Watersports και Κολύμβηση: Τι θα πρέπει να προσέχεις
Τα θαλάσσια σπορ προσφέρουν άφθονη διασκέδαση, γέλιο και παιχνίδι στο νερό. Παράλληλα όμως, γυμνάζουν το σώμα και βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, αφού σε βοηθούν να εκτονώσεις την ένταση και το άγχος σου. Για να γίνει σωστά αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και να γίνονται όλα σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν οριστεί.
Δες ακόμα: 3 σύμμαχοι για το καλοκαίρι κατά του λίπους και της κυτταρίτιδας
Διάβασε παρακάτω πώς πρέπει να γίνεται το κάθε ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα watersports.
Θαλάσσιο Σκι
Το θαλάσσιο σκι πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη κάποιου εξειδικευμένου προπονητή στα πλαίσια κάποιας σχολής τουριστικού σκι. Τόσο ο οδηγός του σκάφους όσο και ο προπονητής πρέπει να είναι εξειδικευμένοι και να πληρούν τις προδιαγραφές. Ο σκιέρ πρέπει να ξέρει κολύμπι, να φοράει πάντα το σωσίβιό του, να υπακούει στον προπονητή του, να γνωρίζει τα σήματα επικοινωνίας, να μην συνεχίζει να κάνει σκι πέρα από ό,τι αντέχει, να μην κάνει επικίνδυνους ελιγμούς και να φροντίσει να υπάρχει πάντα καλός φωτισμός όταν κάνει σκι. Επίσης, μετά από κάθε πέσιμο θα πρέπει να ενημερώνει τον προπονητή αν είναι καλά και αν μπορεί να συνεχίσει.
Τζετσκι – Jetski
Το σκάφος ενός ατόμου είναι ένα αρκετά επικίνδυνο θαλάσσιο άθλημα αν αυτός που το κάνει δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και τις προϋποθέσεις χρήσης ενός τέτοιου μέσου. Μερικοί από τους βασικούς κανόνες για χρήστες σκαφών ενός ατόμου είναι η άδεια ταχυπλόου, να είναι άνω των 18 ετών, να είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία του χειριστή από την επιχείρηση που του το νοικιάζει, να ενημερωθούν από την επιχείρηση για τους κανόνες ασφαλείας και να κάνουν έναν δοκιμαστικό γύρο πριν το νοικιάσουν για να αποδείξει την εμπειρία του. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιεί σωσίβιο-γιλέκο, ενώ απαγορεύονται τα άλματα πάνω από απόνερα πλοίων και η επιβίβαση στο τζετσκι όποιου έχει καταναλώσει αλκοόλ (και συνεπιβάτη). Τέλος, πρέπει να φοράς έστω τη μισή στολή βατραχανθρώπου, απαγορεύεται να πατάς γκάζι όταν υπάρχει κάποιος πίσω από το σκούτερ και δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις μετά τη δύση του ηλίου.
Θαλάσσιο έλκηθρο – Μπανάνα – Tubes
Είναι ένα ομαδικό άθλημα πολύ δημοφιλές, αφού πολλές παρέες επιλέγουν να διασκεδάσουν με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μην καταλήξει η διασκέδαση σε τραυματισμό! Απαραίτητος κανόνας είναι οι επιβαίνοντες να γνωρίζουν καλό κολύμπι, να φορούν ατομική σωσίβια ζώνη, το σχοινί έλξης να μπορεί να επιπλέει στη θάλασσα, να είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες, στο σκάφος να επιβαίνουν 2 εξειδικευμένοι χειριστές, οι επιβαίνοντες να είναι άνω των 16 ετών και να μην υπερβαίνουν τα άτομα τις θέσεις με τα αντίστοιχα ζεύγη χειρολαβών. Επίσης, κάθε ταχύπλοο θα πρέπει να έλκει μόνο ένα θαλάσσιο έλκηθρο.
Όρθια κωπηλασία – stand up paddling
Το άθλημα αυτό δεν μπορεί να γίνει από άτομα κάτω των 14 ετών και από άτομα που δεν γνωρίζουν κολύμπι. Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να απομακρυνθεί περισσότερο από 500 μέτρα από την ακτογραμμή ούτε να χρησιμοποιηθεί από άτομα που δεν φορούν ατομική σωσίβια ζώνη. Επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και μόνο μέχρι να νυχτώσει. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ένα άτομο κάθε φορά.
Ελεύθερη κατάδυση – Ψαροντούφεκο
Για να είναι ασφαλής η κατάδυση πρέπει να είσαι πάντα υπό την επίβλεψη ικανού ζεύγους. Οι επιβλέποντες πρέπει να είναι ικανοί, να ξέρουν από κατάδυση και πρώτες βοήθειες. Η επίβλεψη αυτή σημαίνει ότι κάποιος σε προσέχει από την επιφάνεια σε κοντινή απόσταση κατά την κατάδυση, ανάδυση και αφού βγεις στην επιφάνεια. Πρέπει να ξεκουράζεσαι ανάμεσα στις βουτιές σου, να μην αναπνέεις πολύ βαθιά και πιο γρήγορα από το κανονικό. Αν νιώσεις αδυναμία ή ότι δεν προλαβαίνεις να βγεις στην επιφάνεια, ρίξε αμέσως τα βάρη. Μην εκπνέεις ή σταματάς κατά την ανάδυση και μην συνεχίζεις την κατάδυση αν πονάνε τα αφτιά σου. Δεν επιτρέπεται να είσαι νηστικός πριν, ούτε όμως να έχεις φάει και βαριά, απαγορεύεται να καταδυθείς άρρωστος ή μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων.
Μάθε περισσότερα στο safewatersports.gr
4 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για ασφαλές κολύμπι
Η θάλασσα μπορεί να ενδείκνυται για watersports, όμως για όποιον θέλει απλώς να κολυμπήσει και να απολαύσει τις υπέροχες παραλίες της χώρας μας, έχουμε τους πιο χρήσιμους κανόνες για κολύμπι με ασφάλεια και για ένα καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα!
Φαγητό και κολύμπι
Ο κανόνας λέει ότι δεν πρέπει να μπεις στη θάλασσα να κολυμπήσεις αν δεν έχουν περάσει 2,5 -3 ώρες από τη στιγμή που έφαγες. Το πιο σημαντικό είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, έτσι ώστε η καρδιά σου να μην επιφορτίζεται και με την διαδικασία αυτή. Φυσικά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση πριν από το κολύμπι να έχεις καταναλώσει αλκοόλ. Συνήθως δύο αλκοολούχα ποτά είναι αρκετά για να βλάψουν τους περισσότερους ενήλικες που πάνε να κολυμπήσουν, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν έχουν αισθανθεί αισθητή αλλαγή.
Σνακ στην παραλία
Αν συνηθίζεις να μένεις για ώρες στην παραλία, το λογικό είναι κάποια στιγμή να πεινάσεις. Για να αναπληρώσεις την ενέργεια που έχασες με το κολύμπι μπορείς να φας ένα μικρό σνακ που δεν θα σε επιβαρύνει αν θελήσεις να ξαναμπείς στη θάλασσα αργότερα. Έτσι, σου προτείνουμε μια μικρή φρουτοσαλάτα, μια ελαφριά σαλάτα λαχανικών, κράκερς, κριτσίνια, μπάρα δημητριακών ή ένα τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά. Θα πρέπει να αποφύγεις βαριά γεύματα όπως οι σαλάτες με sauce, οι τυρόπιτες ή το κλαμπ σάντουιτς, αν σκοπεύεις να ξανακολυμπήσεις σε λίγη ώρα.
Ανανέωσε το αντηλιακό σου
Ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ο ήλιος μπορεί να σε βλάψει. Γι’ αυτό προστατεύσου με τη χρήση αντηλιακού και την τακτική ανανέωσή του (κάθε 2 ώρες περίπου). Όταν βγαίνεις από τη θάλασσα ανανέωσε το αντηλιακό ανεξάρτητα από το πόσες ώρες έχουν περάσει από την τελευταία φορά που το έκανες.
Σεβάσου τις σημαδούρες
Όταν σε μια παραλία υπάρχουν σημαδούρες, κάποιος σοβαρός λόγος υπάρχει που είναι εκεί. Οι σημαδούρες ορίζουν το χώρο στον οποίο μπορείς να κολυμπήσεις με άνεση και ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύεις να σε παρασύρουν ταχύπλοα και άλλα πλεούμενα μέσα. Υπάρχει αρκετός χώρος να κολυμπήσεις μέσα από τις σημαδούρες, δεν υπάρχει λόγος να βγεις εκτός.
Ο ήλιος, η θάλασσα και οι διακοπές είναι ωραίες όταν δεν τις συνοδεύουν δυσάρεστα απρόοπτα. Διασκέδασε με προσοχή και απόλαυσε πραγματικά το καλοκαιράκι… ως το τέλος του!