Βάπτιση και επιλογή ονόματος

Βάπτιση και επιλογή ονόματος

Το μυστήριο της βάπτισης αποτελεί μία σημαντική στιγμή στη ζωή μίας οικογένειας. Πρόκειται ουσιαστικά για τη στιγμή εκείνη που ένα νέο μέλος αποκτά επίσημα ένα όνομα.

Δες ακόμα: ΔΕΠΥ και ψέματα: τι μπορώ να κάνω όταν το παιδί μου λέει ψέματα;

Είναι η αφορμή για τον πρώτο, συνήθως, εορτασμό του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς «συστήνουν» το παιδί τους σε συγγενείς, γνωστούς και φίλους, εισαγάγοντάς το στο δικό τους, οικείο κοινωνικό πλαίσιο.

Συνδέσεις με τους άλλους

Η γέννηση ενός παιδιού επηρεάζει τη ζωή του ζευγαριού και της οικογένειας καταγωγής της μητέρας και του πατέρα. Η βάπτιση διαμορφώνει τις σχέσεις και εκτός οικογενειακού πλαισίου, επιτρέποντας σε άτομα εκτός αυτού να εισέλθουν.

Πρόκειται για ένα θρησκευτικό μυστήριο που δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ των βιολογικών γονέων ή κηδεμόνων και του πνευματικού γονέα / νονού.

Η σύνδεση αυτή των γονέων και του παιδιού με το νονό εκτείνονται πέραν της ημέρας και ώρας του μυστηρίου.

Η σχέση ανάμεσα σε ένα νονό και με το βαπτιστήρι του είθισται να συνεχίζεται και μετέπειτα στην κοινή τους ζωή: κάθε χρόνο, η περίοδος του Πάσχα δίνει αφορμή για συνάντηση, καθώς αποτελεί έθιμο του τόπου μας ο νονός να αγοράζει τη λαμπάδα της Ανάστασης στο πνευματικό του παιδί.

Αγωνία και ένταση

Η διαδικασία οργάνωσης της βάπτισης και της εκδήλωσης που συχνά τη συνοδεύει μπορεί να προκαλέσει άγχος στους εμπλεκόμενους, καθώς επίσης και η επιλογή του ονόματος μπορεί να αποτελέσει κατά καιρούς αφορμή αψιμαχιών τόσο ανάμεσα στους γονείς και τις οικογένειες προέλευσης, όσο και ανάμεσα στο ίδιο το ζευγάρι.

Η μεταβίβαση του ονόματος

Παραδοσιακά, στον τόπο μας είθισται το πρώτο παιδί να παίρνει το όνομα ενός γονέα από την οικογένεια του πατέρα. Η μεταφορά του ονόματος από τον παππού ή τη γιαγιά στο εγγόνι, έχει πλούσια συμβολική αξία: με τον τρόπο αυτό, η θύμηση ενός προσώπου περνά στις επόμενες γενιές, η μνήμη του διατηρείται και κατ’ αυτόν τον τρόπο η συνέχιση του ονόματος διαφυλάσσεται. Πρόκειται για ένα είδος συμβολικής κληρονομίας, που δίνει ένα είδος «αθανασίας» στο προηγούμενο κάτοχο του ονόματος.

Μερικές φορές, γονείς που επιλέγουν για τα παιδιά τους ονόματα που δεν ακολουθούν τον κύκλο ονομάτων της οικογένειας (ενίοτε επιλέγονται αρχαιοελληνικά ονόματα έναντι των ονομάτων των παππούδων – γιαγιάδων). Μία τέτοια απόφαση τείνει να δυσαρεστεί τις οικογένειες καταγωγής, καθώς συνήθως ερμηνεύεται ως μία μορφή απόρριψης.

Μερικές φορές, η επιλογή ενός διαφορετικού ονόματος μπορεί να συνδέεται με μία αυξημένη ανάγκη διαφοροποίησης των γονέων από την οικογένεια προέλευσής τους ή με αποφυγή της αρνητικής φόρτισης γύρω από ένα όνομα.

Για παράδειγμα, σε κάθε οικογένεια υπάρχουν ονόματα συγγενών που είναι αρνητικά φορτισμένα, παραπέμπουν σε πρόσωπα που είχαν μία δυσάρεστη ιστορία ή σε δύσκολες σχέσεις με τα άλλα μέλη. Αν οι δυσκολίες αυτές δεν έχουν επιλυθεί ως τη ημέρα της βάπτισης, είναι πιθανό να δημιουργούν συσσωρευμένη ένταση.

Πολλές φορές οι γονείς επιλέγουν δύο, αντί για ένα, ονόματα για το παιδί τους. Αυτό αποτελεί συνήθως ένα τρόπο να συνδυαστούν διαφορετικές επιθυμίες. Το διπλό όνομα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού.

Η προσφώνηση, ωστόσο, με διαφορετικά ονόματα θα μπορούσε να υποδεικνύει μη σταθερότητα στον τρόπο επικοινωνίας της οικογένειας. Το καλύτερο στην περίπτωση που οι γονείς αποφασίσουν να δώσουν διπλό όνομα στο παιδί τους είναι να συμφωνήσουν με όλες τις πλευρές να χρησιμοποιούν όλοι ένα από εκ των δύο αποκλειστικά, εκτός εάν το παιδί μεγαλώνοντας αποφασίσει διαφορετικά.

Η ακαμψία και η αδιαλλαξία από πλευράς των οικογενειών καταγωγής μπορεί να αυξάνει την ένταση, κορυφώνοντας την, την ημέρα της βάπτισης. Οι παλαιότερες γενιές χρειάζεται να «επιτρέψουν» στο νέο ζευγάρι να έχει την ευθύνη για την επιλογή του ονόματος του παιδιού, καθώς και για τις συνθήκες διεξαγωγής του.

Η ημέρα της βάπτισης

Για να αποφευχθεί η ένταση την ημέρα του μυστηρίου είναι σημαντικό να έχουν συζητηθεί θέματα τον προηγούμενο καιρό, ώστε να μην υπάρχουν συζητήσεις σε εκκρεμότητα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν μείνει όλες οι πλευρές ικανοποιημένες, απλώς ότι έχουν έρθει σε μία συμφωνία για το ποιος ορίζει τη διαδικασία.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν έχει σημασία ένα όνομα να συνδέεται με ένα πρόσωπο, όσο να αποτελεί συνειδητή επιλογή των γονέων και να μην συνδέεται με αρνητικές μνήμες καθώς μπορεί έμμεσα αυτές να επηρεάσουν το παιδί.

Ακόμα, όμως, και αν κάποιο πρόσωπο της εκτεταμένης οικογένειας έχει δυσαρεστηθεί, είναι σημαντικό να ξεχωρίσει τη δυσαρέσκεια προς τους γονείς από τη στάση του απέναντι στο νέο μέλος.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι παρά τις εσωτερικές διαμάχες, η ημέρα της βάπτισης θα αποτελέσει κοινωνικό εορτασμό της γέννησης και παρουσίας του παιδιού στη ζωή της ευρύτερης οικογένειας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.