Ωτοπλαστική: τέλος πια στα πεταχτά αφτιά!

Ωτοπλαστική: τέλος πια στα πεταχτά αφτιά!

Ωτοπλαστική: τέλος πια στα πεταχτά αφτιά!

Δεν είναι λίγες οι φορές που το μέγεθος και το σχήμα των αφτιών μας, μας φέρνει σε δύσκολη θέση με αποτέλεσμα συχνά να τα «κρύβουμε» αφήνοντας τα μαλλιά να μακρύνουν και χτενίζοντάς τα πάντα κάτω.

Σε περίπτωση δε που το πρόβλημα αφορά σε παιδί μικρής ηλικίας, συχνά τα «πεταχτά» αφτιά γίνονται αντικείμενο σχολίων από τους συμμαθητές δημιουργώντας στο παιδί αρκετά τραύματα και ψυχολογικά προβλήματα που συνδέονται άμεσα με την εικόνα του και κατ’ επέκταση με την αυτοεκτίμησή του.

Το μέγεθος των αφτιών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια και την κληρονομικότητα. Τα «αφεστώτα ώτα» ή πεταχτά αφτιά, είναι μια πολύ συχνή διαταραχή που παρουσιάζεται από μικρή ηλικία, κυρίως λόγω υπερπλασίας ή απλασίας κάποιων στοιχείων – έλικας, ανθέλικας ή κόγχης – των αφτιών. Με την ωτοπλαστική, η οποία αποτελεί μία απλή αισθητική επέμβαση, βελτιώνεται το μέγεθος αλλά και το σχήμα των αφτιών, ενώ επιτυγχάνεται μείωση του λοβού που μπορεί να προέλθει είτε από τη χρήση κοσμημάτων στο αφτί είτε με την πάροδο του χρόνου.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται ωτοπλαστική;

Κατά την πρώτη επίσκεψη στον ιατρό θα συζητήσετε μαζί του το πρόβλημα και εκείνος θα σας εξηγήσει ακριβώς τι σχήμα θα δώσει στα αφτιά σας, αλλά και όλη τη διαδικασία. Ο ιατρός θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας και θα ελέγξει εάν παίρνετε κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να διακόψετε για να γίνει η επέμβαση. Ακόμη, θα σας εξηγήσει ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για εσάς ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Η ωτοπλαστική θεωρείται δύσκολη επέμβαση;

Η ωτοπλαστική θεωρείται απλή επέμβαση και συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-2 ώρες περίπου και δεν θεωρείται επώδυνη για τον ασθενή. Όταν η ωτοπλαστική γίνεται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, τότε οι επιπλοκές είναι σπάνιες και διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και τις αντιδράσεις που έχει κάθε οργανισμός.

Η ωτοπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί από την ηλικία των 7 ετών, αφού μπορεί να αντιμετωπιστεί άφοβα το ανατομικό αυτό πρόβλημα, καθώς το εξωτερικό μέρος του αφτιού έχει αποκτήσει σε μεγάλο ποσοστό πλήρη ανάπτυξη. Όταν η επέμβαση γίνεται σε παιδική ηλικία, τα ψυχολογικά οφέλη είναι πολλαπλά για την αυτοπεποίθηση του νεαρού ασθενούς.

Μετά την επέμβαση η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να είναι άμεση. Από τη στιγμή που θα βγουν οι επίδεσμοι, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας. Τα μικρά παιδιά επίσης μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο με κάποια προσοχή.

Εφόσον τα ράμματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μορφοποίηση του χόνδρου του αφτιού είναι μη απορροφήσιμα, το αποτέλεσμα του χειρουργείου είναι μόνιμο.

Πότε φαίνεται το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης;

Την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο, η αισθητική διόρθωση είναι άμεσα ορατή. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές όταν υποχωρήσει πλήρως το οίδημα, δηλαδή περίπου ένα μήνα μετά το χειρουργείο.

Το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό, όταν είναι φυσικό, όταν δηλαδή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού, ενώ παράλληλα τα αφτιά παύουν να είναι αφεστώτα, αλλά ούτε και δείχνουν «κολλημένα» στο κεφάλι. Ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός διαθέτει πάντα το απαραίτητο φωτογραφικό αρχείο που αποδεικνύει την ποιότητα της δουλειάς του.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.