Τι είναι το ηλεκτρομυογράφημα

ηλεκτρομυογράφημα

 

Μια σημαντική διαγνωστική εξέταση για την μελέτη της λειτουργίας του περιφερικού νευρικού συστήματος (δηλαδή των νεύρων και των μυών του ανθρώπινου σώματος) αποτελεί ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ο οποίος έχει επικρατήσει να είναι ευρέως γνωστός με τον όρο ηλεκτρομυογράφημα.

Η εξέταση στην ουσία αποτελείται απο δύο επιμέρους μέρη, την ηλεκτρονευρογραφία με επιφανειακά ηλεκτρόδια όπου ο ασθενής αισθάνεται για δευτερόλεπτα λίγο ρεύμα και καταγράφεται σε οθόνη η ηλεκτρική δραστηριότητα του υπό εξέταση νεύρου και την ηλεκτρομυογραφία όπου εισάγεται επιφανειακά σε μυ μία λεπτή αποστειρωμένη βελόνα και καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα του μυός πρίν και κατά την διάρκεια σύσπασης του.

Με τις νεότερες συσκευές διασφαλίζεται  η αναλυτική εξαγωγή συμπερασμάτων και όταν  η εξέταση γίνεται  απο άριστο γνώστη της τεχνικής είναι απολύτως ακίνδυνη και κατά το δυνατόν ανώδυνη.  Ο ιατρός που κάνει την εξέταση θα πρέπει να γνωρίζει εάν ο ασθενής λαμάνει αντιπηκτικά, μυοχαλαρωτικά ή άλλα φάρμακα και εάν έχει βηματοδότη. Ο αριθμός των νεύρων/μυών που πρέπει να μελετηθούν κατά την διάρκεια της εξέτασης προσαρμόζεται ανάλογα με την διαγνωστική υπόθεση σε κάθε περιστατικό και προσδιορίζεται απο το ιστορικό, τα συμπτώματα, την αδρή νευρολογική εξέταση του ασθενούς καθώς και απο τα ευρήματα που προκύπτουν κατά την εξέλιξη της εξέτασης. Για τους παραπάνω λόγους είναι πρωτίστως σηματικό η εξέταση να γίνεται απο έμπειρο και με ειδική εκπαίδευση νευρολόγο με άριστη γνώση της τεχνικής, της ανατομίας του νευρικού και μυικού συστήματος και ουσιαστικές γνώσεις κλινικής Νευρολογίας.

Το ηλεκτρομυογράφημα σαν εξέταση μπορεί να ζητηθεί απο πληθώρα ιατρικών ειδικοτήτων (παθολόγο, ορθοπαιδικό, νευροχειρουργό, φυσίατρο, ρευματολόγο κ.α.) ανάλογα με τα συμπτώματα που θα αναφέρει ο ασθενής στον ιατρό του και μπορεί να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει κάποιου είδους βλάβη και τί είδους βλάβη είναι αυτή που να αφορά τα νεύρα και τους μύες σε τοπικό ή συστηματικό επίπεδο.

Χρησιμοποιείται συνήθως στην διαγνωστική διερεύνηση :

  • μυικής αδυναμίας ή παράλυσης σε ένα μυ ή σε ομάδα μυών
  • μόνιμης ή διαλείπουσας αιμωδίας σε κάποιο ή κάποια άκρα
  • πιθανής πίεσης ρίζας (στην αυχενική ή οσφυική μοιρα της σπονδυλικής στήλης), νευρικών πλεγμάτων ή νεύρου περιφερικότερα όπως στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • μετατραυματικής διατομής ή κάκκωσης νεύρου για να διαπιστωθεί η πορεία αποκατάστασης του νεύρου
  • πίεσης του νωτιαίου μυελού όπως στην αυχενική μυελοπάθεια
  • πιθανής πολυνευροπάθειας οπού μπορεί να προσδιορίσει και τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό αυτής που είναι πολύ σημαντικο στην διερεύνηση του αίτιου
  • νοσημάτων των μυών όπως στην μυασθένεια, μυοπάθεια, μυική δυστροφία κ.α.

Συμπερασματικά, το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια εξέταση που μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την διάγνωση και αξιολόγηση μεγάλου φάσματος νευρολογικών και όχι μόνο παθήσεων. Πρακτικά κάθε ασθενής που εμφανίζει μουδιάσματα, αδυναμία, καυσαλγία,άλγος, είτε εντοπισμένο είτε διάχυτο, χρήζει διερεύνησης με ηλεκτρομυογράφημα κατά την κρίση πάντα και παραπομπή του θεράποντος ιατρού. Η επιλογή κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου στην συγκεκριμένη εξέταση ιατρού είναι ιδιάιτερη σημαντική αφού αυτό καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του αποτελέσματος της εξέτασης όσο και την κατά το δυνατό ανώδυνη και ακίνδυνη διενέργεια αυτής.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.