Τι να κάνω για να μειώσω το έντονο στρες;

Πως μπορώ να μειώσω το έντονο στρες

Aνήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που καταβάλλονται από το άγχος και νιώθουν να χάνουν συχνά τον έλεγχο; Η ανεξέλεγκτη ανησυχία μπορεί πραγματικά να στοιχειώσει τη ζωή ενός ατόμου και να περιορίσει σημαντικά την ποιότητά της.

Δες ακόμα: Πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης: οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να νιώσετε καλύτερα

Ας δούμε μερικούς τρόπους για το πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος.

Τι να κάνω για να μειώσω το έντονο στρες

Η διαχείριση του άγχους και ειδικότερα των κρίσεων πανικού δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Αυτό συμβαίνει διότι η ανασφάλεια και το στρες για το τι μέλλει γενέσθαι, ειδικά τώρα που διανύουμε τέτοια περίοδο κρίσης τόσο οικονομικής όσο και αξιών, είναι συναισθήματα αναπόφευκτα και σχεδόν φυσιολογικά.

Είναι γνωστό ότι το χρόνιο άγχος και οι συνεχείς κρίσεις πανικού απειλούν την υγεία μας. Πλέον, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την συνεχή ανησυχία και το διαρκές άγχος που έχουμε σχεδόν για όλα τα πράγματα στη ζωή μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις το φυσιολογικό άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό και να μας κρατά σε εγρήγορση, ωστόσο όταν αυτό ξεφεύγει από τα όρια και γίνεται υπερβολικό και επεκτείνεται σε πολλά πράγματα, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη και προπομπός σοβαρών διαταραχών υγείας.

Σύμφωνα με έρευνες 1 στους 5 ανθρώπους σήμερα βιώνει έντονο στρες σε καθημερινή βάση. Οι γυναίκες φαίνονται να είναι πιο αγχωμένες, καθώς εκείνες είναι φτιαγμένες βιολογικά για να ανησυχούν και να προστατεύουν τα παιδιά τους.

Ίσως βεβαίως η πληροφόρηση που δεχόμαστε σήμερα καθώς και η γνώση που έχουμε αποκτήσει, να μας έχουν κάνει πιο ανήσυχους και αγχωμένους σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν.

Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι είναι πιο ανταγωνιστικοί και αναζητούν πάντα το καλύτερο και το περισσότερο. Τα πρότυπα που προωθούνται μέσω των ΜΜΕ και η αύξηση του ανταγωνισμού έχουν φορτώσει με επιπλέον άγχος τα άτομα.

Ποιες είναι οι συνήθεις εκφράσεις του άγχους;

Το πρώτο θύμα του άγχους και της ανησυχίας είναι ο ύπνος. Συχνά ένας αγχωμένος άνθρωπος αδυνατεί να κοιμηθεί ακόμη κι αν είναι πολύ κουρασμένος. Οι υποχρεώσεις της επόμενης μέρας στριφογυρίζουν στο μυαλό του και διώχνουν μακριά τον ύπνο και την ξεκούραση.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν το εν λόγω άτομο ανησυχεί για το ίδιο το γεγονός ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί και για το ενδεχόμενο να μην μπορεί την επόμενη μέρα λόγω της αϋπνίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Πώς, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό; Το σημαντικό είναι να προσπαθήσεις να μην αφήνεις εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα. Καλό θα ήταν όταν σε απασχολεί κάτι να προσπαθήσεις να βρεις τη λύση και τους τρόπους που θα φτάσεις σε αυτήν. Αν σε βοηθάει μπορείς ακόμη και να γράψεις το πρόγραμμα της επόμενης μέρας σε ένα χαρτί, ώστε να είσαι πιο οργανωμένος και σίγουρος ότι δεν θα παραλείψεις κάτι.

Αν η αϋπνία επιμένει, σήκω από το κρεβάτι και κάνε κάτι που θα σε κάνει να ξεχαστείς και να νιώσεις νυσταγμένος.

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που νιώθουν άγχος επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην άποψη και στις αξιώσεις που έχουν οι άλλοι γι’ αυτούς, προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις αλλάζοντας τρόπο σκέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους νιώθουν έτσι, ειδικά οι επιτυχημένοι.

Πιο συχνά, φαίνονται να νιώθουν έτσι οι γυναίκες. Απόφυγε να συγκρίνεσαι με τους άλλους και γίνε επιεικής με τον εαυτό σου.

Προσπάθησε να τον δικαιολογήσεις και βοήθα τον να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις αδυναμίες του. Σε περίπτωση που επιτύχεις κάποιο στόχο, μάθε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου και κάνε του ένα δώρο.

Πώς να νικήσω το άγχος;

Αν διαπιστώσεις ότι το άγχος σε καταβάλλει, τότε ίσως πρέπει να κάνεις κάτι για να το νικήσεις. Προσπάθησε να ασχοληθείς με κάτι και να αποσπάσεις την προσοχή σου από αυτό το οποίο σε αγχώνει. Διώξε τις αρνητικές σκέψεις και προσπάθησε να σκέφτεσαι θετικά και λογικά. Δοκίμασε να κάνεις δουλειές στο σπίτι, κάνε ένα άθλημα ή ποδήλατο στην εξοχή.

Εξίσου, βοηθητικό θα είναι αν είσαι με ανθρώπους που σε χαλαρώνουν ή ακόμη καλύτερα σε κάνουν να γελάς. Αν το άγχος είναι σε φυσιολογικά πλαίσια και δεν δυσκολεύει τη ζωή σου, τότε είναι λογικό να υπάρχει, και ίσως, αποτελεί έναυσμα για περαιτέρω κινητοποίηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.