Πόσο βλαβερό είναι το fast food για την υγεία μας!

Πόσο βλαβερό είναι το fast food για την υγεία μας

Μπορεί ο όρος fast food  να αναφέρεται σε κάτι που δημιουργήθηκε για να μας διευκολύνει (ως προς τον τρόπο παραγωγής του τουλάχιστον), ωστόσο στη συνέχεια, αποδείχθηκε πως πρόκειται για φαγητά με ελκυστική γεύση και εικόνα, αλλά στην ουσία με χαμηλή ποιοτική αξία.

Δες ακόμα: Γιατί συνεχίζω να τρώω αυτά που ήδη γνωρίζω ότι δεν πρέπει;

Καταρχάς, όταν μιλάμε για γρήγορο φαγητό αναφερόμαστε κυρίως σε τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς μαχαιροπίρουνα και χωρίς να είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε σε τραπέζι (φαγητό στα όρθια!).

Τα πιο συνήθη τρόφιμα τέτοιου είδους είναι τα χάμπουργκερ, οι τηγανητές πατάτες, η πίτσα, οι κρέπες, τα σάντουιτς, τα hot-dog, οι τυποποιημένες σαλάτες που προσφέρονται στα ταχυφαγεία, τα αναψυκτικά τύπου Cola και το milkshake. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι ότι επιβαρύνουν με πολλές περιττές θερμίδες τον οργανισμό και το σώμα, και μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρόκειται για «κακά» λιπαρά.

Δυστυχώς, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί απόρροια της συχνής κατανάλωσης γρήγορου φαγητού. Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα παιδιά, το 1/3 των οποίων καταναλώνει junk food σε καθημερινή βάση.

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που απαντάται βεβαίως και στους ενήλικες. Τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Μόνο στην Ευρώπη, περισσότερο από το 60% των ενηλίκων είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Το ίδιο ποσοστό για τα παιδιά ανέρχεται σε 20% περίπου.

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα υγείας όπως, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ακόμη και σε μερικές μορφές καρκίνου. Το γρήγορο φαγητό είναι συνήθως φτωχό σε θρεπτική αξία, ενώ ταυτόχρονα, οι μερίδες είναι αρκετά μεγάλες, γεγονός που σημαίνει, ότι επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με πολλές περιττές θερμίδες και λίπη.

Τι είναι αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό μας;

Ένα γεύμα όπως το χάμπουργκερ ή η πίτσα είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και υδρογονοποιημένα λιπαρά. Ταυτόχρονα, ελλείπει βιταμινών, αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Στην ουσία, δηλαδή, μας προσφέρει μόνο γεύση.

Τα κορεσμένα και υδρογονοποιημένα λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, και μειώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από καρδιαγγειακά νοσήματα, γεγονός που πιστοποιείται από την ραγδαία καταγεγραμμένη αύξηση των περιστατικών καρδιακών παθήσεων ακόμη και σε παιδιά τα τελευταία χρόνια.

Η κακή διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη παθήσεων που αφορούν στην καρδιά και στη λειτουργία της. Δε χρειάζεται να στερηθούμε το γρήγορο φαγητό.

Αρκεί μόνο να μην υπερβάλλουμε στην κατανάλωσή του και να μην στερούμαστε τις τροφές που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά, σε συνδυασμό, βεβαίως, με την ήπια σωματική άσκηση. 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.