του οργανισμού μας, αλλά και για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Δες ακόμα: Γιατί τρώμε περισσότερο το χειμώνα;

Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, ο εγκέφαλός μας «ξεκαθαρίζει» τις χρήσιμες από τις άχρηστες πληροφορίες της ημέρας και ως εκ τούτου, καταφέρνει να ανακτήσει δυνάμεις και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται κατά μέσο όρο 7 με 8 ώρες ύπνου την ημέρα για να μπορεί να ξεκουραστεί και να είναι υγιής. Δυστυχώς στις μέρες μας, η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν καταφέρνει τα κοιμηθεί περισσότερες από 5,5 ώρες, με ανώτερο όριο τις 6 ώρες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ύπνος είναι η βασικότερη «αιτία ευτυχίας» και μάλιστα, χαρίζει στον άνθρωπο τεράστια ικανοποίηση, υψηλότερη και από αυτήν που νιώθει κανείς με την επαγγελματική ή την προσωπική επιτυχία.

Ποιες δυσκολίες υπάρχουν στον ύπνο;

Οι δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κάποιος με τον ύπνο του είναι οι εξής:

  • Δυσκολία να αποκοιμηθεί
  • Δυσκολία να ξανακοιμηθεί όταν ξυπνήσει τα ξημερώματα
  • Διακεκομμένος ύπνος ή ύπνος με ενδιάμεσες παύσεις

Πού οφείλονται οι διαταραχές ύπνου;

  • Σε ψυχολογικά αίτια
  • Στην κληρονομικότητα
  • Στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής
  • Σε κατάθλιψη
  • Σε έντονο στρες και άγχος
  • Σε μη-ισορροπημένη διατροφή

Πώς να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου

Η αντιμετώπιση και η θεραπεία των προβλημάτων εξαρτάται από τον αιτιολογικό παράγοντα. Γενικότερα, το ελαφρύ δείπνο και η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος, όπως το γάλα ή το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση της ποιότητας τους ύπνου.

Καλό είναι να απομακρύνετε την τηλεόραση, το τηλέφωνο και τις ηλεκτρονικές συσκευές από το υπνοδωμάτιο, καθώς και να αφιερώνετε λίγες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης στον εαυτό σας, προτού να κοιμηθείτε.

Εναλλακτικοί τρόποι μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης των διαταραχών ύπνου είναι:

Η ψυχοθεραπεία: Σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιλογή παίζει ο λόγος στον οποίο οφείλεται η αϋπνία. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος πού οφείλεται η διαταραχή ύπνου που τον ταλαιπωρεί. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν σταματά εκεί, καθώς είναι ικανή να χαρίσει μακροπρόθεσμα και αξιοσημείωτα αποτελέσματα στον πάσχοντα.

Η ομοιοπαθητική: Αν επιλέξει κάποιος τη μέθοδο της ομοιοπαθητικής θα επιτύχει να φέρει την ηρεμία στο μυαλό του, αλλά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από τη βάση του. Η ομοιοπαθητική είναι ατομική θεραπεία και προσαρμόζεται αναλόγως του ατόμου, του χαρακτήρα και των επιθυμιών του. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία θα είναι ανάλογη της ακριβούς περιγραφής της διαταραχής που καλείται να θεραπεύσει ο ομοιοπαθητικός γιατρός.

Η ρεφλεξολογία: Είναι μία μέθοδος που βοηθά στην ενεργοποίηση των κυττάρων και των σημείων- κλειδί για τον οργανισμό. Επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, ακόμη και μετά από λίγες επισκέψεις στον ειδικό. Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει το σώμα  και το μυαλό μας να παραμένει ήρεμο.

Αν διαπιστώσετε ότι έχετε προβλήματα αϋπνίας που επιμένουν και δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής σας, μη αμελήσετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να βρείτε άμεσα λύση. Ο ύπνος είναι βασικός για την εξασφάλιση και διατήρηση της υγείας και δεν πρέπει να τον υποτιμάμε.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.