Κιρσοί και φλεβίτιδα: Μάθε για την ανώδυνη αντιμετώπισή τους με laser

kirsoi flebitida

Οι κιρσοί ή «φλεβίτιδα», είναι η κατάσταση όπου οι επιφανειακές φλέβες διαστέλλονται, πρήζονται εμφανίζοντας έτσι ένα δίκτυο από φλέβες κάτω από το δέρμα. Αποτελούν το 2ο στάδιο μιας πολύ συνηθισμένης πάθησης που λέγεται «φλεβική ανεπάρκεια» και εκτός από τη αισθητική επιβάρυνση που δημιουργούν μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικά προβλήματα στον οργανισμό.

Για την σωστή αντιμετώπισή των κιρσών χρειάζεται να γίνει αρχικά η επιλογή ενός εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού. Ο ειδικός θα εκτιμήσει το περιστατικό με την διεξαγωγή των κατάλληλων εξετάσεων. Στην συνέχεια θα είναι σε θέση να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία με βάση τις αποτελεσματικότερες μεθόδους για την περίπτωση. Μετά το πέρας της θεραπείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον ασθενή σε αραιά διαστήματα.

Η διάγνωση των κιρσών

Για να καθοριστεί ο τύπος και η βαρύτητα μιας νόσου των φλεβών, συγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις καθορίζουν την κατάσταση των φλεβών ή τη μορφή της νόσου που ενδεχομένως υπάρχει. Οι σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές για τις φλέβες παρέχουν επίσης μια αφετηρία για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας.

Ο ειδικός ξεκινά με την λήψη ιστορικού του ασθενή και του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος του ασθενή καθώς συνιστούν ενδείξεις για ενδεχόμενη ευπάθεια σε κιρσώδεις φλέβες και άλλες νόσους των φλεβών.

Αφού ληφθεί το ιστορικό, ο ιατρός εξετάζει προσεκτικά τα πόδια τοποθετώντας τον ασθενή σε διάφορες στάσεις. Οι κιρσώδεις φλέβες συνήθως προεξέχουν όταν ο ασθενής στέκεται και εξαφανίζονται όταν είναι ξαπλωμένος. Έτσι, ο ειδικός αποκτά μια αρχική εικόνα του προβλήματος, εφαρμόζοντας κατάλληλες τεχνικές για να φτάσει σε μια πιο ακριβή διάγνωση.

Η πιο συχνά εφαρμοσμένη τεχνική χρησιμοποιεί υπέρηχο Doppler που επιτρέπει στον ιατρό να καθορίσει αν το αίμα ρέει προς την καρδιά μόνο, ή αν ρέει και προς τα πίσω, προς τα πόδια. Βελτίωση αυτής της μεθόδου αποτελεί και το υπερηχογράφημα duplex, το οποίο χαρτογραφεί τη ροή του αίματος. Δημιουργεί μια εικόνα μέσω υπερήχων των αιμοφόρων αγγείων, παρέχοντας ακόμα περισσότερο λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με την πάθηση και την επάρκεια των φλεβών. Η ρεογραφία ανάκλασης φωτός (LRR) αποτελεί ακόμα μια τυπική διαδικασία. Επιτρέπει στους ιατρούς να εντοπίζουν τυχόν διαταραχές στη φυσιολογική φλεβική λειτουργία. Ουσιαστικά είναι ακτινογραφία των φλεβών με χρηση σκιαγραφικού υλικού που αποκαλύπτει την μορφή και την εμφάνιση των φλεβών, καθώς και τη λειτουργία των βαλβίδων και την κατεύθυνση της αιματικής ροής.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τους κιρσούς

Οι κιρσοί συχνά θεραπεύονται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, η θεραπεία συστήνεται ιδιαίτερα για ιατρικούς λόγους, καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι βαριές και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν αν η πάθηση αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Παλαιότερα η οριστική αντιμετώπιση των κιρσών γινόταν με μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, την σαφηνεκτομή,  η οποία μέσω τομών αφαιρούσε την κύρια φλέβα που έπασχε. Για την επέμβαση χρειαζόταν γενική αναισθησία και η ανάρρωση απαιτούσε περίπου τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν εναλλακτικές χειρουργικές θεραπείες όπως η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες, σκληροθεραπεία ή με λέιζερ.

κιρσοί θεραπεία με λέιζερ - kirsoi therapeia laser

Η μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών με Laser

Τα τελευταία 10 έτη με την βοήθεια της τεχνολογίας οι μέθοδοι θεραπείας είναι πλέον ελάχιστα επεμβατικές. Για παράδειγμα η χρήση Laser ή RFA (Radio Frequency Ablation) εφαρμόζεται χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της πάσχουσας σαφηνούς. Μπορεί δηλαδή να πραγματοποιηθεί με ανώδυνο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία καθώς είναι αναίμακτη.

Η ενδοφλεβική θεραπεία με LASER αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο εξάλειψης των κιρσών. Τα αποτελέσματά της είναι θεαματικά χωρίς να γίνεται απολίνωση και αφαίρεση των δυσλειτουργικών κύριων φλεβών μέσω τομών και ραμμάτων.  Εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις της πάθησης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η σύγκλειση αυτών των φλεβών μέσω της θερμότητας που εκπέμπεται από την ίνα του Laser. Το τοίχωμα της φλέβας απορροφάει τη θερμότητα, οδηγώντας στη συρρίκνωση της φλέβας και τελικά στην απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Η μέθοδος αυτή παρέχει την δυνατότητα εφαρμογής και σε πρώιμα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας, καθώς και τον ταυτόχρονο συνδυασμό της με άλλες μεθόδους όπως τη σκληροθεραπεία με αφρό και τις μικροφλεβεκτομές περιφερικών κιρσών.

Πως γίνεται η επέμβαση με laser

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Κατά την εφαρμογή της απαιτείται πολύ ακριβής σχεδιασμός και πριν την επέμβαση χαρτογράφηση με υπερήχους της πάσχουσας φλέβας.

Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα η οπτική ίνα του Laser. Στην συνέχεια προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Η σαφηνής φλέβα διηθείται περιμετρικά της με ειδικό κρύο διάλυμα τοπικού αναισθητικού. Ανάλογα με τη διάμετρο και το μήκος της σαφηνούς που αντιμετωπίζεται υπολογίζεται η απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας που θα δοθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται προοδευτικά, διαχέει ακτινικά ενέργεια, συρρικνώνοντας ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζοντας πλήρως τη φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.

Η συνολική διαδικασία διαρκεί 20-30 λεπτά και είναι σχεδόν ανώδυνη κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα με τα αποτελέσματα να είναι φανερά άμεσα. Ο κίνδυνος αποχρωματισμού, καψίματος, εκχυμώσεων ή άλλων επιπλοκών είναι ελάχιστος ειδικά με τη νέα γενιά οπτικής ίνας.

Γιατί να επιλέξετε αυτή την μέθοδο θεραπείας

Η τεχνική της ενδοφλεβικής θεραπείας με LASER εξασφαλίζει άμεση και μόνιμη θεραπεία και η επικράτηση της έναντι της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης οφείλεται στα πολλά πλεονεκτήματά της:

  • Δεν απαιτείται γενική αναισθησία – στις περισσότερες περιπτώσεις
  • Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος (minimuminvasive)
  • Ανώδυνη διαδικασία
  • Δε δημιουργούνται τομές και ουλές
  • Δεν χρειάζονται ράμματα
  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία αφού ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα
  • Γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Σύμφωνα με το National Institute for Health and Care Excellence (NICE), η μέθοδος του LASER είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών.

Πότε και γιατί μπορεί να εμφανιστούν και πάλι φλέβες στα πόδια μετά από αντιμετώπιση κιρσών:

  • Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι εξελικτική που σημαίνει ότι επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Μετά από ένα έτος κάποιοι ασθενείς ακόμη και μετά από επέμβαση θα έχουν εμφανίσει κάποιες νέες φλέβες στα πόδια. Στο αρχικό τους στάδιο, όμως, είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστούν, για αυτό και είναι σημαντική η παρακολούθηση.
  • Αν η αρχική εκτίμηση γίνει χωρίς τρίπλεξ φλεβών ή με απλή μόνο χαρτογράφηση και υπάρχουν παραλείψεις, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να μην αναγνωριστούν κατά την επέμβαση των κιρσών φλεβικά τμήματα που πάσχουν.
  • Συμπτώματα όπως, άλγος των ποδιών 1 με 2 ημέρες πριν την περίοδο, χρόνιο πυελικό άλγος, άτυπες θέσεις κιρσών, άμεση υποτροπή μετά από χειρουργείο αποτελούν ενδείξεις για τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Διότι οι κιρσοί μπορεί να μην έχουν μόνο μια αιτία και ενδεχομένως η διερεύνηση να πρέπει να στραφεί και προς άλλα πεδία όπως το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης.
  • Με την ευρεία και συστηματική χρήση της υπερηχογραφικής διερεύνησης του φλεβικού συστήματος έχει διαπιστωθεί πως μετά από επέμβαση κιρσών με κλασικό χειρουργείο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης νέων, πολύ μικρών φλεβιδίων. Τα φλεβίδια αυτά ξεκινούν από ψηλά στο μηρό και τροφοδοτούν φλέβες στο πόδι, προκαλώντας εκ νέου κιρσούς. Το φαινόμενο της νεοαγγειογέννεσης αφορά το κλασικό χειρουργείο κυρίως . Οι πιθανότητες να εμφανιστεί μετά από laser είναι απειροελάχιστες, γεγονός που αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά του.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.