Τεστ ΠΑΠ Μαστού: Έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού!

test pap mastou

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών σήμερα. Δυστυχώς βάσει επιδημιολογικών στοιχείων, το 10% των γυναικών παγκοσμίως θα παρουσιάσει κάποια στιγμή καρκίνο του μαστού!!! Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα καρκίνου μαστού και περισσότεροι από 50.000 θάνατοι ετησίως. Στην Ευρώπη αντίστοιχα παρουσιάζονται περίπου 1.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού κάθε ημέρα.

Μη χάσεις: ΔΩΡΕΑΝ Ψηλάφηση μαστού από γιατρούς και μαστογραφία με 30€ ή υπερηχογράφημα μαστού με 20€ σε επιλεγμένα διαγνωστικά κέντρα!

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού;

Οι παράγοντες που επιβαρύνουν την εμφάνιση της νόσου εξαρτώνται από:

• το φύλο (είναι 100 φορές πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες)

• την ηλικία που ξεκίνησε η έμμηνος ρύση (πρώιμη εμμηναρχή, δηλαδή σε ηλικία μικρότερη των 10 ετών ή αν σταμάτησε άνω των 55 ετών)

• την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας (μικρότερη πιθανότητα να παρουσιαστεί σε γυναίκες που γέννησαν <24 ετών)

• το οικογενειακό ιστορικό (αν κάποιος φέρει μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA 1 – BRCA 2, λαμβάνει φάρμακα ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης)

• τον τρόπο ζωής (μετεμμηνοπαυσιακή παχυσαρκία, κάπνισμα)

• την ηλικία (απαντάται συχνότερα σε ηλικίες άνω των 50 ετών).

Το ευχάριστο είναι ότι πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες ενημερώνονται για τον καρκίνο του μαστού και υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο με μαστογραφία από την ηλικία των 35 ετών. Αν υπάρχουν παρόλα αυτά παράγοντες κινδύνου μπορεί να χρειάζεται τακτικός έλεγχος και νωρίτερα από το σύνηθες όριο.

Από το 2004 εφαρμόζεται στην Ελλάδα η ψηφιακή μαστογραφία, η οποία προσφέρει πληρέστερη εικόνα και έχει λιγότερη ακτινοβολία, και επιπλέον, ο προγραμματισμός των μαστογραφιών σε συνδυασμό με την ψηλάφηση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα ή από το γυναικολόγο της έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση της τάξεως του 10% για τις γυναίκες άνω των 50 ετών.

Η νέα τεχνολογία έχει καταφέρει να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των γυναικών που πάσχουν από κάποιας μορφής καρκίνο (ψηφιακή μαστογραφία, υπέρηχοι μαστού τελευταίας τεχνολογίας, shear wave elastography μαστού, ΤΕΣΤ ΠΑΠ μαστού).

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα το 70% των γυναικών που νοσούν από καρκίνου του μαστού δεν έχουν άλλον παράγοντα κινδύνου πλην αυτόν της ηλικίας. Δυστυχώς , γυναίκες που δεν έχουν άλλον παράγοντα κινδύνου σπανίως ψηλαφούν το μαστό τους ή προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο. Έχει σημασία να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της μαστογραφίας, η οποία είναι σε θέση να εντοπίσει τυχόν βλάβες και όγκους στο μαστό πολύ πριν μεγαλώσουν και γίνουν ψηλαφητές. Κάτι που η μαστογραφία εντοπίζει αμέσως μπορεί να γίνει αντιληπτό με την αφή από το γιατρό ή την ίδια τη γυναίκα μετά από χρόνια.

Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι όσο πιο νωρίς εντοπιστεί ένας καρκίνος, τόσο πιο αντιμετωπίσιμος είναι.

Τι είναι το Tεστ ΠΑΠ μαστού;

Πρόκειται για μία εξέταση που διαγιγνώσκει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια και χωρίς επέμβαση. Το μηχάνημα κάνει μαλάξεις στο στήθος, προκαλώντας έκκριση υγρού από τη θηλή της γυναίκας με τη βοήθεια μιας ειδικής αντλίας. Στη συνέχεια, το υγρό αυτό συλλέγεται και εξετάζεται από ειδικούς κυτταρολόγους με ειδική επεξεργασία. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ύπαρξη βλάβης στο μαστό ανιχνεύεται πολύ πριν η μαστογραφία δείξει κάτι σε κάποιες μορφές καρκίνου του μαστού.

Σε ποια ηλικία συνιστάται η εξέταση Tεστ ΠΑΠ μαστού;

Η ενδεδειγμένη ηλικία για να ξεκινήσει μια γυναίκα να κάνει Tεστ ΠΑΠ μαστού είναι άνω των 25 ετών, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματική (δηλαδή δεν έχει έκκριση από τη θηλή ή δεν ψηλαφεί κάτι στο στήθος της). Με αυτή την απλή εξέταση εντοπίζονται οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και παραπέμπονται στον αρμόδιο γιατρό.

Η εξέταση δεν διαρκεί περισσότερο από 5’ και είναι συνήθως ανώδυνη. Σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες που υποβάλλονται στην εξέταση δεν έχουν καθόλου έκκριμα από τη θηλή τους. Αυτό κατά κάποιον τρόπο πρέπει να τις καθησυχάζει διότι οι πιθανότητες να έχουν καρκίνο από τους γαλακτοφόρους πόρους είναι μικρή. Από τις γυναίκες που έχουν έκκριμα από τη θηλή μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (<3%) θα έχει άτυπα κύτταρα. Οι εκκρίσεις από τη θηλή θέλουν μια διερεύνηση, ωστόσο συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκκρίσεις από τη θηλή είναι ορμονολογικό θέμα, δηλαδή υπάρχει ένα απόστημα, ένας τραυματισμός, μια απλή φλεγμονή ή μια ινοκυστικη μαστοπάθεια. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι καλοήθεις, παρ’όλα αυτά πρέπει να εξετάζονται οι γυναίκες από τον ιατρό τους, έτσι ώστε να αποκλείουν κάθε τι ύποπτο.

Το τεστ ΠΑΠ μαστού ΔΕΝ αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τη μαστογραφία, ωστόσο είναι σε θέση να βοηθήσει στην διάγνωση του καρκίνου τον πόρων του μαστού όταν αυτός βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Είναι σημαντικό να τονίσω την αναγκαιότητα του ΕΤΗΣΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ και να καταστήσω σαφές ότι ΚΑΘΕ γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε αυτόν.

Ο ετήσιος γυναικολογικός περιλαμβάνει:

• γυναικολογική εξέταση

• τεστ ΠΑΠ (καλύτερα το νέο τεστ παπ – thin prep)

• υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων

• ψηλάφηση των μαστών

• μαστογραφία (ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται όσον αφορά τη μαστογραφία και το ιστορικό της κάθε γυναίκας).

Το ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ είναι μια απλή εξέταση screening – ελέγχου που σιγά- σιγά μπαίνει στη λίστα των ετήσιων εξετάσεων που πρέπει να κάνει μια γυναίκα, καθώς υπόσχεται ότι μπορεί και αυτό να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού παγκοσμίως.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.