Τι είναι η ακμή

ακμή

ακμή

Γράφει η Τσακίρη Αμαλία, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η ακμή είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη σμηγματόρροια. Προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, το κορμό και σπάνια άλλες περιοχές του σώματος.

Πότε εμφανίζεται;

Εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία ( 10 -17 ετών στις γυναίκες και 14 – 19 στους άνδρες ) αλλά μπορεί να εμφανιστεί στην ηλικία των 25 ετών ή και αργότερα. Από ακμή πάσχει το 30-50% των εφήβων.

Που οφείλεται η ακμή;

Η ακμή είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ( η πλειοψηφία των ασθενών έχουν στο οικογενειακό τους ιστορικό κάποιο γονέα που έπασχε από σοβαρή μορφή ακμής ), σε ενδοκρινολογικούς παράγοντες ( οι γενετήσιες ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη παθογένειά της ) και σε βακτηρίδια ( Propionibacterium acnes ).

Τι προκαλεί έξαρση ή υποτροπή της ακμής;

Έξαρση της ακμής προκαλούν το stress, η τριβή και η πίεση του δέρματος ιδίως με τα χέρια, οι κλιματολογικές συνθήκες ( φθινόπωρο και χειμώνας ) και τα ακατάλληλα καλλυντικά.

Υπάρχουν στάδια στην ακμή;

Διακρίνεται στην ήπια, στη μέτρια και στη βαριά ακμή. Ανάλογα με το στάδιο χορηγείται και η αντίστοιχη θεραπεία.

Απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος για την ακμή;

Οι γυναίκες που πάσχουν από ακμή θα πρέπει να υποβληθούν σε ορμονικό έλεγχο και υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων για τον αποκλεισμό του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Υπάρχει θεραπεία για την ακμή;

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου και εξατομικεύεται για το κάθε ασθενή. Υπάρχει η τοπική θεραπεία και η συστηματική θεραπεία που στοχεύουν στη μείωση της σμηγματόρροιας. (περιλαμβάνει αντιβιοτικά, υπεροξείδιο του βενζολίου, τρετινοίνη, αδαπαλένη, ταζαροτένη. Η συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, κορτικοστεροειδή και ισοτρετινοίνη.)

Αφήνει ουλές;

Ουλές μπορεί να αφήσουν όλες οι μορφές της αλλά κυρίως η οζοκυστική και η  conglobata. Το 17% των ασθενών που πάσχει από ακμή εμφανίζουν ουλές.

Συμπερασματικά, οι ασθενείς με ακμή θα πρέπει να απευθύνονται σε Δερματολόγο και να γνωρίζουν ότι η ακμή είναι μία χρόνια νόσος, η θεραπεία της απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα ( από 2 μήνες έως 1 έτος ) και κυρίως ότι για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος απαιτείται καλή υγιεινή και πρόληψη.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.