Θεραπεία Botox: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

botox

Οι περισσότερες γυναίκες και άνδρες που φροντίζουν την εμφάνιση τους έχουν διαβάσει ή έχουν κάνει την θεραπεία με botox. Μπότοξ (εμπορική ονομασία φαρμάκου botox, disport,vistabel) είναι η βουτυλινική τοξίνη ή αλλαντο-τοξίνη, φάρμακο για την άρση της σπαστικότητας και μυϊκής δυσκαμψίας. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες του μεσόφρυου , του ριζορρινίου, του μετώπου γύρω από το στόμα, στο πηγούνι, στο λαιμό και σε άλλα σημεία.

Η κάθε γυναίκα που πρόκειται να κάνει Botox πρέπει να ενημερωθεί για κάποιες ιδιαιτερότητες σχετικές με την μυϊκή διαμόρφωση του προσώπου της ώστε να γνωρίζει και την διάρκεια του αποτελέσματος. Αυτό θα γίνει από τον υπεύθυνο πλαστικό ή δερματολόγο ιατρό. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι στους οποίους ενδείκνυται η θεραπεία botox ανάλογα με τον μυϊκό τόνο.

Ο πρώτος τύπος είναι ο ορθοκινητικός στον οποίο υπάρχει απόλυτος συγχρονισμός συναισθημάτων(χαράς, λύπης, πόνου κ.λ.π.) με μιμητικών εκφράσεων. Στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει 6 ή 12 μήνες. Είναι η ιδανική υποψήφιοι και η θεραπεία γίνεται 1 φορά το χρόνο. Ο δεύτερος τύπος είναι ο υπερκινητικός τύπος δεν συγχρονίζονται οι μυϊκές συσπάσεις με την έκφραση συναισθημάτων. Το αποτέλεσμα του Botox μπορεί να διαρκέσει 4-5 μήνες ίσως και πιο λίγο. Είναι ο πιο συχνός τύπος και στην περίπτωση αυτή η θεραπεία γίνεται 3 φορές το χρόνο.

Υπερτονικός τύπος είναι το αντίθετο αποτέλεσμα της έλλειψης ελέγχου, όπως στον υπερκινητικό τύπο. Έτσι οι ρυτίδες δεν εξαφανίζονται τελείως και η μυϊκή σύσπαση μπλοκάρεται μόνο για 1 ή 2 μήνες και διαρκεί το αποτέλεσμα λιγότερο από τους άλλους τύπους και ο σκοπός είναι σταδιακά να μετατρέψουμε τον υπερτονικό τύπο και τέλος σε κινητικό. Πολλές φορές κάποιος άνθρωπος μπορεί να έχει μύες υπερκινητικούς σε μια περιοχή και υποκινητικούς σε μια άλλη.

Η αναγνώριση από τον γιατρό του τύπου της μυϊκής συμπεριφοράς και η ισορροπημένη δοσολογία του Botox μπορεί να δώσει ένα φυσικό αποτέλεσμα και όχι μια «παγωμένη» έκφραση. Χρειάζεται ο πλαστικός ή δερματολόγος ιατρός να εξατομικεύει το σχέδιο εφαρμογής για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Επίσης πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για τα είδη ρυτίδων του προσώπου του.

Οι δυναμικές ρυτίδες όπως της συνοφρύωσης. Του γέλιου, οι οριζόντιες του μετώπου μειώνονται με την εφαρμογή του botox που χαλαρώνει τους υπεύθυνους μύες και απαλύνονται οι ρυτίδες στο δέρμα. Ενώ στις στατικές ρυτίδες δεν έχει το botox αποτέλεσμα γιατί αυτές είναι αποτέλεσμα της γήρανσης, απώλειας ελαστίνης, κολλαγόνου και υποχώρησης της δερματικής συγκρότησης. Με την ηλικία το δέρμα αδυνατίζει και εμφανίζει λεπτές ρυτίδες που δεν μπορεί να βοηθήσει το Botox. Εδώ υπάρχουν άλλου είδους θεραπείες: laser fraxel, μεσοθεραπείες (αυτόλογη ή ετερόλογη) και γέμισμα βαθύτερων ρυτίδων με υαλουρονικό οξύ. Μην ψάχνεται για φθηνή θεραπεία botox γιατί μπορεί να είναι φάρμακο χωρίς έγκριση, μη νομίμως ενδεδειγμένο, όχι καταλλήλως παρασκευασμένο, ληγμένο ή πολύ αραιωμένο.

Έχοντας όλα αυτά επιλέξτε γιατρό πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο και πάντα σε χώρο ιατρείου που υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης πιθανών επιπλοκών( πτώση βλεφάρου πολύ σπάνια, ασυμμετρίες, πτώση φρυδιών προσωρινή) δυσφαγία, οξύφθαλμος, υποθεραπεία. Δεν πρέπει να γίνεται η θεραπεία κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσης ή την εγκυμοσύνη ή θηλασμό.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.