Τελευταία νέα για τον καρκίνο του προστάτη

Τελευταία νέα για τον καρκίνο του προστάτη

Τελευταία νέα για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη φαίνεται ότι θα πάρει επιδημικές διαστάσεις τα επόμενα 20 χρόνια.

Η αύξηση του μέσου όρου ζωής έχει σαν αποτέλεσμα και την αύξηση των παθήσεων του προστάτη.  Η έγκαιρη διάγνωση του οδηγεί σχεδόν στην πλήρη ίαση.

Πόσο συχνή είναι η εμφάνισή του;

Τελευταία  έχει κερδίσει η ιδέα της πρόληψης της νόσου και ο ρόλος της διατροφής.

Η μεγαλύτερη συχνότητα του καρκίνου του προστάτη εμφανίζεται στη Σουηδία, στην  Ελβετία και στη Νορβηγία και χαμηλότερη στις Φιλιππίνες, στην Ταϊβάν και στην Ιαπωνία. Στην Ελλάδα η συχνότητα είναι μέτρια. Στις ΗΠΑ η συχνότητα είναι μεγαλύτερη στους μαύρους από ό, τι στους λευκούς. Πιο συχνός στους αστικούς πληθυσμούς. Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη παρουσιάζεται στους εργάτες ελαστικών και στους εργαζόμενους στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Υπάρχει γενετική προδιάθεση σε συγγενείς πρώτου βαθμού.

Η συχνότητα της νόσου είναι μικρή σε εργένηδες και υψηλή σε διαζευγμένους. Η πρώιμη έναρξη των σεξουαλικών επαφών και η αλλαγή πολλών συντρόφων φαίνεται ότι ευνοούν την πάθηση. Επίσης, ο έρπης γεννητικών οργάνων (τύπος 2) και η γονόρροια πιθανώς αυξάνουν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Ποιες τροφές ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη;

Έχει βρεθεί πως ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται όταν υπάρχει υψηλή πρόσληψη ζωικού λίπους, θερμίδων και κρέατος. Η αυξημένη κατανάλωση βιταμίνης Α και καροτενοειδών, βιταμίνης D, οινοπνευματωδών πιθανόν να αποτελούν επιβαρυντικούς διατροφικούς παράγοντες στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Ποιες τροφές προφυλάσσουν από τον καρκίνο του προστάτη;

Οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες, όπως η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και λυκοπένη φαίνεται ότι έχουν προφυλακτική επίδραση στον καρκίνο του προστάτη. Η λυκοπένη που ανήκει στην κατηγορία καροτενοειδών δεν μεταβάλλεται σε βιταμίνη Α. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις ντομάτες και τοματοχυμό. Υπάρχει επίσης στο γκρεϊπφρουτ, στα βερίκοκα και στο πεπόνι.

Η καθημερινή κατανάλωση πρασινοκίτρινων λαχανικών αποδείχθηκε αξιοσημείωτος προφυλακτικός παράγοντας για το καρκίνο του προστάτη. Τα καρότα, το σπανάκι, το πράσινο μαρούλι και τα πράσινα σπαράγγια ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Τα δημητριακά, προϊόντα της σόγιας που περιέχουν φυτο-οιστρογόνες επιδρούν αρνητικά στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Γενικώς, η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει σημαντική στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.