Τι είναι η αμυγδαλεκτομή;

Τι είναι η αμυγδαλεκτομή;

Οι αμυγδαλές είναι δύο μικροί αδένες στο λαιμό, ένας σε κάθε πλευρά. Λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας ενάντια στα μικρόβια κατά την παιδική ηλικία. Κατά την ενήλικη ζωή, παίζουν λιγότερο σημαντικό ρόλο και συνήθως ατροφούν.

Δες ακόμα: Όμορφη μύτη και τέλεια αναπνοή

Για ποιο λόγο τις χρειαζόμαστε;

Μετά την παιδική ηλικία, οι αμυγδαλές συμμετέχουν ελάχιστα στην άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αφαιρούνται σε όλους. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να αφαιρούνται όταν βλάπτουν τον οργανισμό περισσότερο απ’ ό,τι τον ωφελούν.

Πότε και γιατί πρέπει να γίνεται αμυγδαλεκτομή;

Η αμυγδαλεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών) πρέπει να γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Όταν ο ασθενής παρουσιάζει συχνά επεισόδια αμυγδαλίτιδας (3 ή περισσότερα ανά έτος), παρά τη θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • Όταν οι αμυγδαλές είναι υπερβολικά μεγάλες σε μέγεθος και αποφράσσουν την αναπνευστική οδό, δυσκολεύοντας τη δίοδο του αέρα.
  • Όταν υπάρχει υπερτροφία της μιας μόνο αμυγδαλής, ύποπτη για κακοήθεια.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για την αμυγδαλεκτομή;

Η αμυγδαλεκτομή είναι πιο ασφαλής σε παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω. Για τους ενήλικες, η ηλικία δεν παίζει ρόλο, αρκεί να μην συντρέχει άλλος λόγος υγείας που να καθιστά το χειρουργείο επικίνδυνο.

Προετοιμασία πριν την επέμβαση

Σε περίπτωση που πριν την ημέρα του προγραμματισμένου χειρουργείου παρουσιάσετε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή ακόμη και αμυγδαλίτιδα, ενημερώστε τον ιατρό σας, ώστε να αναβληθεί η επέμβαση. Εάν έχετε προβλήματα με την πηκτικότητα του αίματος ή μελανιάζετε εύκολα είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον ιατρό σας πριν το χειρουργείο.

Πώς γίνεται η αμυγδαλεκτομή;

Η αμυγδαλεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της συνήθως δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά.

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία;

Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για 24 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και μόνο όταν το αποφασίσει ο θεράπων ιατρός, μπορεί να σας δοθεί εξιτήριο και την ίδια μέρα.

Θα χρειαστεί να απουσιάσετε 10-14 ημέρες από την εργασία σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (βήχας, συνάχι, βουλωμένη μύτη, πυρετός). Ένα κρύωμα την περίοδο της ανάρρωσης θα επιβαρύνει κατά πολύ την κατάστασή σας. Γι’ αυτό καλό είναι να ξεκουραστείτε στο σπίτι, μακριά από μέρη με συνωστισμό και καπνό.

Συνήθεις επιπλοκές που παρουσιάζει η αμυγδαλεκτομή

Σε γενικές γραμμές η αμυγδαλεκτομή είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση. Ωστόσο, κατά τις πρώτες 10 περίπου μέρες μετά το χειρουργείο μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές. Η πλέον σημαντική μετεγχειρητική επιπλοκή είναι η αιμορραγία. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών αναφέρει διαταραχές γεύσης κατά την πρώτη περίοδο μετά το χειρουργείο, η οποία συνήθως αποκαθίσταται μετά από λίγο καιρό.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση αιμορραγίας;

Εάν αισθανθείτε ότι καταπίνετε αίμα ή δείτε αίμα μέσα στο σάλιο σας πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας.

Μετεγχειρητική πορεία

Ο πόνος στην περιοχή του λαιμού θα είναι αρκετά έντονος τις πρώτες δέκα μέρες μετά το χειρουργείο. Θα είναι σαν να περνάτε μια βαριά αμυγδαλίτιδα. Για τον λόγο αυτόν, η τακτική χρήση παυσίπονων είναι απαραίτητη. Η ασπιρίνη πρέπει να αποφεύγεται, αφού μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Εκτός από τον πονόλαιμο μπορεί να παρουσιάσετε και πόνο στο αφτί σας. Αυτό δε σημαίνει πως πάθατε κάποια ωτίτιδα. Απλούστατα λόγω του ότι ο λαιμός και το αφτί μοιράζονται τα ίδια νεύρα, συχνά ο πονόλαιμος συνοδεύεται από ωταλγία. Με το κατάλληλο παυσίπονο θα ανακουφιστείτε και από τα δύο.

Διατροφή μετά το χειρουργείο

Από την πρώτη κιόλας μέρα πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά, πάντοτε κρύα, από το ψυγείο. Το παγωτό συστήνεται από τους ιατρούς και αρέσει στους ασθενείς, μικρούς και μεγάλους. Απαγορεύονται τα ζεστά και καυτερά φαγητά. Σταδιακά και εντός δεκαημέρου θα πρέπει να επιστρέψετε στις διατροφικές συνήθειες που είχατε πριν το χειρουργείο. Αυτό θα περιορίσει τον πόνο και θα επιταχύνει την ανάρρωσή σας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.